Zelfgemaakte granola

In nieuws, recepten by Carline De Cauwer

Granola is heerlijk! Tegenwoordig kan je het in iedere supermarkt of op elke straathoek kopen, maar wij zijn nog steeds fan van de zelfgemaakte variant. Dan weet je precies wat er allemaal in zit en vooral wat er niét in zit, zoals extra bewaarmiddelen of toegevoegde suikers. Bovendien kan je voor verschillende gelegenheden een nieuwe lading zelfgemaakte granola maken. Eet een portie bij het ontbijt, als snack of deel de liefde en geef het cadeau. (Wees er alleen zeker van dat je ook nog wat voor jezelf hebt :-))

Ingrediënten (voor 6 à 8 porties):

  • 200 gram havermout
  • 150 gram noten (bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen, hazelnoten, …)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram kokosrasp of kokosschilfers
  • 2 gedroogde vijgen, (ontpitte) dadels of gedroogde cranberries
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 ei (optioneel)
  • Eventueel 2 theelepels honing of zoetstof

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 160° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de kokosolie smelten (op een laag vuur of in de mircogolfoven).
  • Stop alle andere ingrediënten (behalve de vijgen of gedroogde vruchten) in een kom, giet daarna de kokosolie over de granola.
  • Meng de ingrediënten door elkaar.
  • Verdeel de granola over de bakplaat en bak het mengsel gedurende 15 à 20 minuten in de oven tot het goudbruin is.
  • Laat het even afkoelen en voeg er vijgen of andere gedroogde vruchten aan toe voordat je het in een luchtdichte voorraadpot stopt.

Serveer deze granola met kokosmelk, amandelmelk of enkele eetlepels volle yoghurt of pimp hiermee jouw fruitontbijt.