De zin en onzin van voedingssupplementen

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Over de zin en onzin van sport- en voedingssupplementen is er al veel inkt gevloeid. Bovendien is het momenteel een hot topic in de media en worden we langs alle kanten verleid om verschillende producten aan te kopen om beter te presteren, binnen de 10 dagen een gelijkaardige hoeveelheid gewicht te verliezen of 3 keer zoveel energie te hebben, ook al vertelt je lichaam je dat je eigenlijk moet rusten.

Het probleem is dat er (zo goed als) geen systematische regelgeving is voor zulke supplementen en er dus geen garantie is dat het product in kwestie kan waarmaken wat ervan wordt beweerd. En aangezien wij te vaak mensen over de vloer krijgen die zich ondoordacht volproppen met verschillende pilletjes en poedertjes, vinden we het ontzettend belangrijk om hier nog eens bij stil te staan. Voor je je aan een nieuwe online aankoop sport- en voedingssupplementen waagt, kan je misschien eerst dit artikel lezen. Om te beginnen zoomen we dieper in op vetverbranders en multivitamines.

Vetverbranders

Er bestaat een grote hoeveelheid vetverbrandende of ‘dieet’pillen die menen je metabolisme te versnellen en lichaamsvet te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Sommigen bevatten efedrine/ephedra (van het Chinese kruid, ma huang), dat vaak wordt gecombineerd met cafeïne (en aspirine). Hoewel deze stoffen krachtige stimuleringsmiddelen zijn voor het centrale zenuwstelsel, zorgen ze er niet (rechtstreeks) voor dat je je vetreserves gaat aanspreken. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter wel aangetoond dat er meer vet wordt verbrand indien ze samen met een caloriearm dieet worden ingenomen. Maar dit weegt niet op tegen de schadelijke bijwerkingen die pillen met efedrine (en een hoge dosis cafeïne) kunnen veroorzaken. Zo zijn een enorme nervositeit, een verhoogde bloeddruk, duizeligheid, hartkloppingen en een grotere kans op beroertes slechts een grip uit de lange lijst aan nadelige effecten.

Andere vetverbrandende pillen en capsules zonder efedrine hebben hun effect tot op heden nog niet bewezen. Soms ga je er meer van zweten of zal je hart sneller slaan, maar ook deze producten zullen er niet voor zorgen dat je stofwisseling een enorme boost krijgt zodat je ongelimiteerd allerlei troep kan eten.

Multivitamines

Multivitaminesupplementen bevatten een mengeling van microbouwstoffen. In de supplementen zelf worden deze microbouwstoffen gecombineerd met een gistbasis om de vorm van bouwstoffen in voedsel na te bootsen, waardoor er een grotere hoeveelheid door het lichaam kan worden opgenomen.

Wanneer er in je dagelijkse voedingspatroon niet voldoende vitamines aanwezig zijn, kunnen multivitamine- en mineraalsupplementen je gezondheid en weerstand tegen infecties verbeteren en zorgen voor een beter herstel na het sporten. Maar er is geen sluitend bewijs dat een hoge dosis je prestaties verbetert.

Hoewel je soms baat kan hebben bij het innemen van een supplement, mag je niet vergeten dat een pilletje de gevolgen van een vitaminearm dieet en een zittende levensstijl niet kan opvangen. Kies daarom voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon en beweeg regelmatig. Als je echter meerdere keren per week intensief sport, heb je een grotere behoefte aan vitamines en kunnen supplementen een meerwaarde betekenen.

Let op: in bepaalde gevallen zoals een ijzertekort is het essentieel dat je raad vraagt aan je arts. Zo’n deficit valt vaak niet terug te dringen met een gewone multivitamine en dient heel gericht te worden behandeld.

Wil je weten hoe je het maximale uit je voeding haalt en kan bruisen van energie? Neem vrijblijvend contact op voor meer info over voeding, training en lifestyle.