online personal training corona

Waarom “one size fits all”-coaching niet werkt

In energiek zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

“Dag Karine, hier kan je een voedingsschema vinden waaraan je je het beste houdt tijdens deze coronacrisis. Ik heb er ook een aantal oefeningen bijgestoken die je van thuis kan doen. Veel succes. We spreken elkaar binnen een paar weken en gaan dan kijken hoe het is geweest.”

Ons hart bloedt telkens een beetje wanneer we zien dat “personal trainers” en “coaches” op deze manier communiceren met hun cliënteel.

Te vaak vergeten deze zelfverklaarde professionals dat net de mentale ondersteuning en de begeleiding doorheen het proces véél belangrijker zijn dan de droge richtlijnen die je meegeeft.

Ook al hebben wij alle virtuele mogelijkheden voorhanden, toch wordt er jammer genoeg nog te weinig ingezet op een persoonlijke aanpak. Universele trainingsplannen (met vaak zero wetenschappelijke onderbouwing), oppervlakkige opvolging en loos advies zijn dikwijls de norm…

Waarom “one size fits all” niet werkt

Let’s face it: Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden als je iemand wil coachen op een gezondere levensstijl. Zo dien je onder meer oog te hebben voor …

 • iemands doel(en)
 • de gezinssituatie
 • de intrinsieke motivatie
 • de financiële omstandigheden
 • de praktische mogelijkheden
 • de lichaamssamenstelling
 • de mentale gezondheid
 • de persoonlijke voorkeuren
 • de blessures / gevoeligheden

Zo kunnen we nog even doorgaan.

Hoe zou het dan in godsnaam mogelijk zijn om iedereen over dezelfde kam te scheren? Precies … Geen wonder dat heel wat coaches geen of weinig (blijvend) resultaat behalen met hun coachees of cliënten.

Uiteraard is “Beweeg meer en eet minder” een solide basisregel, maar in veel gevallen dekt dit de lading niet. Iedereen wéét dat dit het beste is, alleen lukt dit veel mensen niet op eigen houtje. Daar zou de coach dan een verschil kunnen maken. En op dat moment dien je net dat tikkeltje meer te voorzien dan enkele algemene basisregels.

Coach / trainer als stok achter de deur

Jij als professionele coach / trainer fungeert als stok achter de deur. Je bent dat extra duwtje in iemands rug. Zelfs iemands steun en toeverlaat op sommige momenten.

Dan is het aangewezen om je onder andere volgende vragen te stellen:

 • Wat wil X preciés bereiken?
 • Hoe zou X zich voelen als hij/zij dat doel heeft bereikt?
 • Hoe ga ik X motiveren om dat doel te bereiken?
 • Wat zou kunnen helpen in dit traject?
 • Wat zou alvast een eerste stap in de goede richting zijn?

Deze antwoorden verkrijg je uiteraard enkel door in dialoog te gaan. Hiermee vorm je uiteindelijk een gepersonaliseerde aanpak, een plan op maat van jouw coachee / klant.

Verhelderen, doorvragen en concretiseren zijn essentiële coachingsvaardigheden om effectief een verschil te kunnen maken.

Hallelujah! Tegenbeweging in opmars

Het doet ons wel deugd om te weten dat er de laatste tijd een omgekeerde beweging in opmars is waarbij “de mens” weer meer centraal komt te staan. Tegelijkertijd wordt er meer ingezet op de professionalisering van het bewegings- en gezondheidsnetwerk, hallelujah.

Bedankt aan alle collega-docenten, -personal trainers, -mental coaches, -gezondheidsprofessionals en -bewegingsdeskundigen die het grotere plaatje zien!

Als we druppels op de hete plaat blijven gieten, zal de condens vast wel ‘ns aanhouden!

Wil jij ook een persoonlijke aanpak?

Aarzel niet om contact op te nemen. Dan bekijken we onmiddellijk de mogelijkheden. We zoeken naar het programma dat het beste bij jou past:

Of een combinatie van verschillende trajecten, afhankelijk van jouw noden, wensen en behoeftes.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  Ben je toch afkomstig uit regio Sint-Niklaas? Maak dan alvast een afspraak met de beste fitnessclub van het Waasland: Het Atelier. Daar helpen gecertificeerde personal trainers, coaches en gezondheidsdeskundigen jou bij het behalen van jouw doelen.

  Voor personal training & begeleiding regio Lokeren en Lochristi bevelen we het team van EnCORE Coaching aan.

  Of wil je je op een deftige manier bijscholen op vlak van personal training / coaching? Dan helpt Physical Coaching Acamedy jou om een stevige fundering te leggen!