stoppen met piekeren

3 tips om te stoppen met piekeren

In energiek zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Piekeren is het steeds herkauwen van dezelfde gedachten. Vaak zijn deze ook nog ‘ns negatief. Hoe meer je erover nadenkt, des te groter en erger het wordt.

Het ene moment denk je aan wat je morgen zou moeten aantrekken. Het volgende moment regel je in gedachten je eigen begrafenis. Zo snel gaat het soms.

Ermee ophouden lijkt een op voorhand verloren strijd. Toch zijn er manieren om te stoppen met piekeren. Hieronder 3 tips hoe je je negatieve gedachten de kop indrukt.

3 tips om te stoppen met piekeren

1. Onderzoek jouw gepieker

Piekeren voelt alsof je mentale plaat blijft hangen. Je redeneert in een cirkel met telkens dezelfde of net een ergere uitkomst. Neem deze malende gedachten nu ‘ns kritisch onder de loep:

 • Zijn de gedachten realistisch of net niet?
 • Wat is nu écht het ergste dat er kan gebeuren?
 • Wat is het beste scenario?
 • Kan je hier op dit moment iets aan veranderen? Zo ja, wat? Zo neen, helpt deze gedachte je dan wel?
 • Wat zou je een vriend(in) aanraden om te doen in deze situatie?

Door op deze manier met gedachten om te gaan, maak je ze reëler en voorkom je dat ze escaleren in je hoofd.

Probeer het ‘ns uit! Het zorgt alleszins voor een andere insteek.

2. Plan een piekermoment in

Is “piekeren” jouw middle name? Heb je het lastig om die negatieve gedachtenketen te doorbreken? Maak dan met jezelf de afspraak om elke dag maar 1 kwartier te piekeren. Op dat moment mag je tobben à volonté. Is het kwartier om? Pech. Morgen opnieuw een kans.

Word je plots overvallen door een piekeraanval? Ga dan de conversatie aan met je malende gedachten. Zeg tegen jezelf dat je ze parkeert tot aan het piekermoment.

Stap voor stap zal je meer controle krijgen over je gedachten. Op een bepaald moment zal je zelfs merken dat je meer kunt loslaten. Heerlijk!

3. Houd een piekerdagboek bij

Journaling is hip! Veel mensen schrijven nu in een dagboek als zelfoptimalisatie of hulpmiddel voor zelfzorg. Een andere strategie is het bijhouden van een piekerdagboek. Hoe? Simpel: je schrijft ALLES op wat in je opkomt. Want ook dat draagt bij aan stoppen met piekeren en negatief denken. Zo kan je er immers vanop een afstand naar kijken. Bovendien maakt het het makkelijker om hierover met vrienden of familie te praten.

Liever wat meer ondersteuning bij stoppen met piekeren?

Dan helpen wij je graag verder! Boek een mental coaching of lifestyle traject om de koe bij de horens te vatten. Of boek een inspirerende en gezonde workshop in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of vul onderstaand formulier in.

  Naam en voornaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  P.s. Het maakt niet uit of je je in Brussel, Antwerpen, Gent, Merelbeke, Deinze of Brugge bevindt. Je kan naar onze hoofdzetel in Sint-Niklaas komen of we komen naar jou toe.