tips om tot rust te komen

Teekitiezie! In 3 stappen naar meer slow, minder down

In energiek zijn, fit zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Druk zijn is uit. Onthaasten is hot.

De ‘slow living trend‘ die een aantal jaar geleden ook in ons land is opgekomen, drukt de snel-snel-snelmentaliteit steeds vaker de kop in. Een rustigere aanpak wint enorm aan populariteit. En gelukkig maar!

We geven toe dat we ons soms nog schuldig maken aan multitasking en allerlei vluchtige acties, maar het is fijn om je er alvast bewust van te zijn.

Heb je het gevoel dat je soms tegelijkertijd op jouw gaspedaal én jouw rem gaat staan? Dan kan je dat ongemakkelijk gevoel counteren door nu en dan bewust wat gas terug te nemen.

Zo hoef je niet meer te remmen wanneer je écht plankgas wil geven. Hieronder gaan we in 3 stappen naar meer slow, minder down. Eenvoudiger kan het eigenlijk niet zijn.

Meer slow, minder down: 3 stappen

Moet iedereen nu meteen de online yogalessen van Ingeborg volgen? Hoewel we daar natuurlijk ontzettend dankbaar voor zijn, is dit absoluut geen must. Er zijn andere manieren om ‘No More Yes Tegen Stress!‘ te zeggen.

1. Slow leven

De term ‘slow living‘ ontdekten we voor het eerst tijdens de lancering van een nieuwe collectie van IKEA. En wij gaan deze Scandinavische lifestyle trend graag achterna. Dat is eens wat anders dan rondhollen als een kip zonder kop.

Bij slow living draait het een keer niet om veel, meer en morgen. Wel om nu en minder.

Zo helpt Jelle Hermus van SoChicken je bij het slow downen in zijn online cursus ‘Minder meuk’ .

De opdrachten die je hierbij maakt, laten je stilstaan bij onder meer:

  • waar je naartoe wil;
  • wat je écht nodig hebt;
  • en waarop je je wil richten in het leven.

En als dat helemaal nergens of niks is, is dat ook prima. Want niks moet, alles mag.

Zeker een eyeopener voor multitaskers zoals wij. Deze zaken nemen wij vooral mee vanuit het slow living-gebeuren:

  1. Het is leuk om spontaan vrienden uit te nodigen.
  2. Opgeruimd staat écht netjes.
  3. Buiten spelen is niet alleen voor kinderen.
  4. De buren appreciëren het als ze eens wat hulp krijgen uit onverwachte hoek.
  5. Go hard or go home? Nu en dan is op tijd naar huis gaan leuker dan blijven plakken tot de gastheer je -letterlijk én figuurlijk- moet buitendweilen.

Meer lezen over slow living? Het boek Lagom van Linnea Dunne is een aanrader.

2. Slow kauwen

Schrokken is géén oplossing voor jouw probleem. Integendeel. Je krijgt er zelfs nog eentje bij: een opgeblazen gevoel.

Etenswaar wild en onbezonnen naar binnen sluizen vult -jammer genoeg- geen emotionele leegtes.

via GIPHY

Voeding zou in de eerste plaats ook echt voeding moeten zijn. Iets wat je voorziet van energie om degelijk te kunnen functioneren.

In de tweede plaats is eten iets sociaals. Iets om intens van te genieten. Om te waarderen. En vooral onze aandacht aan te schenken.

Door bewuster te eten leg je focus weer op het voeden in plaats van vullen van je lichaam. Dat heeft zo z’n voordelen:

  • Je eet langzamer;
  • Je geniet intenser;
  • Je smaakpapillen houden een feestje;
  • Je eet aanzienlijk minder;
  • Je spijsvertering ondervindt minder hinder.

Hoe mindful eten? Dat is op zich nog niet zo moeilijk:

  • Eet alleen als je maag leeg is of als je honger hebt. Wetende dat je maag ongeveer 3 à 4 uur nodig heeft om zijn inhoud door te geven aan de dunne darm, is het vrij onwaarschijnlijk dat je na een uur weer honger hebt. Zou het kunnen zijn dat het dan om een goestingske gaat?
  • Ervaar je voedsel per hap. Hoe ruikt het? Wat proef je precies? Hoe voelt de textuur aan? Merk dat je eten dan anders aanvoelt. Wedden dat jouw citroenkoekje plots chemisch of ‘hol’ smaakt? Op deze manier leert jouw brein het verschil kennen tussen échte voeding en kunstmatige smeerlapperij.
  • Stop met eten voor je vol zit. Dit is voor de meeste sowieso de moeilijkste. Vooral in het begin dan. Want zodra je trager gaat eten, merk je dat je ook sneller verzadigd bent en dus makkelijker kan stoppen.

3. Slow sporten

  • High Intensity Interval Training?
  • Obstacle runs?
  • Extreme bootcamps?

Allemaal geweldig. Maar je hoeft niet altijd 200% te knallen. Geef jezelf eens een moment om langzaam en bewust te bewegen.

Het enige wat je met slow sporten of bewegen doet, is je hartritme wat verhogen door een bepaalde activiteit uit te voeren. Dat kan wanneer je …

  • de hond uitlaat;
  • een blokje om wandelt;
  • of met de fiets om boodschappen gaat.

Je hoeft je daarvoor niet te vereenzelvigen met een luiwammes. Bepaal af en toe gewoon lekker je eigen tempo. Het belangrijkste is dat je je hartslag niet hoger dan vijftig procent van je normale hartritme laat stijgen.

Oké, misschien is ‘slow sporten’ gewoon weer een trendy naam voor ‘bewegen’. Oude wijn in nieuwe zakken verkoopt beter, nietwaar? Idem voor mindful wandelen en bosbaden. Noem het zoals je wil, maar bewéég.

Je weet wel wat je nodig hebt

Als je eerlijk bent met jezelf, weet je maar al te goed wat jij op dit moment nodig hebt.

Misschien leef je wel aan 300 km/u en heb je nood aan een pauze. Of misschien heb je verschillende lichamelijke en mentale klachten, maar negeer je die nu vakkundig tot je niet meer anders kan.

We hebben vaak excuses om gedragsverandering uit te stellen. Waarom? Omdat het lastig is? Omdat we er ‘geen tijd’ voor hebben? Zoiets komt jammer genoeg vaak als een boomerang in je gezicht terug.

Wees eens lief voor jezelf. Je weet wat je nodig hebt.

Onderneem vandaag 1 actie voor een leven met meer slow, minder down. Verlaag je stressniveau aanzienlijk en bruis weer als een bruisbal.

Een schop onder je kont nodig?

Dan kunnen wij je er gerust een handje bij helpen.

Boek een mental coaching of lifestyle traject om de koe bij de horens te vatten. Of boek een inspirerende en gezonde workshop in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht

    P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Deinze of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.