gezonde gewoonte opbouwen

Zo bouw je een gezonde gewoonte op

In energiek zijn, fit zijn, nieuws, workshops by Carline De Cauwer

Ben je ooit begonnen aan een nieuw dieet, een sportschema of een andere gezonde gewoonte, alleen om na een paar weken of maanden terug te vallen in je oude routine? Je bent niet alleen. Het vormen van gezonde gewoonten kan een uitdaging zijn, maar het is van cruciaal belang voor een gezond en gelukkig leven!

Gewoonten vormen de basis van ons dagelijks leven. Van wat we eten en hoeveel we bewegen tot hoe we omgaan met stress en slaap, onze gewoonten bepalen grotendeels onze gezondheid en welzijn.

Door gezonde gewoonten te vormen, kunnen we:

  • … ons lichamelijk en geestelijk welzijn verbeteren: Gezonde gewoonten, zoals regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slapen, kunnen onze fysieke gezondheid verbeteren en ons energieker en alerter maken. Daarnaast kunnen gezonde gewoonten ook ons mentale welzijn verbeteren, waardoor we beter bestand zijn tegen stress en emotionele ups en downs.
  • … onze levensduur verlengen: Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van gezonde gewoonten, zoals niet roken, matig drinken en regelmatig sporten, kan leiden tot een langer leven. Door gezonde gewoonten te vormen, kunnen we onze kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verminderen.
  • … ons geluk en welzijn vergroten: Het vormen van gezonde gewoonten kan ons gevoel van eigenwaarde vergroten en ons zelfvertrouwen versterken. Wanneer we voor onszelf zorgen en bewuste keuzes maken die goed zijn voor ons lichaam en geest, voelen we ons over het algemeen gelukkiger en tevredener met ons leven.

Kortom, het opbouwen van gezonde gewoonten is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. In onderstaand blogbericht delen we 7 cruciale stappen om duurzame verandering te bevorderen en gezonde gewoonten te vormen die een leven lang meegaan.

In 7 stappen naar jouw gezonde gewoonte

1. Definieer je doel

Stel specifieke en haalbare doelen op.

Bv. Een goed voorbeeld hiervan is: “Ik wil elke dag minstens 30 minuten bewegen.” Dit doel is specifiek, meetbaar en haalbaar. Als je van een sedentaire levensstijl naar een actieve levensstijl wil gaan, is het belangrijk om realistische doelen te stellen en deze geleidelijk aan te verhogen naarmate je vooruitgang boekt.

2. Maak een plan

Ontwikkel een strategie om je doel te bereiken.

Bv. Als je wil beginnen met hardlopen, kun je een trainingsschema opstellen waarin je geleidelijk aan je afstand en snelheid opbouwt. Begin met drie keer per week 20 minuten te joggen en bouw dit langzaam op naar 30 minuten of meer.

3. Start klein

Begin met kleine, haalbare acties.

Bv. Als je wil overstappen op een gezonder dieet, kun je beginnen met het toevoegen van meer groenten en fruit aan je maaltijden in plaats van meteen je hele dieet om te gooien. In plaats van je dag te beginnen met een suikerrijk ontbijt, zoals ontbijtgranen met toegevoegde suikers, kun je overschakelen naar een gezonder alternatief zoals Griekse yoghurt met vers fruit en een handjevol noten.

4. Bouw routines op

Koppel gezonde gedragingen aan bestaande routines.

Bv. Als je elke ochtend koffie drinkt, kun je ervoor kiezen om na je koffie een korte wandeling te maken als onderdeel van je ochtendroutine.

5. Vind sociale steun

Zoek ondersteuning bij vrienden, familie of een ondersteunende gemeenschap.

Bv. Als je een gezonde maaltijd wil bereiden, kun je een kookavond organiseren met vrienden of familieleden waarbij iedereen een gezond recept meebrengt en samen kookt. Op die manier motiveer je elkaar om gezonde keuzes te maken en creëer je een ondersteunende omgeving.

6. Wees geduldig en vergevingsgezind

Verandering kost tijd en niemand is perfect. Wees geduldig met jezelf en accepteer dat er soms terugvallen kunnen zijn. Het belangrijkste is om weer op te staan en door te gaan.

Bv. Als je een keer een trainingssessie mist of een ongezonde maaltijd eet, veroordeel jezelf dan niet. In plaats daarvan focus je op de vooruitgang die je hebt geboekt en ga je de volgende dag weer verder met je gezonde gewoonten.

7. Evalueer en pas aan

Regelmatige evaluatie van je voortgang is essentieel. Reflecteer over wat wel en niet werkt en pas je aanpak aan waar nodig.

Bv. Houd een dagboek bij waarin je je activiteiten, voeding en emoties bijhoudt. Op die manier kun je patronen herkennen, zien wat wel en niet werkt en je aanpak dienovereenkomstig aanpassen voor betere resultaten.

Onthoud dat elke kleine stap vooruit een overwinning is op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.

Wil je ook aan de slag met gezonde gewoontes?

Lees dan eerst onderstaande artikels artikels:

Of boek meteen een inspirerende sessie in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht

    P.s. Het maakt niet uit of je je in Gent, Knokke, Brussel, Brugge, Beveren of Antwerpen bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.