mentale gezondheid tips

Hiermee verzeker je je mentale gezondheid

In energiek zijn, fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

De verspreiding van het coronavirus veroorzaakt niet alleen op economisch en maatschappelijk vlak allerlei moeilijkheden. Het virus dat onze fysieke gezondheid aantast, heeft ook een negatieve invloed op onze mentale gezondheid.

Een van de belangrijkste stressfactoren is de onvoorspelbaarheid van de situatie.

Mensen hebben immers heel wat vragen, zoals:

 • “Hoe lang zal de crisis nog duren?”
 • “Wat is de kans dat ik ziek word?”
 • “Hoe kan ik me tegen het virus wapenen?”

Hierdoor ontstaat er heel wat spanning en angst. De beste remedie om onzekerheid te bestrijden, is op zoek gaan naar meer structuur.

Zoek uit waar je wél grip op hebt en hoe je je kan aanpassen aan de situatie.

Gezocht: structuur

Nu we steeds vaker in ons kot blijven, is het essentieel om – in de mate van het mogelijke – een degelijk dagritme te creëren:

 • Probeer op vaste tijdstippen naar bed te gaan.
 • Maak een planning voor de dag en noteer het op een to-dolijst. Het afvinken van lijstjes geeft ons namelijk een gelukkig gevoel. Hello, dopamine shot!
 • Ben je tijdelijk werkloos? Houd jouw brein dan nog steeds actief. Lees eindelijk het boek dat je al een hele tijd wou verslinden, schrijf een old skool brief, speel spelletjes, vul kruiswoordraadsels in, haal die oude gitaar vanonder het stof … Kijk wat voor jou werkt.
 • Heb je kinderen? Houd dan zo veel mogelijk het ritme aan dat de kinderen gewend zijn. Met andere woorden: ontbijt, start met schoolwerk, neem tussendoor enkele pauzes, maak een wandeling … Zorg voor voldoende afwisseling in de dag.
 • Voor jonge kinderen is het fijn om een visueel overzicht te hebben. Werk dan bijvoorbeeld met tekeningen en figuren in de dagplanning.

Structuur is goed, maar dat staat natuurlijk niet in steen gebeiteld …

Vergeet ook niet te genieten van de -weliswaar verplichte- onthaasting die deze omstandigheden soms met zich meebrengen.

Een extra duwtje in de rug nodig?

Dan kunnen wij jou helpen! Boek een (online) mental coaching of lifestyle traject om de koe bij de horens te vatten. Of boek een inspirerende en gezonde workshop in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Deinze of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.