Emo-eten

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

2 boterhammen met choco, een zakje zuurtjes, een handvol zoute chips,  een potje Ben & Jerry’s (Peanut Butter Cup, de max!), 100 gram kaas en last but not least … een cola zero. Dat kon ik zonder problemen binnenspelen wanneer ik me weer eens liet meeslepen door mijn emoties. Voelde ik me slecht? Dan kon eten me troost bieden. Had ik iets te vieren? Dan kwam er gegarandeerd ‘lekker’ eten bij kijken.

Allemaal goed en wel, stap voor stap je gewoontes veranderen. Maar wat als het ècht eens moeilijk wordt? Je voelt je niet lekker in je vel, dingen gaan niet zoals jij het wil en je hele omgeving lijkt ook niet mee te werken. En tot overmaat van ramp heb je vanavond ook nog eens dat feestje met drank en eten à volonté. Het is verleidelijk hieraan toe te geven en je eens lekker te laten gaan. Daarna voel je je schuldig. Dat kon er ook nog wel bij … ‘Foert, het diëten lukt me toch niet. Het is allemaal al om zeep’. Herkenbaar? Dan behoor je tot de grote meerderheid van de Vlamingen.

Nochtans is het zonde van al je moeite om tijdens moeilijke momenten bij de pakken neer te gaan zitten. Bereid je voor op zulke moeilijke momenten en verzin proactief een aanvalsplan! Lukt het je de eerste keer niet? Dan is dat helemaal niet erg. Ga dan gewoon over naar plan B: doorgaan waar je gebleven was met het veranderen van je gewoontes. Af en toe een dipje en een terugval hoort erbij, maar is absoluut geen reden om er dan maar helemaal mee te kappen.

Eten of emo-eten?

Hoe weet je nu of de trek die je voelt uit je lichamelijke behoeften of uit je emoties voortkomt? Beantwoord onderstaande vragen dan eens voor jezelf:

  • Heb je zin in iets specifieks, zoals een brownie of een stuk kaas?
  • Wil je meteen iets doen aan die zin of honger? Met andere woorden, wil je je er meteen voor verplaatsen naar de (nacht)winkel?
  • Zit de honger niet in je buik? Voel je je maag niet rammelen?
  • Stop je niet met eten wanneer je vol zit?
  • Voel je je na afloop schuldig en heb je spijt van de hoeveelheid eten die je naar binnen hebt gewerkt?

Dan mag je er vrij zeker van zijn dat dit emo-eten is en geen normale, doorsnee behoefte aan voedsel. Door stressvolle situaties kan je als het ware de verbinding met jezelf verliezen en geen onderscheid meer maken tussen honger en eten om te eten.

Op sommige momenten zul je eerder herkennen dat je door een bepaalde emotie of een gevoel gaat eten dan op andere momenten. Wanneer je je slecht voelt en vindt dat je wel iets lekkers hebt verdiend, herken je het waarschijnlijk wel als emo-eten. Op de momenten dat je gaat eten uit verveling of eenzaamheid, is dit een stuk lastiger. Als het vaker gebeurt, kan je hier gewend aan raken. Dan koppel je het gevoel van verveling of eenzaamheid automatisch aan eten. In dat geval is het tijd om actie te ondernemen …

5 tips om er verandering in te brengen

  1. Identificeer jouw persoonlijke reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem meteen bij de kern aan te pakken en ga er anders mee om. Het feit dat je je bewust bent van je emo-eten is een stap in de goede richting.
  2. Herken jouw ’emotionele honger’-signalen en anticipeer erop! Merk je dat je zin krijgt in een specifiek iets zoals chocolade of chips? Dan weet je dat je emotioneel gaat eten. Drink een groot glas water, ga een toertje wandelen of hou je even met iets anders bezig. Kortom, zorg voor afleiding! Heb je na 10 minuten nog steeds zin in dat voedingsmiddel? Dan kan je er altijd nog ‘ns over nadenken.
  3. Als je erachter bent gekomen waar jij zin in krijgt als je je emotioneel minder voelt, dan weet je wat je vooral NIET in huis moet halen! Haal gezonde producten in huis en laat datgene waar je lichaam zo naar verlangt gewoon in de winkel liggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, I know. Probeer dan ook niet te gaan winkelen met een lege maag.
  4. Sla geen maaltijden over. Daardoor ga je automatisch meer eten tijdens de volgende maaltijd. Eet liever kleine porties verspreid over een hele dag. Ikzelf eet mijn ontbijt vaak in 2 keer op, zodat ik ’s morgens geen zin krijg in andere dingen.
  5. Ontwikkel alternatieven voor eten. Neem in plaats van een ijsje of een maxi pack Kinder Bueno’s  eens een goed boek vast of verwen jezelf met een nieuwe sportoufit of een ontspannend bad. Zulke leuke dingen peppen je op wanneer je je slecht voelt, maar leveren niet die extra calorieën.

Heb je het gevoel dit niet (helemaal) alleen te kunnen? Dan kan een coach je ondersteunen om resultaten te bereiken en je verder helpen te ontwikkelen. Vraag gerust vrijblijvend informatie over voedingsadvies, personal training en lifestyle coaching. We helpen je maar al te graag!