Minder zitten op het werk

In energiek zijn, nieuws by Carline De Cauwer

We zitten in de auto om naar het werk te rijden. We zitten aan onze computer. We zitten tijdens vergaderingen. We ontspannen … zittend. De Vlamingen brengen minstens 60% van de dag zittend door (VIGeZ, 2014). In dit resultaat werd slaaptijd niet eens meegerekend. En dit is behoorlijk slecht nieuws voor onze gezondheid.

Zitten, de stille killer?

Langdurig zitten blokkeert een vlotte bloedcirculatie. Ons metabolisme vertraagt. Spieren worden zwakker. Bindweefsel verkleeft en verstart. Onze hersenen snakken naar bloed en voedingsstoffen die slechts langzaam in ons lichaam rondgaan (Young, D. R. et al., 2016).

Onze motor bevindt zich dus in slaapmodus of is – nog erger- als het ware lamgelegd. Langdurig en veel zitten maakt ons ongezonder, lui, metabolisch minder efficiënt en volgens sommige onderzoeken op termijn minder intelligent.

Nu denk je misschien ‘No way José, ik sport 2 keer per week, dus ik val buiten deze categorie.’ Helaas. Dagelijks minstens 30 minuten matig tot intensief bewegen is een goede start, maar dit kan de negatieve gevolgen van chronisch zitgedrag niet helemaal terugdringen.

Op zoek naar de heilige graal

Is er dan niets dat ons kan redden van deze rampzalige gevolgen? Volgens een aantal experts in gezondheid en ergonomie zijn er wel een aantal zaken die je kunnen helpen om je gemiddelde zittijd aardig terug te dringen (Rezende, L. F. M. et al., 2016):

  • Zitten op een zitbal zou beter zijn dan zitten op een gewone stoel;
  • Werken aan een sta bureau zou je helpen om zitten comfortabel af te wisselen met rechtstaan;
  • Een fietsstoel of stapband zou ervoor zorgen dat je je bloedcirculatie blijft stimuleren.

Hier speelden verschillende marketingmonsters de afgelopen jaren enorm op in. Hun materialen zouden dé oplossing zijn om zitgedrag terug te dringen.
Andere onderzoekers menen echter dat we deze positieve gevolgen moeten relativeren (o.a. Verbeek et al., 2015). Sta bureaus en flashy swiss balls zijn een hip modeverschijnsel, maar misschien niet meteen dé oplossing om ons opnieuw beweeglijker te maken.

Wees creatief

In welke richting moeten we dan denken? Neem af en toe een bewegingssnack! Wees creatief en bedenk hoe je je dagelijkse taken actiever kan maken. Zoek naar opties en kleine, eenvoudige veranderingen. Waarschijnlijk zijn er een pak meer mogelijkheden dan je zelf beseft.

We doen alvast een aantal inspirerende suggesties:

  • Brainstorm eens staand. Gebruik post-its en zorg dat iedereen een aantal stappen zet om zijn idee op een groter blad te komen kleven.
  • Benut de verdiepen. Waarom steeds op jouw verdiep (of zelfs in jouw gebouw) naar het toilet gaan? En laat ‘geen tijd’ alsjeblieft geen excuus meer zijn. Die minuut kan je heus wel in je gezondheid investeren.
  • Zit wanneer het beter is om te zitten, beweeg wanneer je kan bewegen. Multitasken kan je bijvoorbeeld beter zittend. Vraagt de taak slechts weinig concentratie? Dan kan je zonder problemen een aantal lijntjes staand noteren. Kijk vooral naar wat werkt voor jou.
  • Dien je slechts met 1 of 2 personen te vergaderen? Maak dan een korte wandeling, al is het maar door de gangen.

Conclusie? Ergonomische hulpmiddelen zijn een prima start. Maar als we actiever moeten zijn en de negatieve gevolgen van langdurig zitten willen terugdringen, dan gebruik je maar beter je creativiteit om zo veel en zo vaak mogelijk te staan of te wandelen. Oefening baart kunst, toch?

Workshop ‘Bewegen op het werk’

Meer weten? In onze interactieve workshop ‘Bewegen op het werk’ informeren we medewerkers van organisaties over het belang van bewegen voor, tijdens en na het werk en wisselen we korte stukjes theorie meermaals af met toegankelijke en relevante oefeningen. Er komen onderwerpen aan bod zoals een juiste werkhouding, ontspanningstechnieken en bewegingsoefeningen. Bovendien reiken we verschillende tips en tricks aan om zitgedrag actief aan te pakken. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.