Hoe overleef je een obstacle run?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Op zondag 11 oktober is het zover … Tijd voor de Run For Our Lives. Heel wat Vlamingen (en ook niet-Vlamingen) zijn ingeschreven voor deze disaster run. De uitdaging? Vurige vulkaanuitbarstingen, verwoestende tsunami’s en ijzige sneeuwstormen overwinnen. Modder, wind, koude, hitte en lekkere spierpijn trotseren, maar in ons geval vooral als team over de eindmeet lopen. Op naar de overwinning!

Om onze RFOL’ers en andere obstacle run freaks een aantal tips en tricks mee te geven, lijsten we hieronder een aantal zaken op. Hoe overleef je nu zo’n disaster run?

Welke kleding en schoenen heb je nodig?

Indien het je eerste keer is, kan je gewone hardloopschoenen aantrekken. Indien je na die eerste keer verslaafd bent -wat bijzonder aannemelijk is- dan is het van groot belang om te investeren in zeer degelijke schoenen. Ze moeten vooral niet te zwaar zijn, veel grip bieden en snel water afvoeren als je door de modder bent gelopen. Cachou botten, ballerina’s en Kangoo jumps hou je dus maar beter thuis. We denken eerder aan Nike of Reebok schoeisel. Altijd een goede keuze.

Katoenen sportsokken kan je ook maar beter laten liggen, want deze worden nat en drogen niet meer op. Blaren en schuurplekken zijn het laatste wat je nodig hebt tijdens jouw strijd tegen de obstakels. Kies beter voor een ademende variant.

Ook je bovenkledij kan het best niet van katoen zijn. Dan blijf je veel te nat, krijg je het koud, word je dubbel zo zwaar en kruipt er bovendien zand in je kleren. Hoewel je in de zomer perfect voor een t-shirt kan gaan, kiezen we in de herfst en winter meestal voor een strak thermisch ondergoed met daarover een shirt met lange mouwen.

Hardloopbroekjes zijn een prima keuze voor obstacle running. Kort in de zomer, lang en warm (maar toch licht) in de winter. Langere tights tot over de knieën -en dames, let op voor de cameltoe!- zijn echter geen overbodige luxe, aangezien je bij sommige obstakels met je knieën over de grond zal moeten kruipen of schuiven. En de kans is groot dat daar steentjes, zandkorrels of andere scherpere zaken liggen. Gaan schaafwonden en blauwe plekken jou net iets te ver? Dan kan je beter voor een broek met iets langere pijpen kiezen.

Wat kan je nog helpen?

Ga eveneens niet voor ondergoed van katoen, maar kies voor een andere ademende stof. Daarnaast kan je nog handschoenen aantrekken voor een betere grip bij sommige obstakels. Knie- en elleboogbescherming zou je eventueel ook kunnen dragen, maar in principe is dit geen must.

Wat na de obstacle run?

Zodra je over de finish bent geraakt, ben je ongetwijfeld nat en krijg je het koud. Neem dus zeker onderstaande zaken mee:

  • een (grote) handdoek
  • droge en warme kledij
  • schone en droge schoenen
  • shampoo en douchegel (indien je ter plaatse wenst te douchen)
  • eventueel een extra zak om je modderige en natte spullen in te proppen

En als de snacks bij de bevoorrading niet volstaan, kan je natuurlijk nog wat extra eten en drinken meenemen. Het is ook handig om gewoon eerst even met kleren en schoenen aan te douchen, dan hoef je alles niet extreem vuil in de wasmachine te stoppen.

Wat eet je het best voor, tijdens en na de obstacle run?

De dagen voor de uitdaging eet je gewone, evenwichtige maaltijden (ongeveer 60% koolhydraten / 20% eiwitten / 20% vetten of meer eiwitten en minder koolhydraten).

Een dag ervoor kan je gaan voor koolhydraatrijke voeding zoals pasta (en neem beter kleinere maaltijden gedurende de hele dag dan 1 hele grote, zware maaltijd).

De dag zelf kan je gaan voor een stevige kom havermout (of eventueel een bord pasta indien je maag dit toelaat). Een uur voor de inspanning zou je nog snel iets kleins kunnen eten, zoals een stuk fruit of wat yoghurt.

Tijdens de run hoef je in principe niks te eten wanneer je voor een kortere versie (in dit geval 5 kilometer) gaat. Wie een langere afstand loopt, kan tussendoor bijvullen met een energiereep, banaan of bijvoorbeeld een zakje vloeibare sportvoeding.

Na de obstacle run kan je een hersteldrank (met eiwitten) drinken in combinatie met snelle koolhydraten zodat je spieren kunnen herstellen en je energievoorraad opnieuw wordt aangevuld.

Nog andere vragen? Stel ze gerust! Hopelijk hebben we jullie hiermee toch grotendeels geïnformeerd. Nu is het tijd om er 100% voor te gaan. Succes!