veganistische pannenkoeken recept glutenvrij lactosevrij suikervrij

Veganistische pannenkoeken, een heerlijk brunchrecept

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Wat is er lekkerder dan heerlijke, zelfgemaakte pannenkoeken?

Winter of zomer, ze smaken altijd. Ideaal als zondagsbrunch (maar ook als gezond ontbijt, lunch of zelfs als tussendoortje). Njammie!

We hebben al eerder hartige pannenkoeken met geitenkaas gemaakt, maar nu was het tijd voor een zoete variant. En wel eentje op aanvraag. Want een deelnemer van de workshop No more yes tegen stress van vorige week vroeg ons een recept voor pannenkoeken zonder ei, melk en gluten.

Daarom zijn we meteen beginnen experimenteren.

Wat bleek?

Pannenkoeken zonder dierlijke producten zijn net zo lekker als die mét eieren en melk.

Benieuwd naar het recept? Lees dan vooral verder!

Glutenvrije en veganistische pannenkoeken

Ingrediënten (voor 8 à 10 pannenkoekjes):

  • 130 gram cassavemeel (of tarwemeel als je niet per se slecht reageert op gluten)
  • 1 banaan
  • 300 ml amandelmelk (of kokosmelk)
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl ahornsiroop (of rauwe honing als je niet all the way vegan wil gaan)
  • 1/2 el gesmolten kokosolie
  • snufje zout

Instructies:

  • Pureer de banaan, amandelmelk, ahornsiroop en olie met een staafmixer of mix het in de blender.
  • Doe er vervolgens cassavemeel, baking soda, kaneel en zout bij en meng tot een stevig, licht vloeibaar beslag. Is de substantie naar jouw gevoel nog iets te dik? Voeg dan wat extra melk toe tot het de gewenste structuur heeft.
  • Verhit nog een beetje extra kokosolie in de pan en bak hier nu kleine pannenkoekjes in. Zodra de bovenkant gestold is, kun je ze omdraaien.
  • Stapel ze tot slot op elkaar en serveer met wat vers fruit, opgeklopte kokosroom of notenpasta. Smakelijk!

Opgelet:

Cassavemeel koop je online of in de natuurwinkel. Het heeft totaal andere eigenschappen dan tapiocameel. Tapiocameel is puur het zetmeel uit de cassaveknol, terwijl cassavemeel is gemaakt van de volledige wortel. Het blijkt een 1-op-1-vervanger voor tarwebloem te zijn, dus je kunt er ook heel goed brood of cake mee bakken. Tapiocameel gebruiken we vooral als een bindmiddel.

Andere brunchrecepten

Wie wel ‘ns te vinden is voor een experiment, kan misschien ook andere gezonde brunchrecepten uitproberen:

Experimenteer naar hartenlust.

Meer verkwikkende recepten nodig?

Dan kan je zeker aan de slag gaan met een gezondheidscoach. Of boek een gezonde workshop in jouw bedrijf.

Tijdens de sessie ‘Meer energie op het werk‘ besteden we bijvoorbeeld heel wat aandacht aan voeding voor meer energie.

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.