Gezonde en feestelijke hapjes

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Deze week vond onze workshop ‘Gezonde en feestelijke hapjes’ plaats bij Belectron NV. Een twintigtal hobbykoks hebben er inspiratie opgedaan om hun gasten te verwennen met smaakvolle amuses die een pak minder calorieën bevatten dan de doorsnee kant-en-klare hapjes.

Aangezien we van een aantal volgers de vraag kregen om een wat ideeën te geven, delen we graag de recepten van courgettepizzaatjes en amuses van broccolipuree met sint-jacobsnoten en gedroogde ham. Toppers!

Courgettepizza’s

Courgettepizza’s zijn het makkelijkste hapje OOIT. Bovendien zijn ze heerlijk van smaak, supergezond én je spaart heel wat extra calorieën uit door geen echt pizzadeeg te moeten gebruiken. Zo kan je er meteen 4 van eten, smakelijk!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 courgette, in plakken (van minstens 1/2 cm) gesneden
  • 1 ui, in fijne stukjes gesneden
  • een handvol champignons, in kleine stukjes gesneden
  • een blikje tomatenpuree
  • enkele el groene of rode pesto
  • 1 el pijnboompitten
  • geraspte kaas
  • peper en zout naar smaak
  • verse basilicum en eventueel andere Italiaanse kruiden
  • optioneel: plakjes ham, gedroogde ham, chorizo, …

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Kruid de tomatenpuree bij met Italiaanse kruiden, peper en zout. Besmeer de helft van de courgetteplakjes met dit mengsel. Leg hier daarna wat stukjes champignon en eventueel ham/chorizo/gedroogde ham op.
  3. Besmeer de overige plakjes courgette met de pesto. Verdeel hierover de pijnboompitten.
  4. Bestrooi alle courgetteplakken vervolgens met geraspte kaas en leg ze op een ovenplaat met bakpapier. Stop ze 3 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
  5. Leg de courgettepizzaatjes tot slot op een bord en strooi er nog wat verse basilicum of Italiaanse kruiden over.

Broccolipuree met gebakken sint-jacobsnoten

Dit hapje van broccolipuree met sint-jacobsnoten ziet er stijlvol uit en heb je binnen10 minuten op tafel getoverd. Snel, makkelijk en lekker!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  •  8 sint-jacobsnoten
  • 1 broccoli, in stukken gesneden en gestoomd/gekookt
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • een flinke scheut amandelmelk (ook te vervangen door gewone melk)
  • 25 gram geraspte kaas
  • 3 plakken gedroogde ham
  • 1 tl olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  1. Pureer de (warme) stukken broccoli, de amandelmelk en geraspte kaas met een staafmixer (of blender) en kruid het geheel af met peper, zout, nootmuskaat en verse munt. Zorg ervoor dat de puree zo dik mogelijk is.
  2. Bak de sint-jacobsnoten 3 à 4 minuten langs elke kant in olijfolie, tot ze net gaar zijn. Snijd ze overlangs in tweeën.
  3. Schik de broccolipuree op de ene helft en dek af met de andere helft. Of maak een bedje van broccolipuree en leg de volledige sint-jacobsnoot erop.
  4. Grill de plakken gedroogde ham ondertussen 2 à 3 minuten in de oven zodat ze net krokant zijn. Gebruik stukjes gedroogde ham om het hapje af te werken.

Deze heerlijke hapjes zorgen ervoor dat je nog een gaatje vrij hebt voor het hoofdgerecht en het dessert 🙂 Dubbel genieten dus.

Alvast prettige feestdagen!