tips gezond gedrag

3 tips om meer gezond gedrag te vertonen

In energiek zijn, fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Met onze drukke levensstijl is het een uitdaging om gezonde gewoonten te handhaven. Toch is het aannemen van gezond gedrag van cruciaal belang voor een evenwichtige levensstijl én het behouden van een goede gezondheid. In dit artikel delen we daarom ook 3 waardevolle tips die je kunnen helpen bij het aannemen en behouden van jouw healthy habits.

Gezond gedrag stimuleren bij jezelf? Dat doe je zo!

1. Stel realistische doelen

Een van de belangrijkste stappen om gezonder gedrag te ontwikkelen, is het stellen van realistische doelen. Het is verleidelijk om ambitieuze doelstellingen te formuleren, maar het is belangrijk om haalbare mijlpalen vast te stellen die aansluiten bij jouw levensstijl en capaciteiten.

Begin bijvoorbeeld met kleine, haalbare doelen, zoals:

 • het dagelijks drinken van voldoende water;
 • het toevoegen van meer groenten aan je maaltijden;
 • of het regelmatig maken van een korte wandeling.

Naarmate je deze doelen bereikt, kun je geleidelijk aan uitdagendere doelen stellen, zoals regelmatig sporten of het verminderen van je suikerinname.

Door realistische doelen te stellen, voorkom je frustratie en vergroot je de kans op succes. Het behalen van kleine doelen geeft een gevoel van voldoening en motiveert je om door te gaan met het ontwikkelen van gezonde gewoonten.

2. Creëer routines en structuur

Een gezonde levensstijl gedijt bij routine en structuur. Het creëren van vaste patronen helpt je om gezonde gewoonten op te nemen in je dagelijkse leven. Plan bijvoorbeeld vaste tijden voor maaltijden, beweging en ontspanning.

Start je dag met een gezond ontbijt en maak tijd vrij voor lichaamsbeweging, of het nu gaat om een snelle ochtendwandeling, een yogasessie of een bezoek aan de sportschool. Door deze activiteiten op te nemen in je dagelijkse routine, worden ze een integraal onderdeel van je levensstijl.

Bovendien kan het handig zijn om een dagelijkse planner te gebruiken. Zo’n planner helpt je niet alleen bij het organiseren van je dag, maar herinnert je ook aan de gezonde gewoonten die je wilt cultiveren.

3. Betrek een ondersteunend netwerk

Het is moeilijk om gezond gedrag vol te houden als je het alleen doet. Betrek daarom vrienden, familie of collega’s bij je streven naar een gezondere levensstijl. Samenwerken met anderen maakt het leuker en motiveert je om je doelen te bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld samen koken, elkaar aanmoedigen om actief te blijven of deelnemen aan groepsactiviteiten zoals sportlessen of wandelclubs. Een ondersteunend netwerk kan niet alleen zorgen voor gezelligheid, maar ook dienen als een bron van motivatie en verantwoordelijkheid.

Gezond gedrag is een reis, geen sprint

Realistische doelen te stellen, structuur te creëren en een ondersteunend netwerk te betrekken, leg je de basis voor een duurzame en gezonde levensstijl. Neem de tijd om kleine veranderingen aan te brengen en geniet van de positieve impact die deze keuzes hebben op je welzijn.

Lijkt deze stap je nog te groot? Kijk dan wat nodig is om je – letterlijk en figuurlijk – in beweging te brengen.

Misschien is het interessant om een workshop gezonde gewoontes te organiseren op het werk. Tijdens zo’n sessie …

 • word je je bewust van de factoren die je gezonde plannen ondermijnen;
 • ontdek je het geheim voor het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte;
 • maak je een oplossingsgericht plan dat past bij jouw persoonlijk en professioneel leven;
 • versterk je de motivatie om voor eens en voor altijd afscheid te nemen van hardnekkige gewoontes die je liever wil ditchen.

Wil je ook aan de slag met meer gezond gedrag?

Lees dan eerst onderstaande artikels artikels:

Of boek meteen een inspirerende sessie in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  P.s. Het maakt niet uit of je je in Gent, Knokke, Brussel, Brugge, Beveren of Antwerpen bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.