goede voornemens

Goed voornemens? Zo maak je ze écht waar!

In energiek zijn, fit zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Je goede voornemens waarmaken? Dat hoeft niet opnieuw een struggle for life te zijn.

Het nieuwe jaar is bijna aangebroken. Dat betekent nieuwe kansen, uitdagingen en … goede voornemens. Terwijl velen van ons ambitieus van start gaan, blijkt het helaas voor de meeste mensen een uitdaging om deze voornemens vol te houden. Vaak ligt dit aan het stellen van onrealistische doelen of een gebrek aan een goed plan. Hieronder bieden we praktische tips en tools om jouw kans op succes in 2025 te vergroten!

1. Maak een planning en stel doelen

Veel mensen maken de fout om impulsief doelen te stellen, vaak na een gezellig samenzijn. Zinnen als “Vanaf 1 januari stop ik met snoepen” of “Ik ga elke dag joggen” passeren dikwijls de revue. Het is echter essentieel om goed voorbereid van start te gaan. Zonder een solide plan is de kans op demotivatie groot.

Zorg ervoor dat je goede voornemens S.M.A.R.T. zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Bijvoorbeeld:

  • Onrealistisch: “Ik wil volgend jaar afvallen.”
  • S.M.A.R.T.: “Binnen 6 maanden wil ik 6 kilogram afvallen door iedere maand een beetje te minderen.”

Formuleer je doelen met deze richtlijnen in gedachten om de kans op slagen te vergroten.

2. Wees je bewust van je motivatie

Motivatie is cruciaal voor het behalen van je goede voornemens. Zonder een sterke reden om je kussen uit te komen of gezonde keuzes te maken, is het moeilijk vol te houden. Neem de tijd om duidelijk te definiëren waarom je bepaalde doelen wilt bereiken, of het nu gaat om afvallen, meer bewegen of gezonder leven.

3. Vier je succes(jes)

Het behalen van je goede voornemens is een proces dat tijd en inspanning kost. Belangrijk is om jezelf te belonen voor zowel je uiteindelijke doelen als de kleinere successen onderweg. Dit houdt je gemotiveerd en helpt je om je voortgang te meten. Geniet van de momenten waarin je trots kunt zijn op wat je hebt bereikt!

4. Identificeer je valkuilen

Iedereen heeft zwakke punten die de weg naar succes kunnen blokkeren. Veel goede voornemens stranden door externe factoren zoals ziekte, drukte of andere verstoringen. Denk na over waarom eerdere pogingen misschien zijn mislukt en identificeer valkuilen. Door jezelf bewust te maken van deze uitdagingen kun je strategieën ontwikkelen om ze te overwinnen.

Maak onderscheid tussen valkuilen waarmee je kunt omgaan en die je beter kunt vermijden. Als je merkt dat je na een avondje uit je gezonde eetgewoonten verliest, probeer dan een plan te maken om dat gedrag te modificeren of te voorkomen.

5. Monitor en evalueer

Het kan soms lastig zijn om je vooruitgang te zien, vooral als je gefocust bent op wat er nog te doen is. Houd daarom je voortgang goed in de gaten, zeker in de beginfase. Dit kan door je behaalde doelen op te schrijven, je gewicht bij te houden of zelfs progressiefoto’s te maken. Een voedings- of bewegingsdagboek kan ook helpen om inzicht te krijgen in je gedrag en te leren van je ervaringen.

Klaar om te beginnen?

  • Heb je je hoofddoel en realistische tussendoelen vastgesteld?
  • Ben je gemotiveerd en bewust van eventuele obstakels?
  • Wil je deze keer écht het verschil maken?

Dan ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan!

Indien je doelen toch moeilijk te bereiken blijken, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professional zoals een personal trainer, diëtist/voedingsconsulent of mental coach. Zij kunnen je voorzien van begeleiding, advies en steun tijdens jouw reis naar succes.

Laten we van 2025 een jaar maken vol persoonlijke groei en mooie overwinningen met onze goede voornemens!

Interesse?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op met jou om de opties te bespreken.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht