Groentechips

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Vroeger kon je ons steeds blij maken met een handje (of zak) chips. Maar sinds we ontdekt hebben hoe makkelijk het is om zelf groentechips te maken, zijn we helemaal weg van de gezonde variant. Deze groentechips zijn ontzettend lekker en bevatten ook nog eens een pak minder calorieën dan de gewone variant. Dubbele winst, toch? Bovendien vormen ze een verrukkelijke garnering voor verschillende gerechten zoals soepen, vlees- en visgerechten of kan je ze gewoon tussendoor snacken.

Je maakt makkelijk groentechips van zoete of gewone aardappel, pastinaak, winterpeen of bietjes. Vanavond snacken wij de zoete aardappelchips!

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 1 zoete aardappel, gewassen en geschild
  • 2 eetlepels raap-, olijf- of kokosolie
  • 1/2 tot 1 theelepel peper (een mix van zwarte, witte en roze peperkorrels is nog lekkerder!)
  • Snufje (zee)zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Snijd de zoete aardappel in dunne rondjes of gebruik een dunschiller om er lange, dunne repen van te maken. Een mandoline (of kaasschaaf) kan je enorm helpen bij het maken van flinterdunne plakjes. Des te lekkerder zullen de groentechips smaken.
  3. Bedek de aardappelplakjes (eventueel met een borsteltje) met olie, peper en zout en leg dit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Indien niet alle stukjes op 1 bakplaat geraken, bak je beter in 2 porties of gebruik je 2 bakplaten.
  4. Bak ze 12 minuten in de oven, maar loop niet te ver weg! Controleer de chips regelmatig en haal de stukjes die al klaar zijn uit de oven. De baktijd is afhankelijk van de dikte van jouw stukken, dus kijk regelmatig in de oven.
  5. Laat ze even afkoelen en serveer onmiddellijk. Njammie!

Opgelet: deze groentechips worden meestal niet zo knapperig als echte chips. Wel kan je de laatste 5 minuten de grill aanzetten om een extra krokant effect te bekomen.