Waarom een crashdieet niet werkt

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Dit is een voorbeeld van een Fitte Vlaming die een duurzaam resultaat heeft geboekt: op 2 maanden tijd heeft deze vrouw 4,7 kilogram bijna puur vet verloren met behoud van haar spiermassa. Hoe? Door zich niet uit te hongeren, te leren luisteren naar haar lichaam en vooral door bewuster om te gaan met voeding en beweging …

Belooft jouw gewichtsconsulent of -coach dat je 10 kilogram kan afvallen op 1 maand tijd? Of staat er op de verpakking van jouw wonderpillen dat je niet op je voeding hoeft te letten en vanzelf afvalt? Schitterend, maar helaas kan je je centen dan maar beter rechtstreeks door het raam gooien, dan heeft iemand er misschien nog iets aan … Geloof me, de enige die wint bij een crashdieet is de dieetindustrie. In het begin vliegen de kilo’s er inderdaad af, maar binnen de kortste keren ben je plots weer een aantal kilo zwaarder. Misschien nog zwaarder dan voorheen. Dus vergelijk het met gokken in een casino: tenzij je je troeven op een goede manier inzet, wint het huis altijd. In dit artikel wijs ik je op de gevolgen en gevaren van een crashdieet en reik ik een alternatief aan.

Gevolgen en gevaren van crashdiëten

Het klinkt helemaal geweldig om op korte tijd een groot aantal kilo’s te verliezen. We willen namelijk allemaal slank en strak zijn zonder er veel moeite voor te doen. Daarom komen we misschien soms in de verleiding om enkel nog eiwitshakes, groentesoep of watten (oh jawel, dit gebeurt wel degelijk!) te eten zodat we het gewicht op de weegschaal in een mum van tijd kunnen zien dalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt met je lichaam? Dit zijn nog maar enkele gevolgen:

  • Spierafbraak. Door het tekort aan energie zal je lichaam in de overlevingsmodus gaan. Concreet wil dit zeggen dat het eiwitten uit je spieren zal gebruiken als brandstof. En aangezien het net deze spieren zijn die je helpen om meer calorieën te verbranden, zal het uiteindelijk een negatief effect hebben op je stofwisseling. Je verbruikt dan nog minder in rust.
  • Na het crashdieet komen de kilo’s er meestal snel weer aan. Dikwijls is dit voedingspatroon zo moeilijk vol te houden dat je snel weer vervalt in je oude gewoontes. En net omdat je lichaam zich nog in de overlevingsmodus bevindt, zal het de extra calorieën minder goed kunnen verwerken.
  • Daarnaast raakt je lichaam ook nog ‘ns ondervoed. Door de extreme vermindering van de calorie-inname ontstaat er al snel een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit op den duur kan leiden tot zeer vervelende lichamelijke klachten.

Hiermee doorprik ik dus maar beter de roze bubbel: duurzaam en efficiënt afslanken met behoud van spiermassa kan je op lange termijn niet verwezenlijken met louter pilletjes, poedertjes of kilo’s watten. Afslanken met een blijvend resultaat kan wel degelijk indien je het op de juiste manier aanpakt.

Hoe duurzaam afslanken?

Fitter Vlaanderen gelooft dat gezond leven en genieten perfect hand in hand gaan met elkaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je je volledig bewust wordt van wat voeding en beweging met je lichaam doen. Daarnaast reiken we je zo veel mogelijk tools aan om zelf aan de slag te gaan met je gezonde gewoontes. Dit werkt op termijn het beste, aangezien het niet de bedoeling kan zijn dat je je jouw hele leven lang dient vast te ketenen aan een diëtist(e) of een levenslang abonnement neemt op een afslankkliniek.

Met een aantal basisprincipes kom je al een heel eind. Bovendien tonen we je vanaf dag 1 dat gezonde voeding niet per se uit blaadjes sla en een halve komkommer bestaat. Je kan nog steeds volop genieten van alle lekkere dingen, maar je gaat er bewuster mee om. Ten slotte leren we je te luisteren naar je lichaam. Dit is immers de enige manier om te ontdekken wat je écht nodig hebt om duurzaam en gezond af te slanken.

Wat als je toch een crashdieet wil volgen?

Dan kan ik je uiteraard niet tegenhouden en dan zullen er zeker honderden andere coaches zijn die jou hierbij willen helpen. Bij Fitter Vlaanderen hanteren wij echter de duurzame, efficiënte en effectieve aanpak.

Let er na een crashdieet dan zeker op dat je je calorie-inname niet van de ene dag op de andere opdrijft naar het maximum. Bouw je dagelijkse voeding weer langzaamaan op en laat je lichaam rustig wennen aan de hogere energie-inname. Sport tijdens zo’n dieet ook niet te lang (max. 30 à 40 minuten!) zodat je je spierafbraak minimaliseert.

Wil jij voor een duurzaam resultaat gaan? Maak een afspraak.