Hoe je gewicht behouden tijdens de feestdagen?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Hoewel de kerstdagen al achter de rug zijn, staan er ons nog een aantal feestelijke momenten te wachten: oudejaarsavond, Nieuwjaar, nieuwjaarsrecepties, opendeurdagen etc. Als je wil, heb je dus altijd wel een excuus om je volledig te laten gaan en je op allerlei lekkere hapjes en drankjes te storten. Hoe kan je je gewicht nu behouden tijdens de feestdagen? Wij vertellen je graag hoe je met volle teugen kan genieten van de sfeer, zonder onherroepelijk een aantal extra kilo’s aan te komen.

Stel prioriteiten

Denk eerst en vooral na over wat voor jou het belangrijkste is. Heb je de afgelopen maanden hard gewerkt en wil je deze resultaten niet teniet doen? Of kijk je niet op een kilo meer of minder tijdens de feestdagen? Ook hangt veel af van hoe snel je vooruitgang wil boeken. Wees eerlijk met jezelf en besluit op basis hiervan welke strategieën je de komende weken wil toepassen.

Verklein je porties en eet ‘clean’

Dit klinkt zo eenvoudig! En dat is het ook. Weet je dat je vanavond een zesgangenmenu krijgt voorgeschoteld? Dan is het logisch dat je ’s morgens en ’s avonds beter kiest voor een kleine, lichte maaltijd. Een portie koude of warme groenten met een stukje vis of kip en een halve avocado lijkt ons bijvoorbeeld ideaal. Denk je dat je hiermee uitgehongerd op het diner zal verschijnen? Eet dan nog iets kleins voor je vertrekt. Een tas verse groentesoep is ideaal.

Geniet, maar schrans niet

Het lijkt ons zinloos om jezelf op een streng dieet te zetten tijdens de feestdagen. Aan de andere kant is het ook niet nodig om overal een dubbele portie van te nemen of te hamsteren voor de rest van de week. Geniet dus zeker van een aperitief, wat kroketjes en/of een dessert, maar ga tot 80% verzadiging. Zo blijf je niet achter met honger, maar heb je ook geen dag meer last van een ‘food baby’.

Beweeg meer

Ook al zijn er heel wat fitnesscentra gesloten rond en op feestdagen, je kan nog steeds wat extra beweging inlassen! Start je dag met een frisse wandeling, ga schaatsen, schuim marktjes af … Hiermee verbrand je over de hele lijn meer calorieën en voel je je meteen weer een pak frisser.

Stel nieuwe doelen

Ook op 1 januari 2017 zal iedereen goede voornemens hebben. Maar wist je dat we meer dan 82% van onze goede voornemens al opgeven binnen de 2(!) weken na de start van het nieuwe jaar? Dit komt doordat we de lat vaak veel te hoog leggen en we het doel ofwel te groot, te ver weg, te onrealistisch of te vaag maken. Tijd om hier verandering in te brengen! Stel jezelf gerust een immens doel, maar verdeel dit steeds in kleinere subdoelen. Wedden dat je stap voor stap alles kan afvinken en je uiteindelijke doel bereikt?

 

Wil je jouw goede voornemens werkelijk navolgen? Heb je zin om erin te vliegen, maar mis je net dat ene duwtje in je rug? Neem dan vrijblijvend contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!