voedingstrends 2019

Dit zijn de voedingstrends in 2019

In nieuws by Carline De Cauwer

In 2018 zijn verschillende voedingstrends de revue gepasseerd, zoals:

  • hippe veganistische gerechten
  • recepten met insecten
  • ketogene diëten

Het nieuwe jaar is nu nog maar net begonnen en er loeren alweer andere voedseltrends om de hoek.

We hebben de conclusies van verschillende trendwatchers en foodies verzameld en samengevat in de 5 belangrijkste trends voor 2019.

1. Vegan vibes in het kwadraat

Vegetarisch en plantaardig eten zou de komende maanden nog meer terrein winnen.

Voor heel wat mensen hoeft lekker eten helemaal geen vlees meer te bevatten.

Anderen gaan nog een stap verder en bannen eveneens

  • eieren,
  • zuivelproducten,
  • en alles wat ook maar iets te maken heeft met dierlijke organismen.

via GIPHY

Uiteraard is dit niks nieuws meer onder de zon, maar nu spelen ook de grote jongens mee. Nestlé ziet veganisme bijvoorbeeld als een van de snelst groeiende voedingstrends en wil hier dus maximaal op inspelen. Het bedrijf verwacht een miljardenomzet in veganistische producten binnen 10 jaar.

Wat kunnen we dus concreet verwachten?

  1. Meer sexy groenten op ons bord
  2. Meer spannende plantaardige snacks
  3. Meer nepvlees

Dat laatste baart ons eerder zorgen, want deze staan vaak bol van de umami-smaakmakers, bewaarmiddelen en andere chemische stoffen die onze hormoonhuishouding om zeep helpen.

Wat ons wel een uitstekende trend lijkt, is om plantaardige voeding steeds vaker te marineren, roken, grillen of roosteren zodat we ons bord kunnen vullen met stoere groenten. Het Man.Eat.Plant boek van Lisette Kreischer is trouwens een aanrader.

Samenhangend met deze stroming zien we paddenstoelen steeds vaker een hoofdrol spelen in culinaire stukken. Naast de portobello’s en shiitake komen er nieuwe soorten op de markt zoals maitake (eikhaas) en eryngii (druisdisteloesterzwam). Miauwkes!

2. Fermenteren kan je leren

De afgelopen jaren is de interesse in gefermenteerd eten en drinken al aanzienlijk gegroeid. Men verwacht dus dat deze interesse verder zal boomen.

Bij fermentatie ondergaan eenvoudige ingrediënten in de juiste omstandigheden een transformatie, waarbij ze iets heel anders en nieuws worden, zoals:

  • plantaardige yoghurt
  • tempeh
  • zuurkool
  • kombucha

Door dit proces neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van …

  • krampen
  • buikpijn
  • een opgeblazen gevoel

Naast het feit dat fermentatie sommige stoffen afbreekt, bouwt het ook andere zaken op. De darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor jouw immuunsysteem. Daarnaast beschermen ze onze dikke darm tegen ziektemakers.

Dit jaar dus meer innovatieve, gefermenteerde voeding in de winkels.

In Amerika gaan ze nog een stapje verder. Daar voegen ze probiotica toe aan andere producten zoals granen, soepen en voedingsrepen. Hopla, tot zover de gezondheidsvoordelen van fermentatie. Deze trend mogen we dus ook spoedig in België verwachten.

3. Swap me baby one more time

Uhu. Swappen.

Ik swap, ik swapte, ik heb geswapt.

Het werkwoord betekent in deze context niks meer dan het vervangen van een ‘ongezonde’ component door een gezonder ingrediënt.

via GIPHY

Enkele populaire voorbeelden:

Dit zijn allemaal alternatieven om minder calorieën binnen te krijgen of bepaalde ‘ongezonde’ voedingsmiddelen uit de weg te gaan.

‘Ongezond’ staat hierboven tussen aanhalingstekens omdat geen enkel product in essentie compleet ongezond of gezond is. Alles moeten we in de context bekijken.

Mensen nemen stellingen omtrent (gezonde) voeding vaak te snel aan als waar. Vergeten we soms niet ons gezond boerenverstand te gebruiken?

  • Moeten we onze portie rijst écht laten staan als we ons enkele uren laten vergrijpen aan een proteïnebar vol kunstmatige zoetstoffen en bewaarmiddelen?
  • Is het nodig om onszelf uit te hongeren met een koolhydraatarm dieet om na enkele weken onze schade in te halen en ons te storten op alles wat er nog maar suikerrijk uitziet?
  • En is die cheat day waarop je alles mag eten wat je je de andere dagen compleet hebt ontzegd werkelijk een goed idee?

Precies. Gezond boerenverstand, jongens.

4. Vet is -gelukkig- niet de vijand

Dankzij de populariteit van paleo- en ketodiëten (met dank aan Julie met haar Ketoplan!) zijn vetten weer hot.

Neen, van vet word je niet dik. Van te veel calorieën naar binnen werken en te weinig bewegen wel.

Er zullen de komende maanden meer en meer snacks op de markt verschijnen die er gebruik van maken, zoals:

  • popcorn met biologische ghee van grasgevoerde koeien (een soort van geklaarde boter )
  • chips van kippenhuid
  • avocadoballetjes

Onze mening? Koop wat minder kant-en-klaar en ga zelf ‘ns aan de slag met gezonde tussendoortjes. Wedden dat het lekkerder is? En het kost je vaak maar 5 à 10 minuten.

via GIPHY

5. Tournée minérale met meer healthy mocktails

Een andere gezonde trend blijft dit jaar die van de niet-alcoholische cocktails.

Deze drankjes zijn tegenwoordig net zo hip als hun alcoholische variant. En vaak net zo duur. In 2019 gaan de foodies nog iets verder met deze trend met onder meer:

  • veganistische cocktails (zonder een rauw ei, zoals in de Pisco Sour)
  • low sugar mocktails (met plantaardige zoetstoffen)
  • hartige cocktails boordevol groenten (bijvoorbeeld rode biet of ingelegde ui (?!))

Dit voelen we trouwens duidelijk aan onze aanvragen van bedrijven. Ook dit jaar staan er weer heel wat Tournée Minérale workshops met alcoholvrije drankjes ingepland. Na die overdadige eindejaarsperiode engageren mensen zich graag om een maand geen alcohol te drinken.

Alle beetjes helpen, toch?

Moraal van het voedingsverhaal

We onthouden vooral

  1. meer groenten,
  2. minder vlees,
  3. en meer aandacht voor de darmen en het immuunsysteem.

Al bij al dus goed nieuws! We kunnen alweer een aantal maanden verder met deze trends.

Moet je deze per se volgen? Absoluut niet. Kijk vooral naar wat bij JOU past en hoe JIJ wil leven:

  • Wat geeft jou energie?
  • Welke voeding doet jouw huid en haar stralen?
  • Waar voel jij je goed bij?

Dat is wat telt.

Er is geen one size fits all. Geen toverformule. Er is enkel context.

Meer weten over welke voeding jou kan helpen om je doelen te behalen?

Boek dan een inspirerende workshop in jouw bedrijf. Of neem contact op om een programma op maat te laten samenstellen. Vul onderstaand formulier in en we contacteren je snel terug.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht

    P.s. onze hoofdzetel bevindt zich in het Waasland, maar we verplaatsen ons natuurlijk met veel plezier doorheen heel Vlaanderen en Brussel: van Antwerpen, Gent, Mechelen tot Brugge, Hasselt en Leuven.