motivatie sporten

Op zoek naar motivatie om te sporten? Dit helpt je

In energiek zijn, fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

“Ik vind gewoon geen motivatie om te sporten.”

Als we 1 eurocent hadden gekregen voor elk moment waarop deze woorden ergens ter wereld zijn gevallen, waren we intussen SCHATrijk.

Wachten op motivatie is vaak als “Wachten op Godot“: tevergeefs. Maar hoe kan je dan wel opnieuw beginnen sporten? Dat ontdek je in dit artikel.

M/V/X zkt motivatie om te sporten

Het aantal mensen dat gestopt is met sporten, is de voorbije maanden sterk gestegen. Dat blijkt uit de Motivation Barometer van de Vlaamse universiteiten.

Velen geven aan dat ze minder energie hebben om te wandelen en te joggen. Een hemelsbreed verschil met de eerste lockdown. Toen had iedereen het buitensporten herontdekt. Nu het fonkelend jasje van deze activiteit weer is verdwenen, lijkt het toch een pak moelijker om die sportschoenen nog aan te trekken.

Hoe komt dat nu? Want de motivatie heeft er toch voor gezorgd dat we het een aantal maanden hebben kunnen volhouden?

Niet per se. De meeste mensen werden namelijk niet wild van het feit dat ze konden wandelen en joggen. Het was vaak nog de enige optie. En net omdat er geen alternatieven waren, voelde iedereen zich nagenoeg verplicht om naar buiten te gaan.

Gewoon doén dus

Deze ervaring leert ons dat je dus niet hoeft te wachten op motivatie om aan de slag te gaan. Als je elke dag op een consistente manier wil werken, moet je soms toch gewoon beginnen.

Ironisch gezien voelt het na x aantal tijd steeds makkelijker en leuker aan. Soms haalt de motivatie je dan nog in.

In dat geval is motivatie het resultaat van actie. Niet de oorzaak ervan.

A lack of motivation is not what is standing between you and your goals; inaction is.

Eat, sleep, train, learn, repeat

Menig fitgirl of -boy kent de quote “Eat, sleep, train, repeat”. Alleen ontbreekt hier de belangrijkste schakel: learn.

motivatie sporten tips

In de ideale wereld start je namelijk en onderneem je dus actie (=doen). Vervolgens bereik je een bepaald resultaat (=informatie tracken). Uit dat resultaat haal je een zekere motivatie, waardoor je je gedrag opnieuw zal stellen (=herhalen).

Soms volstaat de motivatie echter niet om je gedrag te herhalen. Dan is inspiratie de extra stok achter de deur (=leren). Je doet nieuwe kennis op of je bent net hongerig naar meer. Deze factor vergroot de kans op nieuwe actie in functie van het resultaat.

Doen -> Tracken -> Leren en herhalen -> Doen -> Tracken -> Leren en herhalen -> …

Dit is de meest efficiënte weg naar succes!

“Nope, dat gaat ‘m niet worden”

Denk je dat je toch nog meer nodig hebt? Of geen zin om hier verder over na te denken?

Dan kunnen deze tips je misschien extra ondersteunen:

1. Focus je op het proces

Is het een te grote stap om elke dag te bewegen en/of sporten? Richt je aandacht dan op het proces.

Wat moet je allemaal doen voor je kan sporten? Simpel:

 1. Je sportkleding en – schoenen aantrekken
 2. Naar buiten gaan of een virtuele workout opzetten
 3. Beginnen

Als je een groter doel hebt (bijvoorbeeld 10 kilogram afvallen of de fitste versie van jezelf worden) voelt het soms als een (te) uitdagende actie. Daarom kan je je maar beter focussen op die eerste stappen. Trek alvast je sportkledij aan. Dat kan je sowieso. Daarna wat bewegen. Ook dat zal je lukken.

Voor je het weet is het beweegmoment voorbij. Alweer een stap dichter bij je doel. Dat zonder je er druk in te maken.

Maak het dus niet moeilijker dan het is. Beweeg gewoon. Richt je aandacht op het beginnen. De rest volgt vanzelf.

2. Ga voor de korte pijn

Sport en beweeg bij voorkeur meteen voor school of het werk. Sommigen bewegen zelfs graag voor of tijdens het werk.

Het is een feit dat hoe langer je je workout uitstelt, hoe groter de kans wordt dat je je uiteindelijk niet meer verplaatst.

Hoef je niet naar buiten voor je sportsessie? Doe dan ook je workout met de Nike Training App zo snel mogelijk na de drukke werkdag.

3. Zoek een stok achter de deur

Als je niemand hebt waar je ‘verantwoording’ aan moet afleggen, is het voor sommigen soms wel heel makkelijk om een sportsessie over te slaan.

Het kan dus een hulp zijn om bijvoorbeeld …

 • een sportbuddy te zoeken. Dan kan je elkaar motiveren om te sporten, ook al heb je soms geen zin. Tenminste als deze poging niet wekelijks uitmondt in een bezoek aan de frituur.
 • een personal trainer in te huren. En ja ja, een échte professional inschakelen lijkt behoorlijk prijzig. Maar als je bekijkt welke resultaten je ermee boekt, is het de investering in jezelf waard. Zeker als je zelf niet de motivatie vindt om gezonder te leven, zorgt een persoonlijke coach ervoor dat je de juiste stappen zet. Ben je bijvoorbeeld al ‘ns in Het Atelier geweest? De coolste club van het Waasland!
 • een online coach in te schakelen. Ideaal als je flexibeler wil zijn in je trainingen, maar toch een stok achter de deur wil hebben.

Wil je graag met ons aan de slag?

Aarzel niet om contact op te nemen. Dan bekijken we onmiddellijk de mogelijkheden. We zoeken naar het programma dat het beste bij jou past:

Of een combinatie van verschillende trajecten, afhankelijk van jouw noden, wensen en behoeftes. Er is geen one size fits all!

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht