Gebakken bloemkoolrijst

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Je hebt al eerder gezien hoe je traditionele spaghetti kan vervangen door courgettespaghetti, maar er is ook een lekkere vervanger voor rijst, namelijk bloemkoolrijst. Rijst is het ideale bijgerecht om je Indiase curryschotel of scampi diabolique mee te pimpen (of te blussen in mijn geval), maar het kan dus nog gezonder en smaakvoller. Ik deel het recept met veel plezier!

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 wortel, in stukjes gesneden
  • 1 hand sperzieboontjes, in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 4 lente-uitjes (pijpajuin), in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels kokosolie
  • Peper, zout, knoflookpoeder en sojasaus (Kikkoman, hmm) naar smaak

Instructies:

  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en spoel haar even in water.
  • Hak de bloemkool vervolgens in grove stukken en stop ze in een blender (of foodprocessor).
  • Maal het geheel net zo fijn als rijstkorrels, maar niet té fijn! Anders krijg je eerder bloemkoolpoeder en dat is allesbehalve appetijtelijk (been there, done that).
  • Blancheer de stukjes sperzieboon en wortel 3 à 4 minuten in kokend water, giet ze daarna af en spoel met (ijs)koud water om de mooie kleur te behouden.
  • Verhit ondertussen de kokosolie in een braad- of wokpan en bak de ‘rijst’ gaar.
  • Voeg vervolgens de stukken sperzieboon en wortel toe en kruid met peper, zout, knoflookpoeder en eventueel sojasaus. Meng alles door elkaar.
  • Klop dan de eieren los, giet ze in een koekenpan en bak een omelet. Wanneer deze gaar is, rol je ze op en snijd je ze in kleine stukjes.
  • Voeg ten slotte ook de eieren toe aan de bloemkoolrijst en werk af met lente-ui.
  • Serveer onmiddellijk of neem het ’s middags mee als koude lunch. Heerlijk!

Dit is nu een vegetarische variant, maar je kan er perfect wat spek, kip, kalkoen, scampi of garnalen aan toevoegen. Ik ben alleszins fan!

Wil je wat ondersteuning in het samenstellen van je weekmenu of ben je het beu steeds hetzelfde te koken? Neem gerust contact op en vraag om meer inspiratie.