stress op het werk

Stress op het werk? Dit neem je mee aan tafel

In gelukkig zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Heb je last van stress op het werk?

Dan is de kans groot je dit slecht gevoel niet alleen meeneemt naar het thuisfront, maar ook aan de eettafel. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je ’s avonds minder gezond gaat eten na een stressy werkdag. Maar hier bestaan gelukkig oplossingen voor!

Stress op het werk kleeft rechtstreeks aan je billen

Het onderzoek van Daisy Chang, professor psychologie aan Michigan State University in het Journal of Applied Psychology heeft uitgewezen dat werknemers die een stressvolle werkdag achter de rug hebben, dikwijls hun negatieve gevoelens meezeulen tot aan de eettafel. Zij eten meer dan gewoonlijk en opteren eerder voor vette en gesuikerde zaken dan voor gezonde, voedzame levensmiddelen.

En kom je elke dag gestresseerd thuis? Dan kan er al eens wat blijven plakken …

Vriend en vijand in één

Voedsel lijkt vaak onze vriend in moeilijke tijden, maar in realiteit is het soms onze vijand. Door emotioneel te eten vallen we immers niet af of komen we zelfs kilo’s bij. Het gevolg? Een permanent slecht gevoel. En een verstoorde relatie met eten.

Een stressvolle situatie op het werk helpt ons hier niet bij. Wanneer we gevoelens van onrust ervaren, slagen we er doorgaans nog minder in om onze gedachten en gedragingen effectief af te stemmen op onze persoonlijke doelstellingen. Bye bye, dieet nummer 895. Proberen we het maandag dan maar opnieuw?

Slaap biedt soelaas

Een goede nachtrust geeft een mens opnieuw energie en kracht. Hierdoor kan hij de volgende dag beter omgaan met stresssituaties en is hij een pak minder kwetsbaar voor ongezonde verleidingen.

Vaak willen we onze voeding en beweging aanpakken, maar onderschatten we het belang van een degelijke slaaphygiëne.

Het onderzoek naar het verband tussen psychologische gevolgen van werk en eetgewoonten staat nog maar in zijn kinderschoenen. Toch worden bedrijven zich steeds beter bewust van het belang van slaap. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld voor om extra pauzes in te lassen of zelfs slaaptrainingen te geven aan hun medewerkers.

Benieuwd naar hoe wij jouw medewerkers weerbaarder kunnen maken?

Blader dan eens door ons aanbod, vraag een gepersonaliseerde workshop aan rond een thema naar keuze of neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bekijken.