Tegenwoordig kunnen we kiezen uit een ruim aanbod aan afslankproducten, wondershakes, fatburners en dieetmethodes die ons ongelooflijke vorderingen beloven in slechts enkele weken (of zelfs dagen) tijd. Ze garanderen ons allemaal een strakke buik, een wespentaille en uiteraard een blijvend resultaat. Zo zouden we ons nooit meer zorgen moeten maken om de muffin tops die over onze broek komen piepen of de chicken wings die vrolijk meebewegen op het ritme van onze handelingen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn … en dat is het ook.
Crash & burn
Crashdiëten waarbij je bitterweinig calorieën opneemt, hebben (in het begin) inderdaad tot gevolg dat je lichaamsgewicht verliest. Dit gewicht bestaat echter niet alleen uit vet, maar voornamelijk ook uit vocht en spiermassa. Bovendien zijn diëten die extreem laag in calorieën zitten niet vol te houden. Je raakt zowel mentaal als fysiek uitgeput en hebt vaak het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. En niet onbelangrijk: je wordt er niet blij van.
“Maar coach, welk wondermiddel helpt dan wel?”
Helaas bestaat er geen quick fix om instant vet te verliezen of je voedingspatroon plots voor eens en voor altijd te veranderen. Het langdurig hanteren van een (niet al te grote) negatieve energiebalans (waarbij je uiteindelijk minder calorieën opneemt dan je verbruikt), zorgt ervoor dat je vetpercentage omlaag gaat. Door dagelijks 200 à 400 calorieën onder jouw dagelijkse behoefte te blijven, zal je op lange termijn een pak verder komen dan door je energie-inname enkele weken drastisch met de helft te verminderen.
Kortom, slanker/fitter worden is een proces dat de nodige tijd, voorbereiding en ook consistentie vraagt. Dat vetrandje aan je taille of die hardnekkige chokotoffverslaving is er tenslotte ook niet op één dag gekomen. Je kan dus zeker niet verwachten dat dit resultaat of deze gewoonte in een vingerknip wordt teruggedraaid.
De vergeten factor
Wanneer mensen (vaak voor de zoveelste keer) op hun voeding begint te letten, vergeten ze vaak de belangrijkste factor, namelijk gedrag. Zolang je niet leert om te gaan met je eigen valkuilen (zoals emo-eten, vreten uit gewoonte of niet kunnen eten wanneer je gestresseerd bent), is jouw dieet louter een oplossing op korte termijn en geen blijvende oplossing. Gevolg? Voor je het weet herval je weer in je oude patronen en plakken die kilo’s er gauw weer aan. Gewoontes aanpassen is een proces dat tijd en energie kost. Daarom is het des te belangrijker om nieuwe handelingen stap voor stap te integreren.
Goed versus slecht
Een gouden tip: stop met denken in termen van goed en slecht. Uiteraard is het belangrijk dat je naast de nodige koolhydraten, eiwitten en vetten ook voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar mag jij daarom nooit meer genieten van die boterkoek of zomerse mojito? Tuurlijk wel! Houd alleen steeds het totaalplaatje voor ogen. Wat wil je bereiken? Hoe wil jij het concreet aanpakken? En welke manier werkt voor jou het beste?
Conclusie
Fitter Vlaanderen gelooft enkel in een duurzame verandering die rekening houdt met alle bouwstenen voor een gezondere levensstijl, namelijk voeding, beweging, gedrag en herstel. Kan je je volledig aansluiten bij onze visie en wil je ook meer energie? Neem gerust contact op met ons om een duwtje in je rug te krijgen.