Hoe houd je goede voornemens wél vol?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

2016 is ondertussen al goed van start gegaan! Een nieuw jaar staat voor andere uitdagingen, doelen en ongetwijfeld een pak goede voornemens. Het merendeel van de Vlamingen begint het jaar met goede voornemens, maar helaas houdt slechts de minderheid het vol. Dit komt bijvoorbeeld door het stellen van onrealistische doelen, maar vaak ligt het vooral aan een slecht plan van aanpak. In dit artikel geven we je een aantal tools mee zodat ook jij de kans vergroot om je vooropgestelde doelen te bereiken!

Planning en doelen stellen

De meeste mensen gaan tussen pot en pint -of hier dikwijls tussen hapjes en aperitief- al meteen in de fout. Ze hebben een glas gedronken en willen hun impulsieve beslissing graag met iedereen delen: “Vanaf 1 januari is het afgelopen met snoepen”, “Ik ga vanaf volgende week elke dag joggen”, … Wat er op dat moment meestal wordt vergeten, is het feit dat een goede planning essentieel is! Start je onvoorbereid, dan steekt demotivatie al gauw de kop op doordat je niet weet wat de volgende stappen zijn.

Een haalbaar doel is  S.M.A.R.T., dat wil zeggen dat je het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet maken. Bijvoorbeeld:

  • “Ik wil volgend jaar een pak minder wegen dan nu.” of “Ik moet volgende maand 6 kilogram minder wegen.” = zo niet oké
  • “Binnen 6 maanden wil ik 6 kilogram vetmassa zijn afgevallen. Ik ga dus proberen om 1 kilogram per maand af te vallen.” = S.M.A.R.T.

Formuleer je je doel(en), houd dan zeker rekening met deze elementen.

Motivatie

Een ander belangrijk aspect voor het behouden van je voornemens is motivatie. Zonder motivatie is het vrijwel onmogelijk om je doelen te behalen en je inspanningen vol te houden. Probeer eerst een duidelijk beeld te krijgen van waarom je wilt afvallen, meer wil sporten, gezonder wil leven of wat je voornemen ook is.

Vier kleinere successen

Een doel behaal je stap voor stap, het is een proces. Het behalen van je doel is het resultaat van inspanning, discipline, volharding en hard werken. Je kunt jezelf belonen bij het behalen van je ultieme doel, maar je kunt jezelf ook tussentijds belonen. Dit heeft een aantal voordelen, want het werkt motiverend en stimulerend, maar het is ook een soort van stok achter de deur. Daarnaast kun je hierdoor gemakkelijk je progressie meten.

Vier dus je kleinere successen. Sta even stil bij het moment en laat de blijdschap en de trots toe!

Ken je valkuilen

Ken je zwakkere punten. Veel goede voornemens stranden door valkuilen die je uit het ritme halen van je nieuwe gedrag. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, vakantie, drukte op het werk of studies. Ga ook na waarom je eerdere pogingen mislukt zijn. Als jij je bewust bent van je valkuilen, kan je je hierop voorbereiden en weet je wat je moet doen om niet terug te vallen in je oude gedrag.

Maak een onderscheid tussen valkuilen die je aankan of die je eerst beter kan vermijden. Als jij merkt dat je na een avondje uitgaan met veel alcohol geen controle meer hebt over je eetgedrag, probeer dan na te gaan wat je kan doen om dit gedrag te veranderen of te vermijden. Ook het niet behalen van je doelen kan een valkuil op zich zijn. Zorg daarom nogmaals voor realistische doelen.

Monitoren en evalueren

Het kan soms erg lastig te zijn in te zien hoe ver je al bent gekomen in plaats van blind te staren op hoe ver je nog moet gaan. Volg daarom -zeker in het begin- je progressie op! Dit kan door het in kaart brengen van de doelen die je al behaald hebt, het monitoren van je gewicht, progressiefoto’s te maken en/of je prestaties bij te houden. Daarnaast kan het oplijsten van je gedrag (bijvoorbeeld  met een bewegings- of voedingsdagboek) handig zijn voor het evalueren van je planning, maar ook om je meer bewust te worden van je acties. Zo krijg je inzicht in je gedrag, valkuilen en successen.

Ready, set, go!

Heb je je hoofddoel vastgesteld met realistische tussendoelen? Heb je je motivatie in kaart gebracht en ben je je bewust van mogelijke valkuilen? Dan ben je klaar om te beginnen met je goede voornemens! Mocht je alsnog problemen hebben met het behalen van je doelen, dan kan je altijd nog kijken naar persoonlijke begeleiding door een professional zoals een personal trainer, diëtist of arts. Zij kunnen je helpen met het stellen van realistische doelen, het bepalen van een plan om deze te behalen en je begeleiden en steunen tijdens het proces.