Is soja gezond of ongezond? Dit is een van de meest voorkomende vragen die wij in onze mailbox krijgen. Er heerst dus nog heel wat onduidelijkheid over het onderwerp.
Het is een feit dat de consumptie van sojamelk en andere sojaproducten de afgelopen jaren sterk is toegenomen. De meeste mensen gebruiken het als alternatief voor koemelk, bijvoorbeeld omdat ze lactose niet goed kunnen verdragen. Anderen vinden het gewoon lekker of willen eens variëren in smaak.
Wij houden er persoonlijk niet van om bepaalde voeding te labelen als ‘zeer gezond’ of ‘zeer ongezond’.
Alles kan, zolang je basisinname maar zo dicht mogelijk tegen de natuur aanleunt.
Maar in het geval van soja willen we graag toch een aantal zaken nuanceren.
Soja of sonee? Meer duidelijkheid graag!
Grand bazaar
Wij kennen soja vooral in de vorm van melk, yoghurt, room of in desserts. Bewerkt dus.
De sojabonen zijn hier in de verste verte niet meer te herkennen én je krijgt er een boel ongewenste geur-, kleur- en/of smaakstoffen mee binnen. Het spreekt voor zich dat je hiermee niet echt een bijdrage levert aan je dierbare gezondheid.
De genetische modificatie haalt alle goede onderdelen (isoflavonen) uit de sojabonen. In dat geval spreken we meer over chemische troep dan over voeding.
Dergelijke bewerkte sojaproducten bevatten eveneens heel wat anti-nutriënten. Dit zijn gifstoffen, oftewel stofjes die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen parasieten, schimmels, virussen etc. Logisch dat je lichaam ze niet met open armen ontvangt. Ze vormen een aanslag op de spijsvertering en het immuunsysteem.
Niet zo schildkliervriendelijk
Soja bevat ook een goitrogene stof. Deze kan bij overconsumptie een schadelijke werking hebben op de schildklier. En soja voert jodium af, een element dat je nodig hebt om je schildklier op gang te houden.
Heb je last van een trage schildklier? Wees dan extra voorzichtig met soja. Vooral wanneer de soja niet verwarmd werd.
Soja voorgoed schrappen?
Consumeer je soja omdat je denkt dat het gezonder is? Neem dan beter een ander alternatief. Eet en/of drink je écht graag sojaproducten? Dan hoef je ze niet voorgoed en volledig te schrappen. Alles met mate, weet je nog?
Eet alleszins niet dagelijks dezelfde sojaproducten. Leg de nadruk meer op andere plantaardige eiwitten. En vervang de bewerkte voedingsmiddelen meer door gefermenteerde soja.
Bij fermentatie worden bepaalde stoffen omgezet in andere stoffen, bijvoorbeeld door een gistingsproces. Het fermentatieproces van soja neutraliseert het schadelijke fytinezuur. Dit gebeurt doorgaans door het te laten weken en vervolgens verder te gebruiken.
Gefermenteerde soja is gezond omdat het helpt om de darmflora van je dikke darm gezond te houden.
Dus deze gefermenteerde sojaproducten zijn dik oké:
- miso
- tamari
- tempeh
- natto
- gefermenteerde sojasaus
Lees wel steeds het etiket. Staat het vol onbekende namen en e-nummers? Laten staan die handel. Want zo’n rommel haalt je hormonen sterk uit balans.
Zelf aan de slag met gezonde voeding?
Zin om meer te weten te komen over gezonde voeding? Wil je praktische tips en tips krijgen over bijvoorbeeld mealpreppen, koken met restjes of hoe je een gezonde levensstijl kan volhouden? Organiseer een leuke workshop in jouw bedrijf!
De populairste sessies zijn momenteel:
Op zoek naar een andere voedingsworkshop of een combinatie van bovenstaande events? Dat kan allemaal.
Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!