- Word je steeds moe wakker, ook al denk je voldoende te slapen?
- Heb je last van energiedipjes overdag?
- Sleep je jezelf vooruit omdat je in het algemeen weinig fut hebt?
Dan ben je vast op zoek naar een logische verklaring voor dit probleem. Misschien heb je nog niet aan volgende 5 oorzaken gedacht die jouw energie opslorpen en een goede, verkwikkende nachtrust belemmeren.
5 mogelijke slaapbedervers
Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom we niet altijd de rust krijgen die we nodig hebben. Als je je maandenlang uitgeput blijft voelen, is het natuurlijk aan te raden om een gezondheidsprofessional te contacteren. Wil je graag zelf eerst aan de slag met een aantal simpele tips & tricks? Lees dan vooral verder.
1. Je krijgt te weinig daglicht (en te veel kunstlicht)
Kan je de slaap maar moeilijk vatten? Zie je soms elk uur van de nacht op je klok? Dan is de kans groot dat je je intern inslaapritueel hebt ontregeld. Melatonine speelt een belangrijke rol in dit verhaal.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat in onze pijnappelklier wordt aangemaakt. Het is een soort boodschapper die het fijne nieuws mag brengen dat het donker is. Hierdoor kan je lichaam zich klaarmaken voor de slaap en zullen organen en processen zich in de nachtstand zetten. Ideaal om in te slapen!
Concreet wil dit zeggen dat de melatoninecurve haar piek bereikt in het midden van de nacht en weer afneemt richting de ochtend.
Althans, in de ideale omstandigheden.
De mens krijgt tegenwoordig te weinig daglicht overdag en neemt te veel kunstlicht op (ook ’s avonds en ’s nachts). Hierdoor wordt onze melatonineproductie onderdrukt.
Ja, zelfs nog even jouw Instagram checken voor het slapengaan kan jouw nachtrust al negatief beïnvloeden. Het felle licht uit het beeldscherm geeft je hersenen het signaal dat het dag is. Verwarrend dus.
En wat kan daglicht dan voor jou betekenen? Dat laat ons serotonine produceren, de voorloper van melatonine. Als je overdag onvoldoende serotonine produceert, kan je ’s avonds ook niet voldoende melatonine aanmaken.
Deze zaken kan je uitproberen:
- Kom zo vaak mogelijk buiten.
- Dim het licht voor het slapengaan.
- Filter blauw licht met een app zoals f.lux / Twilight of een speciale bril die blauw licht filtert.
Opgelet: Blauw licht absorbeer je niet alleen met je ogen. Ook jouw huid is een zintuig dat gevoelig is voor licht. Dus voor je marketingmonsters jou het ei van Columbus laat beloven, denk even logisch na. Je kan wel wat blauw licht filteren, maar zeker niet alles.
De beste filter is het vermijden van schermen. Lees een ontspannend boek, schrijf iets op of ga voor een stomende vrijpartij. Veel efficiënter.
2. Je vult je lichaam in plaats van het te voeden
Daarnaast kan een tekort aan cofactoren een oorzaak zijn van een lage melatonineproductie. Deze vitamines en mineralen zijn nodig voor de productie van melatonine. Vooral vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, vitamine c, magnesium en zink zijn hierbij cruciaal.
Tekorten kunnen ontstaan doordat we ze simpelweg niet binnenkrijgen met ons voedingspatroon. Vooral als je te veel “vulling” consumeert ten opzichte van échte voeding, zoals:
- kant-en-klaarmaaltijden met veel bewaarmiddelen
- industrieel bewerkte producten
- snoepgoed en suiker
- …
Het verwerken van zulke zaken vraagt enorm veel energie van jouw lichaam. In een mum van tijd zijn alle cofactoren opgesoupeerd en schiet er niks meer over om je nog vitaal te voelen.
Maar een gebrek aan deze stofjes kan zich eveneens ontwikkelen door langdurige en frequente stressmomenten of inspanningen. De aanmaak van extra stresshormonen en energie (als je even wil teruggaan naar de biologieles: ATP) vereist diezelfde cofactoren, waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor andere processen.
Het gevolg? Je lichaam heeft geen cofactoren over om nog melatonine aan te maken. Dus je kan de slaap moeilijker vatten.
Voed je lichaam met
- zo veel mogelijk groenten en fruit;
- zo natuurlijk mogelijke producten;
- en een ruime waaier een kleuren, smaken en geuren.
