Naar aanleiding van de week van de diëtist ontkracht diëtiste Zoya Barbier de mythe van ‘koolhydraten zijn dikmakers’ en geeft ze ons een woordje uitleg om de commotie rond het al dan niet schrappen van koolhydraten een betere plaats te geven:
“Koolhydraten zijn zonder meer de meest betwiste voedingstof en zorgen vaak voor discussie en verwarring. Moet je koolhydraten nu echt volledig schrappen? Word je dik van een portie aardappelen, jouw dagelijks brood of een lekker bordje pasta? En hoe zit het met fruit, schuif je dat ook maar beter aan de kant?”
Indeling koolhydraten
“Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn koolhydraten nu precies? Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron. Omdat ons lichaam zelf geen koolhydraten kan aanmaken, is het essentieel dat we ze via onze voeding opnemen.
Je hebt verschillende soorten koolhydraten: de zogezegde ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten. En dan heb je nog suikers ook. Om verwarring te vermijden kan je hieronder de indeling van de koolhydraten zien.
Algemeen kunnen we koolhydraten indelen in twee grote groepen: de verteerbare en de onverteerbare. Verteerbare koolhydraten worden door het lichaam opgenomen en omgezet naar energie. Voedingsvezels, een onverteerbare koolhydraat, kunnen niet worden opgenomen door het lichaam en zijn bijgevolg geen energiebron. Deze koolhydraten zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking.
De verteerbare koolhydraten kan je verder onderverdelen in eenvoudige en complexe groep. Eenvoudige koolhydraten bestaan uit 1 of 2 bouwsteentjes, en worden na vertering rechtstreeks in het bloed opgenomen. In deze groep zitten een aantal natuurlijke suikers die je kan terugvinden in fruit en melk, maar ook de echte suikers die worden toegevoegd aan een voedingsmiddel. Deze zitten in onder andere koekjes, snoepjes en gesuikerde frisdranken. Toegevoegde suikers zijn de echte boosdoeners!
Ook de witte complexe koolhydraten worden rechtstreeks in het bloed opgenomen en zullen zorgen voor een suikerpiek. Wanneer je bloedsuiker piekt, heb je enorm veel energie en voel je je super. Maar dit is niet van lange duur. Al snel krijg je weer honger en voel je je moe en prikkelbaar. Vervolgens heb je een onweerstaanbare drang naar zoete voedingsmiddelen. De suikerspiegel heeft dan zijn dal bereikt.
De volkoren koolhydraten worden door de aanwezigheid van de vezels langzaam opgenomen in het bloed en zullen voor een trage stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen. Hierdoor blijf je langer verzadigd.”
Conclusie
“We kunnen besluiten dat volkoren koolhydraten en de natuurlijke eenvoudige koolhydraten zeker in een gezonde leefstijl passen. Meer nog, ze zijn essentieel. Maar natuurlijk mag je niet overdrijven. Hier kan je de ideale verdeling van een warme maaltijd zien:
Witte koolhydraten en toegevoegde suikers zijn niet essentieel voor ons lichaam. Door hun snelle stijging en daling van de suikerspiegel zorgen ze vaak voor honger en een drang naar zoet. Dit zijn dus de zogezegde dikmakers.”