havermoutkoekjes

Suikervrije havermoutkoekjes

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Havermoutkoekjes zonder suiker en gluten

Bakken zonder bloem, suiker en boter. Niet mogelijk? Toch wel. Met havermout kan je alle werkelijk alle kanten op. Een van onze favoriete tussendoortjes zijn havermoutkoekjes.

Je hebt slechts twee basisingrediënten nodig: banaan en havermout. Daarnaast kan je eindeloos variëren met andere ingrediënten. Sommigen gebruiken dadels, kaneel, vanille, gedroogde cranberries, noten, kokosschilfers, rozijnen of zelfs pure chocolade. Kies vooral voor een combinatie die jij het lekkerst vindt.

Aangezien bananen nogal kunnen verschillen in formaat, moet je vooral naar de structuur van de mengeling kijken. Indien het koekjesbeslag niet dik genoeg is, kan je steeds wat extra havermout toevoegen. Voeg ook niet te veel extra ingrediënten toe, want dan blijft het geheel minder goed aan elkaar kleven.

Ingrediënten (voor 6 grote havermoutkoeken):

Basis:

  • 100-125 gram havermout (Heb je het graag zonder gluten? Neem dan glutenvrije havervlokken)
  • 2 grote rijpe bananen

Extra’s:

  • 5 zachte dadels, in stukjes gehakt
  • 40 gram noten (cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, …)
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 snufje zout

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Prak de banaan en kneed alle ingrediënten in een kom goed door elkaar tot een smeuïg beslag.
  • Vorm balletjes van het beslag en druk deze plat tot koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koeken ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze even afkoelen en smullen maar! Je kan ze perfect 2 tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte bewaardoos.

Toch geen fan van havermout? Dan kan je ook met amandelmeel werken. Probeer ook zeker eens het bananenbrood als je van bananen houdt.

Meer inspiratie voor gezonde maaltijden nodig?

Boek een kookworkshop of andere workshop gezonde voeding in en ga onmiddellijk aan de slag!

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. We kijken er alvast naar uit.