Doorbreek de dagelijkse sleur met micro-avonturen

In energiek zijn, gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Elke dag hetzelfde liedje: opstaan, jezelf (en misschien de kinderen) klaarmaken, werken, nog wat werken, moe thuiskomen, koken, huishoudelijke taken verrichten en hopen dat het weekend er zo snel mogelijk is. De volgende dag sta je op om weer hetzelfde te doen. Voor veel mensen is dit verhaal erg herkenbaar. En op zich is hier ook niets mis mee. Maar wie soms wat spanning, avontuur, afwisseling en plezier in z’n leven lijkt te missen, dagen we graag uit om eens uit zijn comfortzone te stappen. Het kost slechts weinig moeite om je dagdagelijkse leven op te fleuren met kleine ervaringen die de routine doorbreken en je nieuwsgierige zelve te prikkelen. Benieuwd? Dan ben je alvast halfweg!

Micro-avonturen

Het is ongetwijfeld heel erg spannend om uit een vliegtuig te springen met een parachute, de hoogste berg te beklimmen of misschien zelfs aan een potje stierenlopen te doen, maar gelukkig hoef je het doorgaans niet zo ver te gaan zoeken. Alastair Humphreys (de Britse National Geographic Adventurer of 2012) bedacht het concept micro-avontuur: een nacht onder de blote hemel slapen, de trein nemen en uitstappen in een dorp waar je nog nooit bent geweest, picknicken op een bijzonder locatie, … Waarom? Door op micro-avontuur te gaan, krijg je een vakantiegevoel midden in de week. Dit heeft een ongelooflijke impact op jouw veerkracht en gemoedstoestand. Je voelt je namelijk gelukkiger, meer ontspannen en krijgt meer energie om de zaken anders aan te pakken.

Je zal zien dat je op den duur overal opportuniteiten zal zien om iets nieuws te ontdekken of om iets leuks te doen. Geen tijd? Dat is maar een flauw excuus. Iedereen kan er steeds voor kiezen om 30 minuten, een uur of enkele uurtjes uit te trekken voor micro-avonturen. Anders stop je deze tijd gewoonlijk vol met routineklusjes die eigenlijk best wel kunnen wachten, toch? Spice it up a little en ga meteen aan de slag!

Leuke ideetjes

Dit zijn onze favoriete tips om je eerste micro-avonturen te beleven:

  • Ga ergens naartoe waar je nog nooit bent geweest (maar begin dicht bij huis).
  • Kook buiten op een geïmproviseerde barbecue.
  • Neem een picknick mee en lunch of dineer ergens in the middle of nowhere.
  • Ga ’s nachts naar een bos en doe er een wandeling (alleen voor de moedigen onder ons, obviously).
  • Doorkruis jouw dorp of stad in 1 rechte lijn. Zo kom je ongetwijfeld op plaatsen waar je nog nooit bent geweest.
  • Volg eens een cursus van iets waar je totaal niets van afweet (wat dacht je van een massage-cursus, kryo koken of improvisatietheater?)
  • Leer een taal die je eigenlijk nergens voor nodig hebt, maar die je toch kan boeien.

Welke micro-avonturen heb jij al beleefd? Deel het hier met ons in de commentaren, via Facebook of Instagram (#fittervlaanderen)!

P.s. Hier kan je meer lezen over dit onderwerp!