collegas motiveren gezonder leven

Zo kan je je collega’s of medewerkers motiveren om gezonder te leven

In gelukkig zijn, nieuws, workshops by Carline De Cauwer

Gezondheid op het werk, het is vaak toch wel een dingetje.

  • “Mijn collega’s houden niet van sporten.”
  • “De medewerkers hebben geen fut en energie.”
  • “Ze hebben niet de behoefte om gezonder te eten.”

Hoe motiveer je collega’s en/of medewerkers in godsnaam om gezonder te leven?

Sommige fitboys en fitchicks hebben naar eigen zeggen alles al geprobeerd: van collega’s verleiden met Instaproof healthy pancakes tot het ostentatief raadplegen van de sporthorloge om te kijken hoeveel stapjes er nog maar zijn gezet.

Het resultaat? Vaak teleurstellend. Dat leidt dan tot frustraties bij collega’s die het wél belangrijk vinden om oog te hebben voor gezondheid.

Daarom vinden wij het interessant om dieper in deze materie te duiken.

Enthousiastelingen gezocht

Krijg je zelf energie van het sporten? Heb je ’s middags standaard een gezonde lunch mee naar het werk? Dan krijg je hierover waarschijnlijk regelmatig opmerkingen.

Ofwel bewonderen anderen jou, ofwel vinden ze jou een spelbreker.

Als je zelf met gezondheid bezig bent, wil je dat enthousiasme natuurlijk verspreiden. Je wilt anderen besmetten met jouw bewegingsmicroben en hen er het nut van doen inzien. Maar daar loop je net vaak tegen de muur aan.

In tegenstelling tot wat velen denken, is het geen goed idee om jouw gezond gedrag op te dringen. Als iemand niet meer wil bewegen of gezonder wil eten, zal hij niet onder de indruk zijn van jouw dwingende overtuigingspogingen. In plaats daarvan is het krachtiger om op een subtiele manier te werk te gaan. Hieronder een aantal voorbeelden van deze strategie.

3 tips om medewerkers en collega’s met succes te motiveren

1. Creëer meer bewustzijn

Ja, iedereen weet van horen zeggen dat het gezond is om …

  • meer te bewegen op het werk;
  • gezonder te eten;
  • meer te slapen;
  • oog te hebben voor voldoende rust.

Maar WAAROM precies?

Gedragsverandering vindt makkelijker plaats als iemand zich er voldoende bewust van is wat het nieuwe gedrag precies oplevert. Of welke negatieve prikkels er net worden weggenomen.

Als mensen zelf de voordelen ervaren van een bepaalde handeling, is de kans groter dat ze hier vaker voor zullen kiezen. Dit kan je wat in de hand werken door bijvoorbeeld:

  • een boostsessie te organiseren;
  • een workshop in te plannen;
  • een soort van ‘fitproeverij’ te introduceren.

De focus kan hier volop liggen op bewustwording.

2. Doorbreek de gewoonte

De werkomgeving is vaak ingericht op zitten en passief gedrag. Het is een gewoonte. We denken er niet meer over na.

Je kunt stap voor stap een dynamischere werkhouding stimuleren door de werkcultuur te veranderen. Van een “passieve” naar een “actievere” waarbij langdurig en onafgebroken zitten not done is. Dat vereist natuurlijk nog een aantal stappen, zoals:

  • Creëer de mogelijkheid om staand te vergaderen of te lunchen (maar dring het niet op, geef enkel de optie!);
  • Stel gezondheidsambassadeurs aan in het bedrijf, want zien bewegen, doét bewegen;
  • Trek het door naar de omgeving en richt de omgeving anders in.

Hierbij helpt het om mensen te (blijven) verrassen.

Doe ké zot.

Daarmee bedoelen we niet dat je elke vrijdag in themapakje naar je werk moet gaan.

via GIPHY

Maar je kan de gewone zaken net even iets anders aanpakken waardoor het mensen bijblijft.

3. Werk aan onderlinge relaties

“Ik houd werk en privé liever gescheiden.”

Een vaak voorkomende uitspraak als je mensen vraagt waarom ze liever niet meer sporten of bewegen op het werk. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk wel te begrijpen. Je kan immers niemand verplichten om leuke dingen te doen met andere medewerkers.

Aan de andere kant loont het wél de moeite om te investeren in een betere verstandhouding tussen collega’s, want medewerkers voelen zich dan …

  • meer gemotiveerd;
  • meer betrokken;
  • en presteren beter onder druk.

Als je een leuke gezonde kookworkshop of een lunchbreak at work organiseert, creëer je sowieso al een informelere sfeer. Maar er is een dubbele winst als je hieraan nog zaken koppelt waarmee medewerkers elkaar op een andere manier leren kennen en inzien wat hen mogelijks verbindt als persoon.

Voorbeelden voor een gezondere werkplek

Er zijn natuurlijk ontelbare mogelijkheden om gezondheid op het werk meer te laten leven terwijl je ook effectief resultaten boekt. Enkele concrete voorbeelden die weinig geld kosten:

  • Whiteboard challenge. Hang een whiteboard op in de keuken van het bedrijf en deel recepten of sporttips met elkaar. Aan het einde van de maand krijgt de persoon met de origineelste suggestie een lekker en gezond dessertje. Meer budget beschikbaar? Beloon misschien iedereen met een gezond ontbijt workshop.
  • Creëer een originele wandelroute doorheen de organisatie. Wil je wel wandelend vergaderen, maar komt dat er nooit van? Dan zou je bijvoorbeeld funky vloerstickers kunnen laten vertrekken vanuit de vergaderzaal. Laat ze door de gangen lopen tot ze uiteindelijk weer bij de vergaderzaal uitkomen. Ideaal voor korte meetings van een kwartier!
  • Verras medewerkers met een daybreaker. De opkomst is vaak teleurstellend als mensen zich eerst moeten inschrijven voor een sportieve activiteit. Het zijn altijd dezelfde mensen die eraan meedoen. Maar wat als je iedereen nu eens verrast met een kort intermezzo? Een originele en opzwepende 5-minutenbreak? Muziek op en hoppa! Dat zorgt voor een instant energieboost. Wedden dat iedereen in een mum van tijd weer fris is?

Schiet niet met een bazooka op een mug

Let wel op met het doelloos uitvoeren van allerlei acties. Daar slaan de meeste bedrijven de bal mis.

Organisaties plannen enkele gezonde activiteiten in en geloven dat dit voldoende is om medewerkers op een duurzame manier gezonder te doen leven.

Het is echter zo veel meer dan dat. Zonder een kwalitatieve bevraging, een concreet stappenplan en  is zoiets dikwijls gedoemd om te mislukken.

De oplossing? Laat je begeleiden door een professional. Je hoeft heus niet in zee te gaan met een gigant van een bedrijf. Soms is de hulp van één enkele externe begeleider al genoeg.

Wil je je collega’s ook motiveren, maar kan je wel een extra duwtje in de rug gebruiken?

Dan kan je het team van Fitter Vlaanderen steeds contacteren. We helpen je graag bouwen aan een gezonder bedrijf! Bekijk het aanbod van inspirerende en actieve workshops of neem onmiddellijk contact op voor een voorstel op maat.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht

    P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Deinze of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.