Bruin vet, de oplossing voor overgewicht?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Overgewicht aanpakken door in te zetten op het juiste vet

Mensen denken vaak dat alle soorten vetweefsel ons dik maken, maar toch is dit niet zo. Sommige soorten vetweefsel zijn onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam en helpen zelfs bij het aanpakken van je lichaamsgewicht.

Welke soorten vetweefsel zijn er?

In ons lichaam zijn er 3 verschillende soorten lichaamsvet: bruin, wit en beige vetweefsel.

  • Bruin vet zet energie in jouw lichaam om in warmte. Bekend is dat koude bruin vet activeert. Het vet zorgt er dan voor dat het lichaam op temperatuur blijft door extra warmte te produceren. Bij dit proces gaat het energieverbruik omhoog. Op deze manier zou bruin vet dus een rol kunnen spelen bij het bestrijden van overgewicht en obesitas.
  • Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op. Zo is er vet dat zichtbaar is voor het oog (= visceraal vet), denk maar aan bijvoorbeeld bierbuikvet en vet dat rond je organen zit (= subcutaan vet). Beide vetweefsels zijn niet zo goed voor je lichaam.
  • Beige vet heeft dezelfde werking als bruin vet, maar in mindere mate.

Als je dus overtollige kilo’s wil verliezen, zet je beter in op jouw bruin vetweefsel.

Hoe kan je bruin vet activeren?

Er zijn verschillende manieren om jouw bruin vet te activeren. We geven je alvast enkele tips mee:

  • Zet de thermostaat wat lager. Bruin vet kan je beschouwen als de centrale verwarming van je lichaam. De thermostaat lager zetten is de makkelijkste (maar niet per se de leukste) manier om bruin vet te activeren. En handig om je energiekosten te doen dalen!
  • Voor de ijsberen onder ons bestaat er ook zoiets als cryotherapie. Tijdens zo’n sessie wordt jouw lichaam blootgesteld aan een extreme kou (ja, -110°C). Het zou ook een manier zijn om op een natuurlijke wijze de lichaamseigen mogelijkheden tot genezing te stimuleren. In Amsterdam kan je je hieraan wagen in Freezlab.
  • Hetzelfde principe geldt ook voor het nemen van een koude douche. Eindig elke douchebeurt met een koude(re) straal of wissel warmte en koude een aantal keer af. Langer dan een minuut hoef je het niet te doen om hier al voordelen van te ondervinden.
  • Of heb je het graag pikant? Dan heb je alvast een streepje voor. In sambal, tabasco en Spaanse pepers zit immers capsaïcine, een stofje dat jouw mond in vuur en vlam doet staan en bruin vet zou stimuleren. Om dit definitief te kunnen aantonen is echter nog meer wetenschappelijk onderzoek vereist.

Conclusie?

Koude blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren… Iemand een ijsje?

Meer lezen?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3726164/
https://www.scientificamerican.com/article/supercharging-brown-fat-to-battle-obesity/
http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/44183/title/Warming-Up-to-Brown-Fat/