burn out voeding tips

Op het randje van burn-out? Kies voor de juiste voeding

In energiek zijn, fit zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

 • Heb je het gevoel te worden geleefd?
 • Twijfel je regelmatig aan jezelf?
 • Voel je je de laatste tijd prikkelbaar en vermoeid?

Dan zijn dit ongetwijfeld alarmsignalen van je lichaam. Natuurlijk is iedereen wel eens moe, maar misschien is er toch meer aan de hand.

Heel typerend voor een burn-out is trouwens dat iedereen rondom je het had zien aankomen, behalve jijzelf. Dus laat het leven je niet inhalen en neem even de tijd om te ervaren hoe je je écht voelt.

Ik, Carline, wil graag ook mijn eigen ervaring delen.  Als ik hiermee minstens 1 iemand in beweging kan brengen om voor een ommekeer te gaan, is mijn missie geslaagd.

Voeding, een hoofdrolspeler in burn-out

Hoewel gezondheidsprofessionals -jammer genoeg- nog steeds te snel en te vaak geneesmiddelen voorschrijven, krijgt het aspect voeding tegenwoordig meer aandacht om burn-outverschijnselen te bestrijden. En dat is ook mijn redding geweest.

Voeding was in mijn geval het beste startpunt voor een ommekeer in een spiraal van complete uitputting. Ik stevende af op een serieuze burn-out, ook al was -en ben- ik gelukkig op alle vlakken in mijn leven. Alleen wilde mijn lichaam niet meer mee. En mijn brein volgde op automatische piloot.

Daar stond ik dan. Uitgeblust en futloos. De wereld lag aan mijn voeten, maar dat kon me nauwelijks boeien.

Ik at gezond ‘volgens de boekskes’. Veel groenten, wat eieren, vlees, vis, peulvruchten en volkoren granen. Dus ik begreep niet waarom ik me niet energieker voelde dan dat. Ik herkende mezelf niet meer. Waar was die spontane, energieke en dynamische vrouw met 101 passies gebleven?

Blijkbaar was ik onderweg iets cruciaals verloren: het contact met mezelf.

Gastvrij voor afvalstoffen

Na lang zoeken en twijfelen ben ik uiteindelijk bij een bepaalde arts terechtgekomen. Hij onderwierp me aan een aantal tests. En die resultaten logen er niet om:

 • Ik was eigenlijk een loslopend stort. Ik had mijn lichaam vervuild met allerlei chemische stofjes (uit onder andere ‘gezond’ voedsel uit de supermarkt, schoonheidsproducten, de anticonceptiepil etc);
 • Daarnaast belastte ik mijn immuunsysteem maximaal met zaken die mijn eigen darmflora niet meer kon verdragen: aspartaam, ei-eiwitten, dierlijke melkproducten, bewerkte tarwe en … tomaten. Jawel, vooral dat laatste was voor mij een grote verrassing.
 • Tot slot zette ik mijn lichaam permanent onder stress. Te frequent eten, te frequent (water) drinken, te weinig slaap, af en toe diëten en heel, heel veel sporten. Dus hoewel ik in se geen mentale stress meende te ervaren, voelden mijn brein en organen dit wel zo aan.

Niet verwonderlijk dat ik nergens nog energie voor had. Hoe kan een lichaam zich immers fit voelen als het onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar wel continu moet presteren?

Alles begint bij de darmen

Aanvankelijk had ik geen verklaring voor mijn neerslachtig gevoel. Behalve dan het feit dat ik me lichamelijk niet überfit voelde. En dat mijn darmen helemaal niet oké waren. Laat dit nu net het aspect zijn dat ik zwaar had onderschat.

Hoe we ons voelen wordt namelijk voor een groot deel bepaald in onze darmen.

Meer weten? Wetenschapper Gulia Enders analyseert de charme van de darmen tot het kleinste detail in haar boek ‘Darm mit charme‘. Of als je de vertaling graag leest: ‘De mooie voedselmachine’. Hierin legt ze haarfijn uit dat doorlaatbaarheid van de darm korte tijd groter kan zijn na het gebruik van antibiotica, alcohol of stress. Dit wil dus zeggen dat er kleine eiwitmoleculen ongewenst in onze bloedbaan terechtkomen. En dit brengt een heftige reactie van ons lichaam teweeg:

 • allergische reacties
 • gevoeligheden
 • vermoeidheid/uitputting
 • neerslachtigheid

Dit zou erop wijzen dat een burn-out eigenlijk een vergevorderd stadium is van ‘langdurig onder stress staan’.

Pure voeding, puur genot

En nu? Nu eet ik bijna uitsluitend pure, biologische voeding. Vooral:

 • veel groenten en fruit
 • noten
 • peulvruchten
 • kleine hoeveelheden onbewerkt vlees (van uitstekende kwaliteit)
 • wat verse vis
 • donkere chocolade (meer dan 80%)

Vanaf de eerste week nam mijn energie aanzienlijk toe, verbeterde mijn huid én had ik geen cravings meer naar suikerrijke of bewerkte voedingsmiddelen.

Ik voel me een totaal ander mens. Ik geniet weer volop van het leven, relativeer meer en bekijk het glas opnieuw halfvol. HEERLIJK!

Gouden tip: sta open voor een holistische benadering

Mijn eigen ervaring is natuurlijk uniek en valt niet per se te vergelijken met jouw situatie. Of die van iemand in jouw omgeving.

Maar ik wil vooral meegeven dat het belangrijk is om burn-out holistisch te benaderen. Laat je dus niet zomaar wat pillen voorschrijven, maar schenk aandacht aan zowel de emotionele, mentale als fysieke kant.

Het is trouwens sowieso een schitterend idee om een goede coach of psycholoog in te schakelen. Magali Bleuzé van Creative Coaching kan je bijvoorbeeld helpen bij het mentale aspect.

Wil je meer tips om opnieuw meer energie te krijgen?

Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Laat je inspireren door een leuke boostsessie of bedrijfsworkshop.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht