- “Het komt wel weer goed!”
- “Don’t worry, be happy!”
- “Ach, pluk de dag gewoon!”
Dit zijn slechts enkele oneliners waarmee mensen jou opnieuw een instant gelukkig gevoel proberen te geven wanneer het even niet meezit. Met andere woorden: “Stop met zeuren.”
Dat is niet zo verwonderlijk, want onze maatschappij richt zich vooral op het positieve.
#happylife en #fakeittillyoumakeit
Yep. Alles moet “fun” en “chill” zijn en …
- je durft bijna niet te zeggen dat je vandaag écht geen zin hebt in je werk.
- je doet alsof de combinatie van werk, gezin en sociaal leven een eitje is.
- je wil niet zeuren, dus je zet je grootste onechte glimlach op en steekt je duim omhoog wanneer iemand vraagt of alles oké is.
Als het maar Instaproof is, nietwaar?
Toch is het net belangrijk dat je jezelf toestaat om je af en toe slecht te voelen. Dat je dit gewoon laat zijn.
Alles wat je probeert af te sluiten of weg te stoppen, slingert vroeg of laat toch weer als een boemerang in je gezicht.
Daarom willen we hier graag 3 redenen geven waarom het oké is om je af en toe rot te voelen. Sit back and feel grumpy, baby!
1. Without the lows, the highs don’t mean a thing
De krampachtige drang om alles positief te houden of te maken heeft een belangrijke keerzijde. Om sommige zaken in het leven kan je namelijk gewoon niet heen, zoals:
- armoede
- ziekte
- corruptie
- oorlog
- het verlies van dierbaren
- corona
- …
Verschrikkelijk.
Maar ergens wéét je dat er zonder die negativiteit geen positiviteit zou zijn. Zonder ellende zou al het positieve eerder neutraal of zelfs normaal zijn. Niet meer bijzonder. Of opvallend.
Sterker nog, we zouden eraan gewend raken. En dan heb je steeds een nóg positievere ervaring nodig om het prettige effect te ervaren. Je zou het kunnen vergelijken met een verslaving.
In de 6 basisemoties van de mens (volgens Paul Ekman) onderscheiden we trouwens 1 positieve emotie (blij) van 4 negatievere (bang, boos, bedroefd en verafschuwd). Verbazing zweeft daar dan nog ergens tussen.
Conclusie? Negatieve emoties en gevoelens zijn menselijk. Je kunt ze niet echt uit je leven schrappen. Wél kan je werken aan de manier waarop je ermee omgaat.
2. “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” is de interessantste vraag
Negeer je je ware gevoelens? Dan betekent dit ook dat je jezelf veroordeelt, want “Het is slecht om je zo te voelen”.
Niet alleen krijgt een deel van jezelf dus geen spreektijd, maar je wijst er ook een stukje van jezelf mee af. And guess what … afwijzing (en schrik om te worden afgewezen) is voor veel mensen een bron van ergernis, angst en verdriet.
Waarom jezelf dan zo boycotten?
Het is niet realistisch om altijd blij, opgewekt en energiek te zijn. En als je iets wil bereiken dat niet realistisch is, dan leidt dit tot frustraties.
Laten we de boel daarom ‘ns omdraaien.
Even weg met de positieve psychologie! Ga voor een sappig stukje provocatie. Durf jezelf (of je gesprekspartner) volgende vragen te stellen:
Wat is nu het ergste dat er kan gebeuren? Wat kan er allemaal fout gaan?
Wees de advocaat van de duivel. Je zal merken dat je je plots een pak lichter voelt.
Doordat we de neiging hebben om al het negatieve aan te vechten, te vermijden of te ontkennen, roept de confrontatie met het negatieve doorgaans angst op. Die onrust zorgt ervoor dat je je hoofd nog dieper in het zand begraaft en dat de angst eigenlijk alleen maar groeit.
Door net al het negatieve op te noemen (lees: uit te spuwen) en zelfs te overdrijven, raak je weer gewend aan het toelaten van negatieve emoties of gevoelens.
Het is oké, laat ze zijn. Je zal zien dat de wereld niet vergaat als je jezelf de ruimte geeft om je rot te voelen over iets.
3. Je laat de krijger in jezelf weer ontwaken
Heel wat mensen blijven lachen voor de buitenwereld, maar huilen stiekem binnenin. Op den duur wordt dit een vicieuze cirkel waar je nog moeilijk uitraakt. Logisch, want je omgeving (vrienden, familie, klanten …) is het gewend dat je altijd vrolijk bent. En je wil uiteraard geen gezichtsverlies lijden.
Negatieve emoties druk je steeds weer vakkundig de kop in en je blijft de schijn ophouden.
Gevolg? Je raakt uitzettend uitgeput. Je verliest je strijdlust omdat je gewoon geen energie meer hebt.
Misschien kom je wel terecht in wat ze tegenwoordig een “burn-out” noemen. Of voel je je gefaald omdat je niet “de beste versie van jezelf” kan zijn.
Door lekker door te schieten in negativiteit belicht je voor jezelf de positieve kant van het “falen”.
Zo zullen teleurstellingen bijvoorbeeld niet meer zo groot zijn, want een pessimist wordt nooit teleurgesteld, maar krijgt altijd gelijk! Hoe geweldig is dat?
Aan de andere kant geef je de “niet-falers” een beter gevoel over zichzelf omdat ze nu nog meer mensen hebben om zichzelf mee te vergelijken.
Roepen dergelijke uitspraken weerstand op? Goed zo! Dan is die krijger in jou vast aan het ontwaken. Nu heb je jezelf net weer wat ademruimte gegeven.
Negativiteit, een goede leerschool
Er zijn dus behoorlijk wat persoonlijke voordelen gebonden aan het toelaten van negativiteit of ellendige gevoelens. En het stopt niet bij de 3 bovenstaande gegevens, want:
- Je eigen verdriet kan leiden tot empathie of compassie met anderen;
- Je eigen boosheid kan duidelijk maken waar voor jou de grenzen liggen;
- Je angsten vertellen je wat je écht belangrijk vindt in het leven.
Door ruimte te geven aan negatieve kanten van het leven, ontstaat uiteindelijk een positieve groei.
Honger naar meer? Train je brein tijdens onze workshops
Tijdens onze leuke bedrijfsworkshops gaan we dieper in op verschillende technieken om je eigen brein te trainen en “your inner warrior” weer wakker te maken. Spannend!
Liever een individueel traject op maat? Dat kan ook.
Interesse?
Vul onderstaand formulier in en we nemen asap contact op om de mogelijkheden te bespreken.
P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Berchem, Beveren-Waas of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.