carline de cauwer fitter vlaanderen

Carline De Cauwer, oprichtster en bezielster van Fitter Vlaanderen

In nieuws by Carline De Cauwer

Hallo! Ik ben Carline De Cauwer, oprichtster en zaakvoerster van Fitter Vlaanderen.

Als kleindochter van een bakker en een slager maakte ik van voeding steeds de rode draad in mijn leven.

Zat ik als kind niet met mijn beide handen in een grote ton rozijnen, dan liep ik wel rond met plakjes vlees.

Vaak leefden we van maaltijd tot maaltijd. Eten maakte ons gelukkig. Euforisch zelfs. Elke reden om iets in onze mond te stoppen was goed genoeg. Zo legde ik al gauw een verband tussen eten en positieve gevoelens:

 • Was er iemand jarig? Dat vieren we met een dessert (of drie).
 • Mooi weer? Tijd voor een ijsje.
 • Mocht ik bij iemand blijven spelen? Heerlijk, dan kon ik eens wat anders snoepen.

Mijn levenservaring groeide jaar na jaar. Synchroon met mijn kledingmaten.

Niemand wees me ooit op die vlezige wangen of dat chubby buikje. Tot het moment waarop ik mijn communiekleren aantrok in de winkel. De nietsvermoedende verkoopster kon immers niet geloven dat ik op mijn 12-jarige leeftijd maatje 176 -nota bene de grootste kindermaat- had. Hoewel oma met een goedkeurende glimlach antwoordde “dat ik inderdaad goed mollig was”, begon ik me stilaan toch enkele vragen te stellen.

“Oh my. Was ik dan dik?”

To diet or not to diet, that’s the question

Niet veel later begon ik aan mijn eerste dieet. Lukte het me om overdag weinig te eten, dan was ik erg trots op mezelf. Tegen de avond had ik echter zo veel honger dat ik mijn calorietekort overcompenseerde met alles wat ik op mijn weg tegenkwam:

 • een handvol zuurtjes
 • 4 suikerwafels
 • een pak chips
 • een ijsje
 • peperkoek met choco, speculoospasta, hagelslag, pindakaas en confituur (no kiddin’)

Hiervoor draaide ik mijn hand niet om.

Na zo’n vreetbui voelde ik me moe, opgeblazen en bovendien doodongelukkig. Om deze negatieve emoties terug te dringen, greep ik naar nog meer zoetigheid. En voor ik het wist, was de cirkel rond: ik droeg officieel de stempel van “emo-eter“.

Als puber en jongvolwassene heb ik alles geprobeerd om af te vallen.

Van zalfjes, buikspiertoestellen (de Ab King Pro van TelSell, jawel) en massagetechnieken tot strenge diëten, dubieuze wonderpillen en zelfs hypnotherapie. Maar niets van dit alles hielp me blijvend gewicht te verliezen.

Liever lui dan moe

Ondertussen had ik ook al een aantal actieve hobby’s uitgeprobeerd, zoals krachtbal en atletiek. Aangezien ik het kleinste kuchje gebruikte als een excuus om niet te moeten gaan sporten, besefte ik dat bewegen niet mijn grootste passie was. Ik liep alleen naar de ijskar.

Tot mijn oma en mama me meesleurden naar een fitnesscentrum. Daar kwam ik in contact met spinning en leerde ik voor het eerst genieten van sport. Fietsen op muziek tussen allemaal zwetende mensen. Fijn.

De vibes die in de ruimte hingen, motiveerden iedereen.

Op mijn 17de was ik ervan overtuigd dat ik ook energie wilde opwekken. Ik moest en zou zelf trainer en coach worden. Aangezien ik goed wist wat ik wou bereiken, maakte ik alvast mijn eerste spinningcd. Het toeval wou dat de lesgeefster de week daarna niet kwam opdagen. Zo kon ik meteen inspringen.

Dit voelde aan als thuiskomen bij mezelf. Al snel ging de bal verder aan het rollen.

Opwekken van energie

De jaren die hierop volgden combineerde ik mijn studies in de psychologie en communicatiewetenschappen met continu bijleren over voeding, beweging, slaap en het wondere brein.

Ik verdiepte me daarna nog verder in de kracht van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), de Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI), lichaamstaal, sportpsychologie, emo-eten, gezondheidscommunicatie en massa’s coachingsvaardigheden.

Hoe meer je weet, des te beter je beseft dat je nog niks weet.

Ook op voedingsvlak begon ik steeds meer mijn draai te vinden. Bovendien kreeg ik meer rust in mijn hoofd. Alle puzzelstukjes vielen nu voor mij in elkaar:

 • Je hoeft niet te diëten om af te slanken of op gewicht te blijven, want alles draait om het zoeken naar evenwicht;
 • Het heeft geen zin om sporten te beoefenen die jou niet liggen. Je kan maar beter op zoek gaan naar iets waar je plezier aan beleeft;
 • Als bepaalde dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan is het ook zo;
 • Er is geen standaardformule die voor iedereen werkt. Mensen hebben allemaal verschillende behoeftes, verlangens en gedachten.

Op naar een fitter Vlaanderen

In augustus 2015 voelde ik me meer dan klaar om mijn eigen zaak op te starten. Fitter Vlaanderen was een feit!

Mijn doel? Zo veel mogelijk mensen in Vlaanderen inspireren om te zoeken naar hun eigen wonderformule voor een gezonde en evenwichtige levensstijl.

Dat is me tot hier toe al behoorlijk gelukt. Intussen werk ik met verschillende gezondheidsprofessionals en corporate health coaches samen die de neuzen in dezelfde richting hebben staan.

Gouden en unieke partners waar ik naar doorverwijs en/of mee samenwerk zijn:

Klaar om ook een heerlijke boost te krijgen?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Misschien wil je wel een bedrijfsworkshop of training organiseren? Of liever individueel aan de slag gaan met een personal trainer of coach. Het kan allemaal!

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht