weinig tijd sporten excuus

Weinig tijd is een flauw excuus. Zo haal je meer uit je leven

In energiek zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Hoe vaak beantwoord jij de vraag ‘hoe gaat het?’ met ‘druk, hé!’? Ja, we ‘moeten’ aan 1001 zaken tegelijkertijd denken:

 • de perfecte ouder zijn
 • carrière maken
 • vriendschappen onderhouden
 • klusjes doen
 • huishoudelijke taken vervullen
 • hobby’s uitoefenen

Iederéén heeft het druk.

Maar jij mag zelf bepalen waaraan je jouw tijd spendeert. En dat is iets individueels. ‘Geen tijd hebben voor X of Y’ is dus wat een flauw excuus.

De keuze is aan jou

Een dag bestaat slechts uit 24 uur. Geen 36. Of 48. Dat is nu eenmaal een feit.

Je kan snelwandelen, (driedubbel)klikken en ratelen zoveel je wil, de tijd kan je niet verlengen. Hoe hard je ook je best doet.

Waar je wél controle over hebt, is hoe je deze uren opvult.

We scrollen ’s morgens, ’s middags en ’s avonds op Instagram, liken foto’s van semi-onbekenden op Facebook en bingen volledige series op Netflix. Dat is helemaal prima. Zoiets moet zeker kunnen. Maar weet dat je dan minder tijd over hebt voor zaken die je misschien belangrijker vindt.

Moét je per se onmiddellijk reageren op het irritante biepje van jouw smartphone? Is die e-mail werkelijk zo belangrijk dat je binnen de 5 minuten moet antwoorden?

Precies. De moeite waard om eens over na te denken.

Multitasken? Misschien. Multifocussen? No way!

In bijna alle vacatures staat tegenwoordig dat je een goede multitasker moet zijn om de functie naar behoren te kunnen uitoefenen. Voor sommige functies (bijvoorbeeld onthaal, verkoop …) is het effectief lastig om slechts met 1 ding tegelijkertijd bezig te zijn. Er komt namelijk altijd vanalles tussen, zoals:

 • een telefoontje,
 • een klant,
 • of een dringend te beantwoorden vraag.

Maar reserveer jouw aandacht wel voor wat je op dat moment aan het doen bent. Multitasken kan (ook al moet je dan hoogstwaarschijnlijk inboeten aan kwaliteit en/of snelheid), maar multifocussen is een utopie.

via GIPHY

De tijd vliegt

Als je in het NU leeft, is ‘nu’ intussen al gepasseerd. ‘Nu’ is dus nooit ‘nu’, maar daarnet.

Van elke minuut die voorbijgaat, komt er niet één meer terug. Best griezelig.

Daarmee benadrukken we graag het belang van gefocust zijn. Dan bereik je zo veel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd. En blijven er meer uren over voor zaken die er écht toe doen.

Goed, maar hoe blijf ik nu gefocust?

Dat vraagt natuurlijk wat oefening.

Door de permanente afleidingen in het leven is het een uitdaging om de balans te vinden. Maar het is zeker niet onmogelijk.

Hier alvast 6 tips om je beter te focussen:

1. Bepaal een concreet doel

Dat helpt je je focus vast te houden. Nadat je dagen uitstelgedrag hebt vertoond, werkt het plots om richting een deadline te werken. Al die dagen was je snel afgeleid, maar nu de tijd begint te dringen, kan je je ineens goed concentreren. Herkenbaar?

2. Doe minder op een dag

Prop je agenda niet stampvol, maar pik er 1 tot 3 belangrijke taken uit en werk ze een voor een af. Zorg wel dat je ze allemaal kan afwerken. Dan begin je de dag erna met een schone lei.

Een nieuwe dag met nieuwe energie zorgt voor een scherpe focus.

3. Log uit op sociale media

Op je smartphone kan je alle meldingen dempen tot je stopt met werken.

Weet je van jezelf dat je echt weinig discipline hebt? Dan helpt de handige Google Chrome extensie ‘Go F*cking Work‘ jou gegarandeerd te focussen. Hier kun je alle sites toevoegen die je afleiden. De extensie weigert je toegang op de door jou ingegeven tijden.

4. Let op je houding en ademhaling

Adem via je buik, laat je schouders zakken en houd je rug recht. Wissel geregeld van houding. Dit behandelen we trouwens ook uitgebreid in onze workshop ‘Meer energie op het werk‘.

5. Geef je hersenen wat rust tussen de taken door

Als je je hebt ingezet om een taak te volbrengen, is het aangeraden om je even op te laden en iets anders te doen. Een lunchbreak workout of frisse wandeling is altijd een goed idee.

6. Delegeer meer

Denk niet dat je zo onmisbaar bent dat niemand het zo goed doet als jijzelf. Adressen toevoegen op enveloppen? Klantenlijsten afbellen? Kijk welke taken je kan doorgeven. Onze Noorderburen schakelen bijvoorbeeld Regelhelden in. Bij ons zijn er ook meer en meer virtuele assistenten. Su-per handig.

Probeer het uit en kijk wat voor jou werkt

Ga hiermee aan de slag en voor je het weet heb je meer tijd voor jouw gezin, familie hobby’s of passies.

Wil jij ook meer genieten?

Dan helpen we je graag verder. Met gerichte lifestyle coaching of mental coaching gaan we voor resultaat. En wel onmiddellijk.

Of kan je team wel een schop onder z’n kont gebruiken? Boek een training of workshop teamwork in jouw bedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het aanpakken van uitstelgedrag en het aanleren van mini habits.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht


  P.s. Het maakt niet uit of je je in Beveren, Lokeren, Merelbeke, Brugge, Kontich, Leuven of Brussel bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.