gezond afslanken afvallen

Dames, gezond afslanken = eerst gezond worden, dan afvallen

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Merk jij als vrouw ook dat je:

  • … de hele tijd op dieet bent, maar eigenlijk geen gewicht kwijtraakt?
  • … moeite hebt met het doseren van voeding?
  • … jezelf verliest in ongecontroleerde eetbuien?

Dan ben je alleszins niet alleen. Veel vrouwen volgen een dieet of zouden op dieet willen gaan. Helaas slaagt de meerderheid er niet in om duurzaam gewicht te verliezen of haar streefgewicht te behouden.

‘Maar ik volg alle diëten uit de boekjes nauwkeurig op … Hoe kan het dan dat ik niet afval?’

Tja, we zijn vrouwen …

Niks nieuws onder de zon: de vrouw is complex

We weten intussen allemaal al dat de vrouw een zeer complex fenomeen is. Op verschillende vlakken. Hoewel dit heel wat voordelen heeft, zijn er toch ook enkele nadelen aan verbonden. De mogelijkheid om snel gewicht te verliezen is daar één van.

Mannen kunnen doorgaans makkelijker afvallen dan vrouwen. En daar hebben die verdomde hormonen zeker iets mee te maken. (Als je daar in detail meer over wil weten, is The Women’s Book Vol 1 van Lyle McDonald trouwens een aanrader.)

Je hormonen in een goede, dynamische balans houden is dagelijkse kost voor je lichaam. En in sommige gevallen heeft je lichaam de mogelijkheid om de disbalans zelf te herstellen. Maar als het je lichaam niet meer alleen lukt, zal je zelf iets moeten ondernemen.

Heb jij ook een hormonale disbalans?

Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om hiervoor een gezondheidsprofessional in te schakelen. Hij/zij zal je meer vertellen over je hormoonbalans.

Ga niet op eigen houtje pillen slikken of zelf doktertje spelen. De gezondheidsexperts hebben jarenlang gestudeerd om jou op een gepaste wijze te helpen.

Wel kunnen onder andere volgende signalen een teken zijn van een hormonale disbalans:

  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Vocht vasthouden
  • Een opgeblazen gevoel
  • Relatief meer vetopslag op de benen, heupen en achterkant van de armen
  • Cellulitis
  • Een laag libido
  • Nachtzweten
  • Stemmingswisselingen
  • Angstaanvallen
  • Haarverlies

Heb je één of meerdere van bovenstaande klachten? Dan is het raadzaam om je grondig te laten onderzoeken. Door een simpele wijziging in je levensstijl kan je misschien al een wereld van verschil maken.

Zorg dat je eerst gezond wordt. Daarna zal het afslanken veel vlotter gaan.

Quick fix tips

We geven je alvast enkele praktische tips om onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Het kan de klachten al aanzienlijk terugdringen:

  • Eet volop verse groene groenten en kiemen. Het stofje chlorofyl in groene groenten helpt je lever bij het afvoeren van schadelijke stoffen.
  • Biologisch is logisch. Vermijd vlees, vis en zuivel vol antibiotica, kleurstoffen en bewaarmiddelen. Vind je biologisch te duur? Tracht je dierlijke eiwitconsumptie dan wat te vervangen door een plantaardige variant. Hiermee druk je de kosten.
  • Verminder je dagelijkse blootstelling aan xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen in het milieu die werken als oestrogeen. Bovendien zijn ze enorm toxisch. Ze zitten in conserven, plastic flessen, afwasmiddel, de pil, verzorgingsproducten etc.
  • Let op met alcohol. Natuurlijk kan een lekker glaasje wijn eens smaken, maar het is geen goed idee om dagelijks alcohol te drinken. Het verhoogt je oestrogeengehalte én zorgt voor extra werk voor de lever. En wat je jezelf ook wijsmaakt, de cholesterolverlagende stoffen uit rode wijn kan je net zo goed uit andere voedingsmiddelen halen. Dus geen excuses. Alcohol is en blijft toxisch.
  • Drink iedere ochtend een glas water met het sap van een halve citroen en wat grof zeezout. Dé ideale aromastaseremmer (die doet oestrogeen dalen) om je dag mee te beginnen.

En de mannen dan?

Voor je roept dat het niet eerlijk is, willen we hier toch even benadrukken dat de mannen tegenwoordig ook niet ontkomen aan problemen met hormonen en vruchtbaarheid.

De dalende kwaliteit van het sperma en toename van prostaatkanker zou in verband worden gebracht met de stijgende invloed van xeno-oestrogenen.

Bij een te grote hoeveelheid oestrogeen ten opzichte van testosteron krijgen mannen klachten als:

Ze blijven dus ook niet gespaard van de toxische vervuiling van het lichaam. Maar hun klachten zijn nu eenmaal minder prominent aanwezig.

Meer weten over gezonde voeding en een fitte levensstijl?

Dan kan je zeker aan de slag gaan met een gezondheidscoach. Of boek een gezonde workshop in jouw bedrijf.

Tijdens de sessie ‘Meer energie op het werk‘ besteden we bijvoorbeeld heel wat aandacht aan voeding voor meer energie.

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.