tips voor meer energie

Futloos? 3 tips voor meer energie

In nieuws, workshops by Carline De Cauwer

Meer energie nodig, denk je? Dan herken je waarschijnlijk het gevoel dat je ’s ochtends moe opstaat? Of dat je je na je werkdag zo uitgeput voelt dat je ’s avonds niet meer uit te zetel kan komen? Een leuke, actieve afsluiter van de dag is op deze manier natuurlijk uitgesloten.

Weet dat het ook anders kan! Met deze 3 tips voor meer energie kan je onmiddellijk aan de slag.

Tijd voor meer pit in je leven!

1. Een gezonde darmflora zorgt instant voor meer energie

Bij een gezonde darmflora zijn de goede en slechte bacteriën in je spijsverteringsstelsel in evenwicht. Een disbalans in je darmflora leidt niet alleen tot vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem en ontstekingen, maar ook je darmen zijn dan veel minder in staat om vitamines (vooral B12!) op te nemen. We moeten je niet vertellen dat dit leidt tot het escaleren van verschillende klachten.

Je kunt je darmflora weer herstellen door je lichaam voldoende afwisseling te geven. Dat doe je door bijvoorbeeld niet én tarwe te nemen als ontbijt (brood), én bij de lunch (crackers bij de soep) én bij het avondeten (pasta). Onze darmen kunnen hier namelijk moeilijk mee omgaan, wat op langere termijn een verstoring in ons systeem teweegbrengt.

‘Zever, gezever’? Probeer maar eens goed te luisteren naar je lichaam. Ben je moe na de maaltijd? Voel je je opgeblazen? Of heb je een onregelmatige stoelgang? 9,9 kansen op 10 dat je voeding hiermee te maken heeft.

Daarnaast kan je je darmflora weer in balans brengen door meer probiotica te eten (bijvoorbeeld gefermenteerde groenten, kefir etc) of een probiotica supplement te nemen. Hierover kan je meer informatie vragen aan je huisarts of apotheker.

2. Zet vaker vis op het menu

Vis is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamines, mineralen en sporenelementen. Je doet er dus goed aan om dit vaker op het menu te zetten.

Let wel op: gekweekte vis bevat vaak grote hoeveelheden antibiotica, wat niet bepaald goed is voor onze hormoonhuishouding, spijsverteringsstelsel en dus ook energiepeil. Je kan de consumptie van de slechte stoffen enigszins vermijden door eerder voor kleine vissen te gaan (zoals sardientjes en ansjovis) of door handlijn-gevangen vis te kopen. Dit is natuurlijk een pak duurder, maar wel beter voor je gezondheid én het milieu. Zie het als een (h)eerlijke investering in jezelf.

Heb je toch problemen met vis eten? Dan zijn er gelukkig goede visoliecapsules op de markt. Een ander alternatief is algenolie.

3. Eet regelmatig magnesiumrijke voeding

Magnesium, dat we tegenwoordig ook vaak het anti-stressmineraal noemen, speelt een belangrijke rol bij veel lichaamsprocessen. Het is onder meer nodig voor de energiestofwisseling. Wat benzine is voor onze auto, is magnesium dus voor ons lichaam!

Een magnesiumtekort gaat dan ook gepaard met allerlei klachten (zoals vermoeidheid, spierkrampen, lusteloosheid etc) en vroegtijdige veroudering.

Ga elke dag voor goede bronnen van magnesium zoals:

  • groene groenten
  • noten
  • zaden
  • avocado
  • makreel
  • rauwe cacao (hoera!)

Dit zal jouw energiepeil aanzienlijk verhogen.

Meer weten?

Wil je nog handige tips voor meer energie? Boek ons voor een praktische workshop ‘Meer energie op het werk’ en bruis snel weer van enthousiasme en levenslust.

Wij kijken er alvast naar uit om jou te inspireren!