tips tegen honger afvallen

Altijd trek? 5 handige honger hacks

In energiek zijn, fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

‘Heb je tips tegen honger?’

Deze vraag krijgen we geregeld op ons afgevuurd. Vooral als mensen te hard gefocust zijn op gewicht verliezen en diëten.

Wil je afslanken, maar heb je altijd honger? Dan zit je natuurlijk met een probleem. Het is niet de bedoeling dat je jezelf steeds alles ontzegt. Alleen helpt het continu tussendoor snacken je vaak geen meter vooruit. Je lijkt er net meer honger van te krijgen.

Daarom deze 5 handige hacks om honger te overwinnen. Sterker nog, als je deze principes in je achterhoofd houdt, hoef je zelfs geen strijd meer te leveren.

Tips tegen honger: 5 gezondheidshacks

1. Leer honger te appreciëren

Ja, serieus.

Dit is geen quote van een of andere drillsergeant.  Of de Bond zonder Naam.

Als je honger leert appreciëren, erken je dat het een natuurlijk signaal is van je lichaam. Zo heb je de bevestiging dat het prima werkt.

Bovendien is bijna elk gedrag een gewoonte. Als jij er een traditie van maakt om steeds meteen te eten wanneer je een beetje honger voelt, maak je de cirkel rond.

Doorbreek het patroon en eet af en toe niét als het hongergevoel de kop opsteekt.

De kans is groot dat de prikkel na 10 minuten uitdooft.

2. Je hebt ‘honger’ en ‘honger honger’

Voel jij altijd het verschil tussen honger en trek?

Heb jij écht honger als je ’s avonds na het avondmaal nog een ijsje eet?

Eet je tussendoortjes omdat het zo ‘hoort’? Of sta je te schudden op je benen als je niet snackt?

(H)erken échte honger. Neem een moment voor jezelf om volgende vragen te stellen:

 • Wat voel ik op dit moment?
 • Wat is de reden dat ik wil eten?
 • Heb ik echt honger of gewoon zin in iets?
 • Kan ik überhaupt honger hebben als ik x tijd geleden nog iets heb gegeten?

Het is lastig om fysieke honger te onderscheiden van mentale trek. Dat laatste komt vooral voort uit een gevoel van rusteloosheid, verveling (gewoonte!), frustratie, verdriet of angst.

Sta hier even bij stil wanneer je weer zo’n ‘hongertje’ voelt opkomen. Geloof ons, deze minuut zelfreflectie is de beste manier om af te vallen.

Want het is veel makkelijker om de gezouten nootjes of M&M’s niet te eten dan de loze calorieën weer te verbranden.

3. Pillen tegen hongergevoel, een gebrek aan zelfvertrouwen?

Effectieve pillen tegen de honger? Die zijn helaas niet op de legale markt te verkrijgen. Toch niet de exemplaren die geen negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Op zoek gaan naar wondertabletten reflecteert waarschijnlijk jouw gebrek aan zelfvertrouwen.

Je gelooft niet dat je het alleen kan. Toch? Daarom zoek je hulp van buitenaf.

Hoe komt het dan dat sommige mensen afvallen met antihongerpillen? Omdat die vaak een sterk placebo-effect hebben. We voelen ons gesteund door een externe factor en plots gaat het vanzelf.

Wellicht is het hoog tijd om niet meer aan symptoombestrijding te doen, maar grondig uit te zoeken waar de honger vandaan komt.

Misschien heb je echt een ontregelde hormoonhuishouding of wijken er andere bloedwaarden af van de norm. Heb je een blijvend en onverklaarbaar hongergevoel? Dan is het aan te raden om een professional in te schakelen. Liefst eentje die je niet meteen met een pilletje naar huis stuurt.

4. Reuzevorken, gember en uitstelgedrag

Wil je dat hongergevoel wegnemen met iets? Dan zijn er gelukkig toch een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je van dienst kunnen zijn, zoals:

 • Laat enkele theelepels psyllium (vlozaad) of lijnzaad trekken in water en drink het dan op. Het zorgt voor een instant voller gevoel.
 • Verwerk gember in je eten. Dit zou het hongergevoel aanzienlijk terugdringen. Idem voor pikante kruiden en munt.
 • Mensen die met grotere vorken eten, zouden 10% minder voedsel binnenspelen. Ja, zelfs hier zijn studies over gedaan… Maar let op, grotere lepels zouden je dan net weer meer laten eten. Alle gekheid op een stokje, toch? (Heb je je trouwens ooit al afgevraagd hoe dat er zou kunnen uitzien, alle gekheid op een stokje?)
 • Ben je een uitsteller? Dan werkt dit voor 1 keer in je voordeel. Stel het eten van een zoete snack of dessert zo lang mogelijk uit. Hoe later op de avond, hoe minder risico je loopt om een hele dag zoete ‘goestingkes’ te hebben.

5. Eet genoeg, maar niet te vaak

‘Hoezo? We moeten toch 6 keer per dag eten?’

Neen, dat is een fabeltje.

Ontbijt, lunch, avondeten en nog 2 of 3 tussendoortjes… ons lichaam is verwend.

Een verwend lichaam is zoals een verwend kind. Het wil steeds meer en meer.

Vooral als je veel suikers eet.

Je organen zijn de hele dag bezig met het verteren en opnemen van voedsel. Zoiets kost veel energie. Terwijl je hersenen denken dat er massa’s voedsel aanwezig is en zij continu om een nieuwe voorraad vragen.

Zin in meer gezondheidstips?

Dan is een gezonde workshop misschien iets voor jou!

We behandelen verschillende thema’s, zoals:

Daarnaast zijn er nog talloze andere mogelijkheden. Van geluk op de werkvloer tot met plezier beter samenwerken in T.E.A.M.

Interesse?

Vul onderstaand formulier even in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op met jou.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Oostakker, Merelbeke, Zwijndrecht, Hasselt of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.