Festivaltips om het feestseizoen goed door te komen? Deze zijn meer dan welkom.
De komende maanden kunnen we weer urenlang genieten van heerlijke muziek, het gezicht in de zon en de gezellige sfeer. Hier komen natuurlijk ook blootstellingen aan minder gezonde verleidingen aan te pas. En dan hebben we het nog niet eens over die driedubbele kater…
Met de juiste voor- en nazorgsmaatregelen vormen enkele dagen onafgebroken feesten geen probleem. Lees hier onze beste suggesties voor een goede afloop.
Festivaltips: de voorbereiding
Zorg dat je voorafgaand aan het festival een stevig ontbijt neemt, zodat je met deze maaltijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De ideale maaltijd bevat eiwitten, groenten en/of fruit en eventueel een volkoren graanproduct zodat je je lang genoeg verzadigd voelt. Bijvoorbeeld:
- Kwark/Griekse yoghurt met noten en wat fruit
- Een kleurrijke omelet met groenten
- Havermout met banaan en een hardgekookt eitje
- Voor de durvers: rundscarpaccio of gerookte zalm met avocado en rauwkost
Drink ook zeker voldoende water vooraf, zodat je niet uitgedroogd op het terrein verschijnt.
Neem indien mogelijk een overlevingstas mee met enkele gezonde snacks, zoals:
- Een appel
- Een komkommer (Echt! Dit is de perfecte dorstlesser tijdens en na het feesten. Licht verteerbaar, vullend en sterk genoeg om mee nemen. Al kunnen we je natuurlijk niet garanderen dat je geen rare blikken gaat krijgen wanneer de security jouw rugzak controleert …)
- Een zakje ongezouten noten
- Een eiwitreep
- Rijstkoeken
Al is het dat je slechts enkele vette en suikerrijke maaltijden vervangt door zulke snacks, het zal je een pak meer energie opleveren! En meer energie = meer fun.
Losgehen
Uiteraard mag je op het festival volledig losgehen. Meer nog, dat raden we je echt aan. Geniet van alles rondom je en feest zoals je zou feesten op het leukste feestje ooit. Laat die gelukshormonen van je lijf afspatten en sleur de andere festivalgangers mee.
Misschien wel enkele kanttekeningen:
- Je kunt de foodcorners alvast even screenen bij het binnenkomen. Dan weet je meteen waar je naartoe wil als je eenmaal honger hebt. Hiermee vermijd je dat je je op het eerste frietkraam stort dat je tegenkomt. Tegenwoordig zijn er al heel wat ‘gezondere’ alternatieven te verkrijgen. Zo kan je kiezen voor vers klaargemaakte producten die wat meer eiwitten bevatten, zoals een wokgerecht (bv. met rijst, groenten en kip) of een falafel. Ook vers fruit is hier en daar te vinden. Heerlijk verfrissend en oppeppend!
- Je kunt een drinkrugzak(je) meenemen dat makkelijk bij te vullen is. Zo heb je steeds wat water bij de hand en hoef je het niet steeds meteen leeg te drinken.
- Vlieg je in de alcohol, maar wil je niet onnodig teveel energie binnenkrijgen? Blijf dan uit de buurt van de gemixte drankjes, want die zitten boordevol alcohol én suikers.
- Probeer het drankmoment zo lang mogelijk uit te stellen. Want eens je begonnen bent, weet je ook dat je remmingen wegvallen. Dan consumeer je plots een pak meer alcohol en misschien ook vette snacks die je in een nuchtere toestand niet zou eten.
- Houd je vochtpeil steeds voldoende hoog. Drink eventueel een suikervrije dorstlesser of isotone sportdrank tussendoor of vlak voor je gaat slapen.
The show must go on
Zit de eerste dag feesten erop? Probeer dan zo snel mogelijk al je tekorten weer aan te vullen. Drink opnieuw voldoende water, start de dag met een eiwitrijk ontbijt en ga eventueel voor wat lichaamsbeweging. Hoe ellendig je je op het moment zelf misschien ook voelt, je zal merken dat je hiervan opknapt.