De laatste dagen ligt de temperatuur gevoelig lager dan in september en dit voelen we onmiddellijk. Tijdens de herfst en winter heeft ons immuunsysteem het een pak moeilijker om zich te verdedigen tegen ziektekiemen. Door voldoende te slapen, een goede handhygiëne te hanteren, de luchtwegen warm te houden en de slaapkamer voldoende te verluchten kan je ervoor zorgen dat bacteriën minder kans hebben om te overleven. Ook een griepprik helpt je om je afweersysteem antistoffen te laten aanmaken tegen een aantal griepvirussen. Dit maakt dat je minder vatbaar bent voor ziekten. Maar wat als je toch geveld wordt door de griep?
Uitzieken en in je bed kruipen zonder de griep te onderdrukken met zware medicatie blijft natuurlijk de ideale manier. Je lichaam verhoogt namelijk zijn temperatuur om van het virus af te komen. Door koortswerende medicijnen in te nemen zorg je er juist voor dat je lichaamstemperatuur verlaagt en de griep enkel onderdrukt wordt of misschien zelfs langer duurt. Als je de natuur toch graag een handje wil helpen, zijn er wel een aantal tips die hun nut al hebben bewezen.
Zelfgemaakte kippenbouillon
Zeker voor griepvormen met veel slijmvorming is kippenbouillon een aanrader. Een van de aminozuren uit kippenbotten (cysteïne) is immers een slijmoplosser. Daarnaast zitten er heel wat mineralen in de bouillon, wat je helpt om je immuunsysteem weer op te krikken.
Groente en fruit
Als je niet veel zin hebt om te eten, dan hoef je je zeker niet te forceren. Wanneer je minder energie moet stoppen in het verteren van voedsel, kan er meer energie worden gebruikt om het virus te bestrijden. Als je wel iets kan eten, dan zijn groente en fruit ideaal. Hier zitten zowel vitamines als bioflavonoïden in die je helpen om te genezen. Bioflavowat? Bioflavonoïden hebben een antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende werking en blijken ook nog over antiallergische eigenschappen te beschikken. Handig toch?
Absolute toppers zijn appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, blauwe bessen en knoflook.
Zinkrijke voeding of supplementen
Hoewel je zinksupplementen preventief zou kunnen innemen om je immuunsysteem te versterken, zijn ze ook achteraf in te zetten. Zinktabletten zouden de duur van de griep aanzienlijk verkorten omdat ze het binnendringen van het virus in onze cellen verhinderen. Geen fan van tabletjes? Dan kan je je dosis zink ook proberen opnemen met voedingsproducten zoals zeewieren, agar agar, haver of eieren.
Zorg goed voor je darmbacteriën
Aangezien je immuunsysteem voornamelijk moet terugvechten met goede darmbacteriën, is het niet meer dan logisch dat je extra aandacht besteedt aan deze bad boys. De zeer specifieke bacteriestam Bifidobacterium Bifidum staat bekend om zijn preventieve werking tegen de griep. Deze bacterie kunnen we enkel in onze darmen houden als we ruim voldoende vezels eten en de zuurtegraad in de darm in orde is. We spreken voornamelijk over vezels uit groente, fruit en lijnzaad.
Wat moet je zeker niet doen bij griep?
Eet geen suikers of producten met toegevoegde suikers. Ook vermijd je beter vis, vlees en zuivel uit de bio-industrie. Producten zoals ‘plofkip’ zitten vol antibiotica en vormen een regelrechte aanslag op je hormonale gezondheid en dus ook immuunsysteem.
Uiteraard hopen we dat je deze tips in de eerste plaats niet hoeft te gebruiken. Als de griep jou toch ‘ns te pakken krijgt, dan wensen we je vooral een spoedig herstel toe!