Waarom je niet kan afvallen in het weekend

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Van maandag tot en met vrijdagmiddag leef je op droge crackers, inspiratieloze salades en magere yoghurt. Traktaties op het werk kan je moeiteloos afslaan en de fitness is je nieuwe tempel. Het voelt alsof je ontzettend goed bezig bent en je vertelt je collega’s trots over je dieet. Op de koop toe blijk je op die paar dagen tijd ook een aantal kilo’s te zijn verloren. Fantastisch, dit werkt echt!

Maar dan is het vrijdagnamiddag en kan het weekend officieel beginnen. Je hebt een aantal zaken op je planning staan: vrijdagavond neem je de tijd voor een heerlijk aperitief, zaterdag heb je een verjaardagsfeestje en zondag moet je naar die familiebrunch. Maar dat is best oké, want je hebt je de afgelopen dagen enorm ingespannen om gezond te doen. Nu verdien je wel een beloning, toch?

Maandagochtend ga je meteen op de weegschaal staan en ben je erg teleurgesteld in jezelf omdat er opnieuw 2 kilo is bijgekomen. Al die moeite voor niks. ‘Dat afvallen lukt me toch niet’, maak je jezelf ten slotte wijs.

Herkenbaar? Voor ons alleszins wel! Het weekend blijkt ook voor vele andere mensen een valkuil te zijn. Hoe kan je dit probleem nu het best aanpakken? Wij geven je graag een aantal tips mee, want een verwittigd mens is er (minstens) 2 waard.

Denk vooruit

Begin in de week alvast na te denken over hoe jouw weekend er zal uitzien. Eet je buitenshuis? Ga je uit? Of heb je net een luie zondag ingepland? Kan je misschien een maaltijd voorbereiden zodat je je niet laat verleiden door een onverwachte drang naar iets zoets of een vette hap? Je kan bijvoorbeeld een gezonde lunch inplannen op zaterdag zodat je ’s avonds meer ruimte hebt voor een extra glaasje alcohol.

Steeds een plan B

Hou je van een spontaan weekend? Dan kan je er op voorhand wel al ‘ns over nadenken hoe je de zaken zal aanpakken als je voor compleet onverwachte situaties komt te staan. Stel gerust een lijstje op met ‘als … dan …’-afspraken. Bijvoorbeeld ‘Als ik onverwacht op restaurant zou gaan dit weekend, dan kies ik voor een dessert in plaats van een voorgerecht’ of ‘Als er een fles wijn wordt gekraakt, dan drink ik gezellig mee. Alleen wissel ik een glas wijn wel steeds af met een glas water’.

Houd je weekritme aan

Uiteraard mag je op zaterdag lekker lang uitslapen na een zware nacht of een hele ochtend Netflix kijken in bed, maar probeer je weekritme nog enigszins aan te houden. Ga je om de 2 dagen joggen? Dan kan je dit ook op zaterdag of zondag doen, toch? Start je je weekdagen ’s ochtends steevast met een stuk fruit of een groene smoothie? Dan zou je dit ook in je weekendontbijt kunnen integreren.

Goed begonnen is half werk gewonnen

Besteed voldoende aandacht aan je ontbijt. Kies voor een gezonde, evenwichtige start met een mooie mix van koolhydraten, eiwitten en vetten. Houd bij deze maaltijd ook al rekening met je andere plannen. Als je je dag gezond kan starten, dan begin je met een goed gevoel en is de kans groter dat je je later niet laat verleiden door allerlei lekkers.

Wees je ervan bewust dat je steeds zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Wat wil je graag bereiken? Op welke termijn wil je dit bereiken? Wat vind je zelf belangrijk? Maak de afweging of de keuzes die je maakt al dan niet in lijn liggen met je overtuigingen. Maar geniet vooral af en toe van een heerlijk dessert, drankje of een uitgebreid feestmaal. Daarnaast kan je jezelf ook belonen met een leuke fietstocht, een culturele uitstap of gezellig feestje.

Fijn weekend!