koken met restjes tips tricks

Vettige vrijdag? 5 snelle tips om te koken met restjes

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Kan een vrijdag voor jou ook niet vettig genoeg zijn?

Een pak friet met mayonaise. Een dikke pita met looksaus. Of een goedgevuld pizzapunt.

Het kan allemaal. Het is snel én makkelijk om hier af en toe voor te kiezen.

Maar aan de andere kant liggen er misschien nog heel wat restjes in de koelkast en/of diepvriezer. En als je je niet na elk weekend wil afvragen of je weegschaal misschien stuk is, lijkt het ons verstandig om te ontdekken hoe geweldig kliekjeskoken kan zijn.

Koken met restjes, snel en makkelijk

De wekelijkse overschotjes kan je eigenlijk snel en makkelijk samengooien. Ideaal als je weinig tijd (en zin) hebt om lang in de keuken te staan.

Daarom 5 handige tips van de meal prep experts:

1. Laat alles maar in de soep draaien

Soep maken is misschien wel een van de makkelijkste manieren om verspilling tegen te gaan. Bijna alles kan je namelijk in de pot gooien en klaarmaken:

  • alle groenten
  • vlees
  • vis
  • deegwaren
  • aardappelen

Wees royaal met verse of gedroogde kruiden en je tovert elk afwaswater zo om in een smaakvol, gezond gerecht!

2. Frittatawa?

Maak een frittata of omelet van de restjes.

Als je eieren in huis hebt, kan je in principe altijd een gerecht maken.

Wat denk je van een frittata met spinazie en tomaat? Of een simpele eiersalade? Klaar in een handomdraai!

3. De wokpan zult gij eren

De wok. In onze taal staat WOK voor ‘Wow, Oh, zo snel Klaar’.

Restjes vlees of vis? In de pan ermee.

Nog allerlei groenten over? Deze kunnen erbij!

Breng op smaak met peper, zout, sojasaus en/of limoensap en je hebt alweer een gerecht op tafel gezet.

4. Wrap it up, baby

Als je standaard wat tortilla wraps in huis hebt liggen, is er altijd eten in huis! Combineer restjes kip met die halve avocado van gisteren. Snijd er een tomaat bij en je hebt je snelle lunch!

Panische angst voor koolhydraten? Dan zijn er godzijdank ook zelfgemaakte eierwraps die je kan vullen met lekkere restjes.

Of heb je al eens aan een tortizza gedacht? Dan beleg je een wrap gewoon met wat tomatenpuree, groenten, eventueel wat vlees of vis en werk je af met geraspte kaas. Wie moet er nu nog de Pizza Delivery bellen?

5. To freeze or not to freeze, that’s the question!

Als je overschotten hebt, kan je altijd proberen om een deel in te vriezen. Maar opgelet, niet alles kan je goed in het vriesvak bewaren.

Dubieuze zaken:

  • Alles wat al eerder is ingevroren (kant-en-klaarmaaltijden, overgebleven pizzapunten …)
  • Waterige groenten zoals tomaten (tenzij je er puree van maakt), courgette, komkommer, taugé of sla
  • Ketchup, mayonaise of andere sauzen
  • Zuivelproducten en eieren in hun geheel

Wél goed in te vriezen:

  • Overschotten van versbereide maaltijden, gebakken of rauw vlees, gekookte pasta en rijst, soep, stamppot en aardappelpuree
  • Brood, pistolets, sandwiches en bagels
  • Sommige kazen
  • Aardbeien, kersen, bessen, bramen en frambozen
  • Vrijwel alle minder waterachtige groenten, zolang ze maar geblancheerd zijn

Extra tip: geeft de gedachte aan een Tupperwareverzameling je al koude rillingen? Dan kan je ook bakjes van schepijs of afhaalmaaltijden hergebruiken. Ook confituurpotjes met deksel zijn handig voor het bewaren van specerijen, zaden, noten en zelfgemaakte dressings.

Koken uit de losse pols, our cup of tea

Weet je wat we nog het allerleukst vinden aan kliekjeskoken? Dat het geen exacte wetenschap is.

Het komt niet aan op enkele grammen meer of minder.

En heb je een bepaald ingrediënt niet voorhanden? Verzin dan gewoon een ander alternatief of experimenteer met iets nieuws. Ja, de kans bestaat erin dat het grandioos mislukt. Maar met wat geluk is de frituur om de hoek en heb je steeds een plan B.

Ook zin om aan de slag te gaan met restjeskoken?

Dit onderdeel komt aan bod in onze workshop Gezonde Voeding.

Wil je liever je eigen sessie à la carte laten samenstellen? Ook dat kan.

Interesse?

Vul onderstaand contactformulier in en we bespreken asap de mogelijkheden.

    Naam en voornaam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Jouw bericht