Hoe buikvet verliezen?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Voor zowel vrouwen als mannen die we begeleiden is het verliezen van buikvet vaak een van de hoofdvragen. Maar hoe verlies je nu buikvet? En lukt het eigenlijk wel om plaatselijk vet te verbranden op je buik, billen en benen? In dit artikel staan we stil bij de manier waarop je lichaam omgaat met energie en hoe je buikvet kunt kwijtraken.

Hocus, pocus, pats!

Laten we het voor eens en voor altijd duidelijk maken: plaatselijk vet verbranden gaat niet. Wat die strakke babes met hagelwitte tanden ons ook wijsmaken in de Tel Sell-reclame, ons buikje zal niet verdwijnen door 10 minuten te trainen op die Ab King Pro, terwijl we er een Belly Fat Reducer XXL tegenaan gooien en een Oh My Gosh, Make Me Slim Right Now Pill slikken. Jammer, want we hadden de Amerikaanse Casey en Dolly maar al te graag geloofd. Hun excellente acteerwerk maakt het dan ook ontzettend moeilijk om fictie van realiteit te onderscheiden.

Laten we de mythe van het plaatselijk vet verbranden met andere woorden -nogmaals- naar het land der fabelen verwijzen. Wanneer je naar de toekomst toe dus nog eens wordt aangesproken om een of ander wonderproduct uit te testen, weet jij wel beter! Wij houden steeds in ons achterhoofd: “Als hét product bestond, zouden er geen obese mensen meer rondlopen”.

Wat werkt dan wel?

Om efficiënt buikvet (en uiteraard ook vet op andere plaatsen van je lichaam) te verliezen, dien je nog steeds een energietekort te creëren. Dit kan je op 2 manieren realiseren:

  1. Meer bewegen: hierdoor neemt de hoeveelheid calorieën die je dagelijks verbrandt toe om zo een negatieve energiebalans te verwezenlijken.
  2. Minder eten: op deze manier neem je minder calorieën op waardoor je eveneens kunt uitkomen op een negatieve energiebalans.

En we maken even de vergelijking:

  • Als je 3 keer per week gaat sporten en hierbij 400 calorieën verbrandt, creëer je een tekort van 1200 calorieën per week.
  • Schroef je je dagelijkse calorie-opname terug met 300 calorieën, spaar je wekelijks 2100 calorieën uit.

Snap je waar we naartoe gaan? Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk, maar verlies hierbij zeker je voeding niet uit het oog. ‘Abs are made in the kitchen’ is immers geen spreuk van Toni Pepperoni. Moet je nu als een gek beginnen sporten en diëten? Uiteraard niet. Een crashdieet werkt niet.

Stap voor stap afvallen

De beste manier om efficiënt en duurzaam af te slanken is om te vertrekken vanuit een energietekort van 15 à 20% van je dagelijkse behoefte. Houd er wel rekening mee dat de resultaten afhankelijk zijn van verschillende factoren (dus ook genetica, medicatie, hormoonbalans en de lengte van de periode waarin je met een hoger vetpercentage zit).

Personen met een vrij normaal gewicht, kunnen door een calorietekort sneller last krijgen van spierafbraak en (enorm) afnemende sportieve prestaties, terwijl mensen met obesitas -zeker in het begin van een verbeterde levensstijl- vaak veel (buik)vet kunnen verliezen met een groot calorietekort. Wanneer het vetpercentage hoger is, is de kans immers groot dat het lichaamsvet eerst wordt aangesproken.

Probeer het afvallen dus niet te forceren en probeer stap voor stap gewicht te verliezen, anders is de kans groot dat je een te grote hoeveelheid vetvrije massa verliest en dat wil je net niét kwijt. Lees hier onze tips over gezond afslanken.

Succes!

Heb je nog bepaalde vragen of opmerkingen? Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Of wil je graag een duwtje in de rug? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat Fitter Vlaanderen voor jou kan betekenen. Personal training, voedingsadvies, lifestyle coaching, workshops en workouts, we doen het allemaal!