Hoe stress verminderen: 3 praktische tips

In nieuws by Carline De Cauwer

Volgens De Standaard worden meer dan 2 op de 5 werknemers geconfronteerd met fysieke en mentale spanningsklachten. Dit is een stijging van bijna 30 procent in vergelijking met 2013. De toegenomen intensiteit van spanningsklachten zou kunnen wijzen op langdurige stress. Geen wonder dat de emmer uiteindelijk wel ‘ns volloopt. Maar hoe maak je nu korte metten met deze negatieve spanningen?

1) Beweeg meer

Met een hoofd vol zorgen is het behoorlijk moeilijk om te ontspannen. Probeer daarom actie te ondernemen en iets lichamelijks te doen, zoals bewegen. Hierdoor leert je lichaam de vrijgekomen adrenaline terug te dringen en plaats te maken voor een meer ontspannen gevoel. Regelmatig (ongeveer een halfuur tot 3 kwartier) bewegen zou je helpen met stress om te gaan en/of stress te verminderen.

Vind je het moeilijk om eraan te beginnen? Aarzel niet om ons te contacteren! Wij willen je met veel plezier dat kleine duwtje in de rug geven.

2) Vermijd (geraffineerde) suikers

Als je stress ervaart dan raakt je lichaam als het ware uit balans. Doordat je hormonen elk hun eigen weg gaan, kan je extra veel zin krijgen in zoetigheid en vette snacks. Probeer je hiervan bewust te zijn om niet in deze vicieuze cirkel verzeild te raken.

Tracht je lichaam te voeden met gezonde voeding (dus letterlijk voedsel dat je voedt in plaats van vult). Concreet betekent dit dat je snoep, enkelvoudige koolhydraten (zoals witte rijst of witte pasta), alcohol en gesuikerde dranken wat meer moet laten staan. Ook die vierde tas koffie kan je maar beter teruggieten in de thermos, want in tijden van stress kan caffeïne de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleren. En dat is net wat je niét wil.

3) Doe aan yoga of meditatie

Yoga of meditatie kunnen je tot rust brengen in tijden van stress. Bij meditatie word je je meer bewust van je ademhaling en leer je die stresshormonen onder controle te houden. Is meditatie je wat te zweverig? Dan is yoga toch zeker een aanrader.

Na enkele yogasessies voel je je al snel energieker, los je spanningen makkelijker op en word je vaak meer stressbestendig. De moeite waard om te proberen!

Wil je graag meer tips over het verminderen van stress? Neem contact op met een van onze coaches.

P.s. vanavond kom je in het televisieprogramma Koppen (op VRT om 21u30) meer te weten over burn-out preventie en het versterken van je veerkacht.