bewerkte voeding vermoeidheid

Maakt bewerkte voeding ons zo moe?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

  1. ‘Gezonde’ cornflakes als ontbijt
  2. Een suikervrije koek tussendoor
  3. Gevulde volkoren wraps als lunch
  4. Proteïnereep om de honger te stillen
  5. Rijkelijk belegd meergranenbrood als avondmaal
  6. Magere yoghurt als toetje
Voor heel wat Vlamingen zijn bovenstaande maaltijden dagelijkse kost. En laat dit nu net een van de oorzaken zijn van een laag energiepeil.

Bewerkte voeding is vaak niet cool

Bewerkte voeding kost ons lichaam ontzettend veel energie. Vooral de meeste e-nummers en andere additieven die ermee gepaard gaan, zijn grote boosdoeners! Ze zijn chemisch en brengen verschillende processen in ons lichaam uit balans. Dit heeft op lange en kortere termijn soms serieuze gevolgen, zoals:
  • problemen met je immuunsysteem
  • allerlei ontstekingen
  • allergische reacties
  • schimmels
  • hormoonverstoringen
  • problemen bij het verliezen van gewicht
  • een verstoord slaappatroon

De lijst is oneindig lang.

Let op, we zeggen hier wel degelijk ‘de meeste e-nummers‘ omdat ze niet allemaal slecht zijn. Citroenzuur heeft bijvoorbeeld ook een e-nummer, net als xantaangom. Dat terwijl het natuurlijke producten zijn.

Wil je je verdiepen in dit onderwerp? Bekijk dan zeker de website van de FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

Zwemt, vliegt of rent het?

Als je een geopend pakje tortilla wraps lang genoeg in de kast laat liggen, loopt het effectief vanzelf naar buiten. Maar dat is nu niet wat we bedoelen.
We beweren niet dat je bepaalde voedselgroepen permanent moet schrappen. Wel suggereren we dat je best wat meer oog mag hebben voor de samenstelling van je maaltijden.
Maak er een gewoonte van om dagelijks voldoende micronutriënten (vitamines en mineralen) binnen te krijgen.
Deze vind je in groenten en fruit, zaden en pitten, biologische eieren, vlees, (vette) vis, kip, kalkoen en wild. Kortom, alles wat zwemt, vliegt, rent of wat je moet plukken of oogsten.
We weten het, tegenwoordig heb je praktisch geen garantie meer dat voeding geen antibiotica of sproeistoffen bevat. Maar probeer alleszins wat extra vitamines op te nemen. Hiermee maak je je lichaam beter bestand tegen verzurende en ontstekingsbevorderende stoffen.

1001 redenen om het er eens goed van te pakken

De meest voorkomende excuses van coachees en klanten om hun eigen voeding niet onder de loep te nemen? (En geloof ons, dit is slechts een grip uit het aanbod):
  • “Ik mankeer niks, dus zo ongezond zal het wel allemaal niet zijn.”
  • “Tegenwoordig is alles slecht. Dan kan ik maar net zo goed verderdoen zoals ik bezig was.”
  • “Een nonkel van een vriend van een vriendin leefde enkel op groenten en fruit en die ligt er ook al onder.”

Natuurlijk gaan mensen vaak pas aan de slag met een gezonder voedingspatroon zodra ze ertoe verplicht worden. Of erger nog, als ze echt niet meer anders kunnen. En dat is een gemiste kans!

Je kan je binnen enkele weken energieker, gezonder, fitter en gelukkiger voelen door een aantal kleine wijzigingen door te voeren in je levensstijl.

Wil jij jouw voedingspatroon grondig aanpakken?

Ga dan vandaag nog aan de slag. 

Lukt het je niet alleen? Dan kan je een workshop voor meer energie inboeken.

Geen saaie theorie of ‘ik-ben-de-expert-en-dit-is-wat-je-moet-doen-bullshit’.

Gewoon praktische, onmiddellijk toepasbare tips en tricks om jouw levenskwaliteit te vergroten en je energiepeil je verhogen.

Neem vrijblijvend contact op als je klaar bent voor meer energie! We helpen je met veel plezier verder.