gezond leven met een drukke levensstijl

Gezond leven met een drukke levensstijl

In energiek zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Werken, het gezin entertainen, de was en de plas doen, sociale contacten onderhouden, opgenomen tv-programma’s bekijken en tussendoor een tweetal hobby’s uitoefenen. Alles moet passen binnen een dag van 24 uur en graag reserveren we -terecht- nog een deel ervan voor onze nachtrust.

Hoe past een gezonde levensstijl nu in godsnaam binnen dit schema? We hebben het de afgelopen weken aan verschillende drukbezette moeders, vaders, carrièrebeesten en zelfs grootouders gevraagd. Hieronder vatten we de essentie even voor je samen.

Gezond leven: oefening baart kunst

Hoewel het niet altijd vanzelfsprekend lijkt, zijn planning en organisatie de belangrijkste sleutels tot gezond leven met een drukke levensstijl. Plan je sportmomenten en maaltijden (met de bijbehorende voorbereidingen) in.

Probeer bijvoorbeeld je boodschappen zo te plannen dat het niet snel na een drukke werkdag moet. Want als je met honger zit, dan koop je zaken die je niet nodig hebt (inclusief een family pack Melo-Cakes of chips) of ga je voor de snelle, ongezonde hap. Om dat te vermijden zou je overdag al online je bestelling kunnen ingeven bij de afhaalsupermarkt. Je bent misschien wel iets meer geld kwijt, maar misschien had je die centen in de winkel toch gespendeerd aan een overbodige aankoop. Deze afweging moet je vooral voor jezelf maken.

Maak je planning daarnaast ook haalbaar. Concreet wil dit zeggen dat je wat speelruimte moet inbouwen voor onverwachte omstandigheden, zoals files. Anders eindig je uiteindelijk toch in de frituur, maar dan uit frustratie. Dit vraagt wat oefening, maar je zal merken dat het na een tijdje makkelijker en zelfs vanzelfsprekend wordt.

Wees creatief

Wie echt geen tijd heeft om verse groenten te kopen en klaar te maken, kan perfect diepvriesgroenten gebruiken. Diepvriesgroenten worden geoogst op het moment dat ze rijp zijn en na 4 tot maximaal 12 uur al diepgevroren. Sommige groentenporties zijn eerst geblancheerd, waarbij er onvermijdelijk voedingsstoffen zoals vitamine C verloren gaan. Maar dit verlies is niet groter dan wanneer je de groenten eerst zelf zou koken. Zodra de groenten bevroren zijn, verliezen ze hun voedingswaarde namelijk niet meer.

Kook je spaghetti, stoofvlees of soep? Maak dan meteen een aantal porties, zodat je een reservemaaltijd hebt wanneer je echt te weinig tijd hebt om eten te maken. Van dezelfde spaghettisaus kan je bijvoorbeeld verschillende gerechten maken: courgettespaghetti, groentenlasagne of scampi diabolique.

Tegenwoordig kan je ook vooraf samengestelde pakketten thuis laten leveren (zoals bij HelloFresh) waarin alle ingrediënten zitten om een gezonde maaltijd te bereiden. Of heb je een goed contact met je buren, ouders, vrienden en zien ze het zitten om af en toe een potje mee te koken? Dan doe jij de volgende keer hetzelfde!

Voorkom waanzinnige vreetbuien door steeds een gezonde snack bij te hand te hebben. Stop voor lange dagen steeds een handje noten, crackers, fruit, snoeptomaatjes of een havermoutkoekje in je tas.

Kortom, wees creatief om je voedzame maaltijden binnen te krijgen. Het levert je uiteindelijk heel wat voordelen op: je bent energieker, gezonder en je leert te spelen met diverse ingrediënten en recepten.

Sport niet langer, maar slimmer

Je hoeft heus niet nog 2 uur op de loopband te staan na een lange dag. Kies eerder voor een kortere, efficiënte workout. Een intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) of krachtoefeningen met je eigen gewicht zijn bijvoorbeeld perfecte keuzes.

Ook competitie kan sommige mensen motiveren om regelmatig te sporten (en met de juiste intensiteit). Dan denk ik bijvoorbeeld aan team workouts zoals Bootcamp of Crossfit.

Uiteindelijk heb je niet steeds een volledig uur (of zelfs 30 minuten) nodig voor een volledige training. Een paar oefeningen per dag zijn ongetwijfeld beter dan helemaal niets doen.

Wil je er graag invliegen, maar weet je niet waar te beginnen?

Dan kunnen wij je helpen. Ga voor een leuke, interactieve workshop in jouw organisatie of neem contact op om de andere opties te bespreken.

We hebben er alvast zin in!