Paleo Worteltaart

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Een tijdje geleden proefde ik voor het eerst carrot cake of worteltaart. Aangezien ik het steeds raar vond klinken om groenten in een dessert te stoppen, had ik me er nog nooit eerder aan gewaagd. Geheel onterecht! Worteltaart is heerlijk.

Na enkele pogingen kwam ik uit op een geslaagd recept zonder suiker of meel. In plaats daarvan gebruik ik nu dadels en kokosmeel (goedkoop te verkrijgen bij Body & Fitshop).

Dit is het recept voor 1 laag. Wil je liever een mooie taart met 2 of meerdere lagen? Vermenigvuldig dan de ingrediënten met het aantal lagen of snijd de taart doormidden.

Ingrediënten (voor 1 laag taart):

Voor de bodem:

  • 200g wortels, geraspt
  • 10 Medjool dadels zonder pit
  • 6 eieren
  • 120 ml kokosolie, vloeibaar
  • 50g kokosmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ½ tl baksoda
  • ¼ tl vanillepoeder of in dit geval vanille-extract
  • Optioneel: 100g walnoten, gehakt

Voor de topping (of ‘frosting’, zoals ze dat zo mooi noemen):

  • 125g zonnebloempitten of cashewnoten
  • 90 ml amandelmelk (of kokosmelk)
  • 3 el kokosolie, vloeibaar
  • 1 à 2 el honing
  • 2 tl citroensap
  • ¼ tl vanillepoeder of vanille-extract

Instructies:

Voor de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175°C  en vet een taart- of cakevorm in met wat kokosolie.
  • Plaats de dadels met 1 ei in de foodprocessor/blender en maal tot een fijne pasta. Dit kan ook met een staafmixer.
  • Voeg de overige eieren, kokosolie, kokosmeel, kaneel, zout, baksoda en vanille toe en maal het geheel tot een glad beslag.
  • Pulseer de wortels en walnoten door het beslag (eventueel met een staafmixer) tot ook deze er volledig in zijn opgenomen.
  • Schep het beslag in de vorm en bak de taart in 40 à 50 minuten goudbruin en gaar.

Voor de topping:

  • Meng alle ingrediënten in de foodprocessor, blender of met een staafmixer en maal  tot een gladde massa.
  • De topping wordt dikker en steviger wanneer je deze nog een half uurtje in de koelkast zet voor je de taart ermee bestrijkt.

Een alternatief voor de topping is wat mascarpone of ricotta met Griekse yoghurt, honing, vanille-extract en citroensap. Lekker fris!

P.s. Zorg dat je een stuk van de taart kan invriezen of bezoek ontvangt. Anders loop je het risico deze in 1 avond op te eten (oh ja, ik spreek uit ervaring).

Heb je het recept uitgeprobeerd? Deel gerust jouw ervaring met alle andere fitte Vlamingen.