geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoep

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Pompoensoep 2.0

Soep is tegenwoordig ons favoriete tussendoortje! Het vult en het is rijk aan vitamines en mineralen. Daarnaast kan je eindeloos variëren en steeds een voorraad voor de hele week opslaan.

Pompoen wordt de dag van vandaag in vele gerechten verwerkt. Het is een zetmeelachtige vorm van koolhydraten maar minder dan aardappelen, dus je kunt deze groente zeker met mate eten zonder in te zitten met je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgt deze groente voor een rijkere, dikkere textuur van de soep en net dat tikkeltje delicate zoetheid.

Ingrediënten (voor 6 porties):

  • 1 middelgrote pompoen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook of knoflookpoeder naar hartenlust
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Peper, zout en kurkuma naar hartenlust

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd het bovenste kapje van de pompoen, schep de pitten en vezeldraden eruit en gooi ze weg. Snijd de pompoen in vieren en leg de stukken op een bakplaat. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
  • Snijd de bovenkant van de bol knoflook af. Verpak de bol in aluminiumfolie, maar laat de bovenkant open. Besprenkel ook dit met 1 eetlepel olijfolie. Maak het pakje nu helemaal dicht en leg de bol op de bakplaat, naast de pompoen. Plaats het geheel 45 minuten in de oven.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui. Schenk de groentebouillon erbij en breng deze aan de kook. Leg het deksel op de pan en draai het vuur uiteindelijk uit.
  • Zodra de pompoen gaar is, verwijder je de schil van het vruchtvlees en doe je het vruchtvlees in de pan met bouillon. Knijp dan de tenen knoflook uit en voeg ze samen met de kokosmelk toe aan de soep. Breng aan de kook en laat nog 10 à 15 minuten sudderen op een middelhoog vuur.
  • Haal de pan van het vuur en laat de soep wat afkoelen. Daarna pureer je ze met een staafmixer tot een gladde soep.

Je kan de soep serveren met een eetlepel pompoenpitten, verse peterselie en/of een eetlepel kokosmelk.

Indien je geen tijd en/of zin hebt om een verse pompoen te gebruiken, volstaat het uiteraard om pompoenstukjes uit de diepvries te gebruiken. Een andere lekkere variant is paprika-pompoensoep. Experimenteer met kruiden en andere groenten.

Graag meer weten over gezonde voeding?

Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!