gezondheid op het werk bevorderen

Gezondheid op het werk bevorderen: 3 quick wins

In energiek zijn, fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Wil je de gezondheid op het werk bevorderen? Laat je dan misschien niet meteen de duurste corporate wellness programma’s aansmeren.

Health = hot

Tegenwoordig is gezondheidsbevordering een hot topic:
 • Bedrijven tweeten over hun schitterende prestaties op sportieve evenementen;
 • Personeelsverantwoordelijken en preventieadviseurs doen hun best om een volledig gezondheidsbeleid uit te werken;
 • Medewerkers krijgen de hippe titel ‘Chief happiness Officer‘, ‘Health Ambassador‘ of ‘Corporate Health & Wellness Manager‘ opgespeld.
Dat is natuurlijk fantastisch. Aan de andere kant zien we ook dat de kloof tussen gigantische firma’s en de kleine KMO’s steeds groter wordt. Dit heeft verschillende redenen:
 • Kleinere bedrijven kunnen vaak geen duizenden euro’s per maand besteden aan gezondheid op het werk;
 • Het gezondheidsprogramma is dikwijls een abstract begrip, waardoor het er maar gauw wordt bijgenomen, bovenop het huidige takenpakket;
 • Medewerkers weten vaak niet hoe ze snel en makkelijk kunnen bijdragen aan corporate health.
Laat dit nu net onze dada zijn!
Kleine inspanningen, grote resultaten
Wij geven je graag 3 quick wins om onmiddellijk gezondheidspunten te scoren op het werk.

Gezondheid op het werk bevorderen: 3 snelle en effectieve tips

1. Watertanden met een culinair inspiratiebord

Vaak merken we dat mensen wel gezonder willen koken en eten. Alleen ontbreekt hen de inspiratie.
 • Verlepte salades?
 • Vochtige ‘broodjes gezond’?
 • Platgekookte groentenrestjes?
Dat is voltooid verleden tijd als collega’s elkaar wat motiveren. Wat dacht je van een culinair inspiratiebord waarop iedereen zijn favoriet gerecht kan delen? Zijn de collega’s wel in voor wat competitie? Maak er dan een kleine wedstrijd van. Wie het beste scoort met zijn recept, heeft gewonnen. Oh ja, natuurlijk brengt de winnaar zijn gerecht eens mee naar het werk om iedereen te laten proeven ­čÖé

2. Dag vettige vrijdag, hallo veggie vrijdag

Hoewel een portie vettigheid nu en dan kan smaken, zijn wekelijkse ‘smosdagen’ of ‘vettige vrijdagen’ geen goed idee. Noch voor je broeksmaat, noch voor je gezondheid.
Experimenteer bijvoorbeeld met een wekelijks gezond lunchmoment.
Hiermee spoor je collega’s aan om te kiezen voor een alternatieve maaltijd. Er zijn tegenwoordig trouwens ook al voldoende gezonde afhaal- of leverinitiatieven voor broodjes, zoals: Maak je je lunch liever zelf? Dan kan dat inspiratiebord van hierboven sowieso hulp bieden.

3. Ga voor een bewegingsboost

Neen, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gewoon even blokje om wandelen is al voldoende om je energiepeil weer te doen stijgen. Neem je collega’s mee op sleeptouw of ga voor een klein moment voor jezelf. Heerlijk! Zitten er sportieve mensen in het team? Misschien zien zij het wel zitten om ’s middags een kort bewegingsmoment in te lassen:
 • een aantal yogabewegingen;
 • enkele BBB-oefeningen;
 • of – als ze durven- zelfs wat hot smokin’ dance moves.
Het hoeft allemaal niet te serieus te zijn.
Even samen lachen en bewegen, dat is de essentie.
Ziet de IT-verantwoordelijke of directiesecretaresse het niet zitten om het beste in jullie naar boven te halen? Geen enkel probleem! Dan kan je nog altijd een bewegingsdeskundige of personal trainer inschakelen die jullie mee op sleeptouw neemt. Bij Fitter Vlaanderen kan je bijvoorbeeld een boostsessie, een reeks groepslessen of een sportieve teambuilding.

Slechts 1 handeling verwijderd van succes

Nu is er nog maar 1 ding dat je kan doen om effectief resultaten te boeken op het vlak van gezondheidsbevordering op het werk:
Schiet in actie.
Het hoeft eerst niet 100% in orde te zijn om vandaag al te kiezen voor meer werkgeluk, meer beweging, gezonde voeding of stressmanagement.

Nog een extra duwtje nodig?

Dan kan je het team van Fitter Vlaanderen steeds contacteren. We helpen je graag bouwen aan een gezonder bedrijf! Bekijk het aanbod van inspirerende en actieve workshops of neem onmiddellijk contact op voor een voorstel op maat.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Deinze of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.