7 tips voor een gezonde barbecue

7 tips voor een gezonde barbecue

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Vandaag krijgen we opnieuw een heerlijk zwoele avond. Ideaal om een sappig stukje vlees, vis en groenten op de barbecue te leggen. Hmmmm.

Wil je toch graag wat op je lijn letten? Dan is wekelijks barbecueën met massa’s wit stokbrood (en lookboter, jawohl), speklapjes en vette sauzen wellicht niet de meest verstandige keuze.

Een barbecue kan al snel overgaan in een caloriefestijn zonder remmingen. Natuurlijk kan dat eens geen kwaad, maar als elke dag zo’n feestje wordt, dan plakken de extra kilo’s er in een mum van tijd aan.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw inspanningen niet voor niets zijn geweest? Wij zetten graag een aantal tips en tricks op een rijtje waardoor je toch heerlijk kan genieten van een gezonde barbecue.

1. Maak keuzes voor een gezonde barbecue

Als jij vanavond een barbecue hebt gepland, dan kan je hier de rest van de dag rekening mee houden. Dit doe je door volume te creëren in je maaltijden. Dit wil zeggen dat je voor grote maaltijden gaat die relatief weinig calorieën, maar wel veel eiwitten en vezels bevatten. Zo raak je goed verzadigd en loop je niet het risico om er een braspartij van te maken omdat je je de hele dag hebt uitgehongerd. Ga gedurende de dag bijvoorbeeld voor salades met veel groenten en een basis van vlees, vis of vleesvervanger. Zo is een salade met vijgen en amandelen is een prima keuze!

2. Doe niet te gek met stokbrood met kruidenboter

Nog voor de kolen heet zijn, genieten we graag al van een stukje stokbrood met een dikke laag kruidenboter of aïoli. Heerlijk, maar zo’n onschuldig hapje kost je al gauw 150 (!) calorieën. Misschien spaar je deze liever op voor een dessert?

3. Ga voor mager vlees of vis

Laat hamburgers, worsten of andere bewerkte vleeswaren beter links liggen en ga voor een natuurlijk stukje kip, biefstuk, vis of schaaldieren. Zo krijg je minder bewaarmiddelen en verzadigde vetten binnen. Om te illustreren: een hamburger bevat per 100 gram zo’n 250 calorieën, terwijl hetzelfde stukje kip zo’n 110 calorieën bevat.

4. Neem een royale portie groenten

Door véél groenten toe te voegen op je bord, neem je heel wat vezels, vitamines en mineralen op. Ook creëer je weer volume in je maaltijd: je krijgt veel voeding en weinig calorieën binnen.

En waarom geen groente op de bbq gooien? Gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel of grote portobello’s … heerlijk! Ook lekker: een maïskolf of een zoete aardappel op de grill! Wel eerst even voorkoken.

5. Eet totdat je voor 80% vol zit

Deze tip is natuurlijk altijd toepasbaar, maar zeker bij een barbecue. Dan eten we al snel (veel) teveel. Zodra je merkt dat je voor 80% vol zit, stop je maar beter even met eten. Je kunt jezelf de vraag stellen of deze hap nog even lekker is als die eerste hap.

Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat je eet om te eten. Tijd om te stoppen dus of om misschien een groter gaatje vrij te houden voor het toetje!

6. Let op sauzen

Sauzen op basis van vet of room leveren snel veel calorieën. Denk hierbij aan (kruiden)boter, aïoli of mayonaise. Uiteraard is een stukje vlees of vis wat droog zonder een sausje, maar je zou ook zelf je mayonaise kunnen maken of voor een saus op basis van zure room of yoghurt kunnen gaan. Afkruiden met knoflookpoeder, peper en zout.

7. Geniet!

Geniet vooral met volle teugen en denk niet de hele tijd aan de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd, ontspan en maak er een fijne avond van. Gooi je toch eens alle remmen los? Dat hoort er nu eenmaal bij. Streven naar perfectie is zoeken naar falen … Pak de draad de volgende dag gewoon weer op. De sleutel tot het bereiken van je doelen is en blijft uiteindelijk consistentie in je levensstijl.

Wil je meer tips en tricks om je levensstijl permanent te veranderen? Neem vrijblijvend contact op voor meer info. We helpen je graag verder.