Je zal het verschil snel merken.
Daarnaast kan je meer voedingsmiddelen nuttigen die rijk zijn aan L-tryptofaan (het aminozuur dat de bron is voor de aanmaak van melatonine). Voorbeelden zijn:
- vis
- bananen
- kalkoen
- eieren
- sojabonen
Indien deze bronnen niet of nauwelijks in je voeding voorkomen, kan er te weinig bouwstof zijn om het slaaphormoon aan te maken.
3. Je negeert de alarmbellen van je lichaam
Door minder te stressen over stress, zal je minder cortisol (stresshormoon) aanmaken. Zeker als het langdurig in je lichaam aanwezig blijft, kan dat jouw slaapritme behoorlijk verstoren.
En als je niet kan slapen omdat je je te veel zorgen maakt, veroorzaakt dit nog meer stress. Een vicieuze cirkel!
Als je veel cortisol in je lijf hebt, bevind je je in een soort van waakstand en zal je geen (of weinig) melatonine aanmaken.
4. Je absorbeert te veel toxines
Tijdens onze slaap verwerken we emoties van de afgelopen dag, sterken we geheugenfuncties aan en voeren we toxines (afvalstoffen) af die zich overdag hebben genesteld in ons lichaam en onze hersenen. Dit alles om met een schone lei te kunnen opstaan.
Als je te veel toxines absorbeert door onder andere
- verzorgingsproducten
- schoonmaakmiddelen
- de lucht
- kraantjeswater
- cosmetica
- bewerkte voeding
- …
dan maak je het jezelf enorm moeilijk om energie over te houden voor andere cruciale processen.
Vermoeidheid, spierpijnen, huidreacties, slechte adem en constipatie (of net klevende stoelgang) kunnen wijzen op een toxine overload.
Volgende acties kan je dan ondernemen:
- Drink meer (maar niet per se vaker!) water om de afvalstoffen af te voeren.
- Oefen om rustig en diep adem te halen, want via je longen raak je heel wat toxines kwijt.
- Gebruik enkel natuurlijke huidverzorgingsproducten die geen geurstoffen, sulfaten, parabenen en andere potentieel toxische ingrediënten bevatten. Lees dus altijd de etiketten.
- Kies zo veel mogelijk voor een zuivere en organische voeding.
5. Je beweegt (veel) te weinig
Voor de aanmaak van melatonine is zuurstof essentieel. Daarom is voldoende beweging zo belangrijk. Vooral ’s ochtends heeft fysieke inspanning een positieve invloed op de melatonineproductie.
Hier wil je de balans eveneens niet te heftig doen doorslaan, want een te grote inspanning kan de melatonineconcentratie dan weer kleiner maken. Dit komt doordat er extra vrije radicalen in het bloed worden opgenomen. Zij belemmeren de productie van het slaaphormoon.
Vuistregels om mee te nemen
We kunnen concluderen dat volgende maatregelen je sowieso een heerlijke energieboost geven:
- Kom buiten, ga de natuur in
- Voed je lichaam met alle soorten groenten en fruit
- Maak van stress jouw bondgenoot in plaats van vijand
- Schud toxines van je af
- Move your ass
Probeer het eens uit en voel zelf het verschil.
Uiteraard zijn er verschillende soorten slaapproblemen met 101 diverse oorzaken. Ze zijn niet beperkt door deze 5 redenen. Andere boosdoeners zijn bijvoorbeeld:
- het gebruik (of misbruik) van slaappillen
- een hormonale disbalans
- ontstekingen (zowel chronisch als acuut)
- vermoeidheid (je kan te moe zijn om te kunnen slapen, want slapen vraagt ook energie)
- darmproblemen
- …
Raadpleeg al-tijd een gezondheidsprofessional als je vermoeidheid blijft aanslepen. Hier mag je écht geen genoegen mee nemen.
Ook nood aan een betere nachtrust en meer energie?
We geven regelmatig de workshop ‘Slaap je goed?!’ om je slaap te optimaliseren en weer te bruisen van energie. Als je er eentje wil boeken in jouw bedrijf, aarzel niet om ons te contacteren.
Vul dit formulier in en we laten je snel iets weten:
P.s. Hoewel onze hoofdzetel in Sint-Niklaas zit, kunnen we ons perfect verplaatsen naar jouw organisatie in Antwerpen, Gent, Brussel, Beveren, Destelbergen, Brugge …