Dagen Zonder Vlees (diëtiste Zoya)

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Fitter Vlaanderen breidt uit en werkt steeds vaker samen met verschillende gezondheidsprofessionals om eenzelfde doel te bekomen, namelijk een Fitter Vlaanderen. Vandaag is Dagen Zonder Vlees (DZV) officieel begonnen. Voor deze gelegenheid hebben wij er dan ook een specialiste ter zake bijgehaald: diëtiste Zoya Barbier (werkzaam in het multidisciplinair gezondheidscentrum Body Balance).

Deze enthousiaste vegetariër helpt mensen om op een toegankelijke en aangename manier om te gaan met gezonde voeding. Ze houdt niet van het woord ‘dieet’, maar streeft eerder naar een evenwichtig voedingspatroon waarbij genieten nog steeds centraal staat. We vroegen haar een artikel te schrijven rond Dagen Zonder Vlees. Dat deed ze voor jullie met veel plezier …

“Vandaag, 10 februari, gaat Dagen Zonder Vlees (DZV) weer van start.

Het doel van DZV is heel eenvoudig:

  1. Eet gedurende 40 dagen minder vlees en vis
  2. Doe dit met zo veel mogelijk mensen
  3. Verklein zo jouw ecologische voetafdruk

DZV is geen campagne die volledig vegetarisme promoot, DZV wil ons enkel bewust maken over de impact van onze voedingsgewoonten op het klimaat.

Dat onze aarde steeds warmer en warmer wordt, weet ondertussen iedereen. Veel mensen proberen dan ook hun steentje bij te dragen om dit aan te pakken: ze gebruiken het openbaar vervoer in plaats van de wagen, proberen geen water te verspillen, schaffen zich spaarlampen aan, enzovoort.

Maar wist je dat vleesconsumptie een van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming is?

Hieronder zie je hoeveel water, veevoer en land er verbruikt wordt voor jouw dagelijks stukje vlees.

DZV 1

 

Minder vlees eten kan jouw ecologisch voetafdruk drastisch verlagen. Je hoeft daarvoor vlees niet te schrappen voor altijd. Hieronder zie je het effect van 1 dag per week geen vlees te eten:

DZV 2

 

Eet je al minder of geen vlees en vis tijdens dagen zonder vlees, maar wil je nog iets extra’s doen? Volgende challenges verkleinen jouw ecologische voetafdruk nog meer:

  1. Eet meer seizoensproducten
  2. Verspil minder voedsel
  3. Minder je verpakkingen

Daag jezelf uit en doe mee! Meer info kan je vinden op www.dagenzondervlees.be.

Heb je nood aan lekkere, gezonde en al dan niet vegetarische receptjes? Dan kan je steeds terecht op mijn Facebookpagina!”